Október 16. az újraélesztés világnapja


Újraélesztés világnapja alkalmából készített kisfilm.
Olvasási idő: 3 perc

Az újraélesztés fontosságára egy kisfilmmel hívja fel a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a figyelmet.

Szerintük nagyon fontos, hogy minél többen elsajátítsák az újraélesztés technikáját. Főleg, mert az október 16-án, az újraélesztés világnapja alkalmából tartott filmbemutatón Betlehem József professzor, a PTE rektorhelyettese azt hangsúlyozta, hogy akár az óvodások is megmenthetik egy szerettük életét, ha rendelkeznek a kellő tudással és lélekjelenléttel.

A film szerint egy óvodás korú gyermek is tud segíteni, ha tisztában van az alapvető mozdulatokkal. Azokban az országokban, ahol nagyobb hangsúlyt fektetnek az elsősegélynyújtás oktatására, ott a kimenetel is jóval pozitívabb. Tehát éles helyzetben többen tudnak életet menteni. Itthon a legtöbben csak a jogosítvány megszerzésekor vesznek részt elsősegélynyújtással kapcsolatos oktatáson, életükben egyszer. Ez általában nem elég ahhoz, hogy tartós és naprakész ismereteket szerezzenek a laikusok. Így egy esetleges segítségnyújtást igénylő helyzetben csökken a beavatkozás valószínűsége is.

„A hirtelen szívhalál több mint 25 ezer áldozatot követel Magyarországon évente.” – mondta Betlehem József, a film ötletadója és szakmai lektora. „Az újraélesztés napja lehetőség arra, hogy minél több emberhez eljusson az életmentő üzenet, hogy laikusként is merjünk segíteni, ha újraélesztésről van szó. Hazánkban átlagosan 25 percenként hal meg valaki hirtelen szívhalál következtében, azért, mert az emberek többsége nem tud hatékonyan segíteni. Ezen betegek közül többen megmenthetők lennének, amennyiben az észlelést követően az első 3-5 percben a jelen lévő laikusok megkezdenék az újraélesztést.”

„A valós helyzetekben cselekedni képes laikusok számának növelésére egy lehetséges megoldás az ismeretek gyermekkorban történő közvetítésének elkezdése.”– mondta Bánfai Bálint, a PTE Egészségtudományi Kar adjunktusa.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is támogatja a „Kids save lives” projektet. A kezdeményezés szerint a világon minden gyermeknek, legkésőbb 12 éves életkortól kezdődően, évente 2 órában kellene újraélesztést tanulnia. Az elsősegélynyújtás, – és ezen belül az újraélesztés – világszerte több országban, a közoktatásban kötelezően megjelenő elem.

„A témával hosszú évek óta foglalkozunk hazánkban is, mely során elindítottuk a „Kids Save Lives in Hungary“ kampányt, melynek keretein belül gyerekeknek tanítunk elsősegélynyújtást és ezen belül újraélesztést, nagyon pozitív eredményekkel és tapasztalatokkal.”

Az újraélesztés világnapja alkalmából rendezett filmet az UNIV TV stábja készítette, Bánfai Bálint adjunktus közreműködésével, Betlehem József professzor szakmai támogatásával. A 10 perces kisfilm elérhető a Pécsi Tudományegyetem YouTube oldalán.

„Ne parázz, sokkolj!”

A Pécsi Tudományegyetem mellett az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) is videóval készült az újraélesztés világnapja alkalmából.

A  „Ne parázz, sokkolj!” című szórakoztató edukációs videóban a Valami Amerika színészei mellett Győrfi Pál is fontos szerepet kapott. A társadalmi célú kisfilm a nyilvánosan elérhető defibrillátorok használatáról szól.

„Magyarországon a hirtelen szívhalál a vezető halálokok közé tartozik, ráadásul az ilyen esetek többsége közterületen következik be. Országszerte mintegy 1500 defibrillátor érhető el nyilvános helyen, használatukkal 6%-ról akár 74%-ra is növelhetjük a sikeres újraélesztés esélyét, ha időben merünk és tudunk cselekedni. Erre azonban egyelőre jó, ha tízből hárman vállalkoznánk. A mentőalapítvány felmérései szerint félünk tőle, laikusként bonyolultnak érezzük ennek az amúgy könnyen kezelhető eszköznek a használatát. Kisfilmünk célja elérni, hogy bátran cselekedjünk. A mentők kiérkezéséig merjük használni a nyilvános helyeken − benzinkutakon, bevásárlóközpontokban, pályaudvarokon − kihelyezett defibrillátorokat, hiszen ezek az eszközök az átlagember számára is könnyen kezelhetők. Egy gépi hang végig egyértelmű utasításokat ad, egyszerűen nem lehet elrontani. Ha Baláéknak sikerült, bármelyikünknek menni fog, ez a kampányunk legfontosabb üzenete.”– mondja dr. Czakler Éva mentőorvos, az OMSZA alelnöke.

Az OMSZA Bala-sorozatának első részének témája a laikus újraélesztés volt. A Csuja Imre által alakított Bala mutatta be, hogyan mentsünk életet csak a mellkas nyomásával, levegőbefújás nélkül. Több mint másfél milliós nézettséget ért el a videó. Emellett, köszönhetően az edukációs filmben látottaknak, sikerült megmenteni valakinek az életét.

Az idei videóban, amely a Bala-sorozat harmadik része, a nyilvános defibrillátorok egyszerű, de fontos használatára hívja fel a figyelmet. Az esetek döntő részében a mellkas nyomása és az életmentő sokk leadása együtt életet mentenek.Previous Az okostelefon sugárzása káros hatással lehet a rovarokra
Next A Hubble új adatai arra utalnak, hogy nem teljes a sötétanyag jelenlegi elmélete

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 5 =