Egy vérvonalhoz tartoznak a Konfuciusz utódok


A sanghaji Fudan Egyetem kutatócsoportja azt állítja, tudományosan bebizonyította, hogy egy vérvonalhoz tartoznak a magukat Konfuciusz utódainak vallók - azt ugyanakkor, hogy valóban a filozófus-e a közös ős, egyelőre nem lehet biztosan tudni.
Olvasási idő: < 1 perc

A sanghaji Fudan Egyetem kutatócsoportja azt állítja, tudományosan bebizonyította, hogy egy vérvonalhoz tartoznak a magukat Konfuciusz utódainak vallók – azt ugyanakkor, hogy valóban a filozófus-e a közös ős, egyelőre nem lehet biztosan tudni.

A tudósok minden korábbinál átfogóbb DNS-vizsgálatok eredményeivel támasztják alá állításukat. Amennyiben a későbbiekben sikerül bebizonyítani, hogy a vizsgált személyek közös őse tényleg Konfuciusz, azzal sok évszázados találgatások és Kína-szerte terjengő mítoszok érhetnek végét.

Egyelőre annyit mondhatunk: a közös vérvonal bizonyítása jelentős eredmény – fogalmazott Han Seng, a Fudan Egyetem kutatásának egyik résztvevője. Konfuciusz (Kr.e. 551-479) tanításai a mai napig meghatározó szerepet játszanak a kínai társadalomban és gondolkodásban, őt gyakran a kínai civilizáció atyjaként emlegetik. Ebből fakadóan a vélt utódait évszázadokon át kiemelt tisztelet övezte. Ők előkelő – őrgrófi, hercegi – rangot élveztek, s magas állami hivatalokat töltöttek be.

A becslések szerint ma mintegy hárommillió leszármazottja él Kínában és szerte a világban, közülük kétmillióan vannak hivatalosan is regisztrálva. Férfiágon már a 83. generációnál tart a számlálás. Ugyanis a nemzedékek sorát a történelmi dokumentumok tanúsága szerint egészen Konfuciusz halála óta nyilvántartják.

A Fudan Egyetem 2006-ban kezdődött DNS-vizsgálatának egyik célja volt felkutatni azokat, akik a történelmi bizonyítékok megsemmisülése miatt az évszázadok során „kiestek” az utódok sorából. A talált eredmények birtokában 2009-ben frissítették a leszármazottak listáját.

 


Previous A világ legkisebb országa
Next Neutron alagutak

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × négy =