Köldökzsinórvér eredetű őssejtekkel történő kezelés


Köldökzsinórvér eredetű őssejtekkel történő kezelés
Olvasási idő: 2 perc

Európában elsőként Lengyelországban indult el egy kísérleti terápia a cerebrális (agyi) bénulás autológ köldökzsinórvér eredetű őssejtekkel történő kezelésére.

Az eddig csak az Egyesült Államokban elérhető őssejt-terápia a KRIO Intézet révén a magyar családok számára is elérhető lesz egész Európában.

A köldökzsinórvér felhasználásának kiterjesztése cerebrális parézisben érintett gyermekek számára elnevezésű nemzetközi kezelési program az első ilyen jellegű program Európában. De a világon is csupán a második. A kezelési program azoknak az orvosoknak és tudósoknak is újabb mérföldkövet jelent, akik az őssejtek felhasználását kutatják neurológiai betegségeknél. De az ilyen betegséggel Európában élő gyermekek számára is lehetőséget rejt, különösen a CP-ben érintettek számára. Hiszen a páciens autológ (azaz saját) köldökzsinórvérrel történő infúziós kezelése esélyt jelent a klinikai javulásra.

A szülés során gyűjtött őssejtek az utóbbi években már részét képezték egyes orvosi kísérleti kezeléseknek.

Több eset is volt már, amelyek során a gyermekek autológ köldökzsinórvérét használták. Abban reménykednek, hogy még több gyermeknek tudnak segíteni.

A FamiCord Group ügyfeleinek elérhető autológ köldökzsinórvér-kezelés kísérleti szakaszában eddig 14 kis páciens vett részt a lublini kórházban. A kutatási eredmények jelentős fejlődést mutattak azon neurológiai betegségben szenvedő páciensek életminőségében, akiknél autológ köldökzsinórvér őssejt-terápiát alkalmaztak. Az eredmények nagyon ígéretesek, de még mindig hosszú az út a köldökzsinórvér- és a köldökzsinórszövet eredetű őssejtetek felhasználásának teljes körű megismeréséhez.

A magyarországi KRIO Intézet tudományos igazgatója, Dr. Száraz Leonóra szerint is ígéretes terület a köldökzsinórvér őssejtterápia a neurológiai betegségek, különösen a CP következtében létrejövő idegrendszeri károsodás kezelésében.

„A károsodások sajnos igen gyakoriak, hiszen minden 1000 szülésre 2-3, az egész életet alapvetően meghatározó trauma jut. A sérült gyermekek élete nemcsak egyéni, de családi és szociális probléma is, mivel az egész életen át tartó zavar össztársadalmi hatása súlyosabb lehet, mint a legtöbb genetikailag meghatározott, jelen módszereinkkel meg nem változtatható kórképé. A jelenleg rendelkezésre álló ismereteink szerint az autológ köldökzsinórvér transzplantáció biztonságos és hatékony kezelés, amely jelentősen javíthatja a CP-ben szenvedő gyermekek életminőségét.”Previous Dubaji Világkiállítás és a magyar pavilon
Next A Lánchíd születésnapja

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − 4 =