Az okostelefon sugárzása káros hatással lehet a rovarokra


Az okostelefon sugárzása káros hatással lehet a rovarokra
Olvasási idő: 2 perc

A német Természet- és Biodiverzitásvédelmi Egyesület (Nature And Biodiversity Conservation Union – NABU) kutatása alapján az okostelefon és a WiFi által kibocsátott sugárzás káros hatással lehet néhány igencsak fontos rovarfajtára.

Az okostelefonok ma már mindenhol megtalálhatók. Szinte mindenkinek lapul egy a zsebében és sokan hajlamosak mindenben a telefonjukra támaszkodni, a társadalmi események követésétől a számlák kifizetéséig. Életünk szerves részévé váltak, amely nélkül képtelenek vagyunk létezni. De egy új tanulmány szerint az általuk kibocsátott sugárzás káros hatásokkal járhat a rovarokra.

Ez nem egy újabb „az okostelefon rákot okoz!” riadalom. Valójában a kutatás nem állít semmit az emberekkel kapcsolatban. Ehelyett a rovarpopulációkra összpontosít és azt fejti ki, hogy egyre több bizonyíték utal a következőre:

Az okostelefon-sugárzás károsítja a mindennapi létünk szempontjából létfontosságú rovarokat.

Az egyik legfrissebb kutatást a témában a NABU végezte, más tudományos csoportokkal együttműködve. Több mint 80 független tanulmány összefoglaló elemzését készítették el az elektromágneses sugárzások (például amilyet az okostelefonok vagy éppen a WiFi bocsátanak ki) rovarokra gyakorolt hatásait vizsgálva.

A rovarok életbevágóak az élelmiszeripar számára
Fullánkos darázs fotója – Wolfgang Hasselmann (Unsplash)

 

A kutatók az elemzés során azt találták, hogy az általuk megvizsgált 83 tanulmány közül 72 közülük jelentős összefüggést mutatott ki a sugárzás és a rovarok, például a legyekre és a méhekre gyakorolt negatív hatások között.

Azt is kimutatták, hogy a telefonok és a Wi-Fi sugárzása hatással lehet az élő sejtekre, azáltal, hogy a sugárzás következményeként a normálnál nagyobb sebességgel szívódnak fel a kalciumionok.

Tanulmányok szerint ezek és más változások komoly hatással lehetnek a rovarpopulációkra, rovarokra. A jövőben ez azt eredményezheti, hogy kiesnek a normális alvási/ébrenléti ciklusokból és fogékonyabbá válhatnak bizonyos betegségekre. Ha ez olyan nagy arányban fog elterjedni, ahogy a becslések mutatják, akkor minden bizonnyal néhány nagyon fontos rovar populációja megfogyatkozhat.

„A tanulmány azt mutatja, hogy minden szempontot figyelembe kell vennünk, amikor elemezzük a rovarok drámai csökkenésének okait – mondta Johannes Enssle, a NABU közleményében.A téma sokunk számára kényelmetlen, mert megzavarja mindennapi szokásainkat, nem is beszélve a kommunikációs technológia mögötti hatalmas gazdasági érdekekről.”

A rovarok idegesítőek lehetnek, amikor betörnek az otthonunkba, de életbevágóak az élelmiszeripar, tehát az élelmezésünk számára is. Több tanulmány és kutatás igazolta már, hogy a jövőben ajánlatos lenne rovarok fogyasztanunk egészségünk és a bolygónk érdekében. Ennél azonban sokkal kézzelfoghatóbb okot is találunk. A virágos növények több mint 85%-a nem tudna szaporodni a rovarok porzó tevékenysége nélkül. A beporzó rovarok védelme így közös ügyünk: a táplálkozásunk alapját jelentő zöldségek és gyümölcsök termesztése függ tőlük.Különösen a méheknek volt nehéz időszakuk a közelmúltban, a manapság széles körben alkalmazott peszticid és egyéb káros vegyszerek miatt. Az elektromágneses sugárzással együtt ez a kombináció a későbbiekben okozhat gyors egyedszám csökkenést, valamint komoly hatással lehet a növények és az állatok életére.

Még nem körvonalazódott mit tehetünk a káros következmények elkerülése érdekében. Egyértelműen megoldaná a problémát a kommunikációs technológiák korlátozása, de ez a jelenlegi körülmények között elképzelhetetlen. Az okostelefon és a vezeték nélküli internethálózat olyan szerves része a mindennapjainknak, hogy nehéz lenne feladni az előnyeit. Mégis, ha nem tesszük meg, akkor olyan katasztrófát okozhatunk vele, amely eleve értelmetlenné tenné az ilyen luxust.

forrás: https://bgr.com/2020/09/21/cell-phone-radiation-smartphones-insects/Previous Grand Hotel paradoxon – A végtelen szálloda
Next Október 16. az újraélesztés világnapja

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 + tizenhárom =