Fő a megelőzés! Szűrővizsgálati lehetőségek magánorvosi biztosítás keretében


Fő a megelőzés! Szűrővizsgálati lehetőségek magánorvosi biztosítás keretében
Olvasási idő: 2 perc

Évente nagyjából 38 ezer olyan haláleset történik Magyarországon, amely egészségtudatos életmóddal, rendszeres szűrővizsgálattal és időben elkezdett kezeléssel megelőzhető lenne.

Ez az adat talán elég nagy hideg zuhanyként érhet minket ahhoz, hogy ráébredjünk: sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetnünk a prevencióra. A modern társadalom egyik gyenge pontja, hogy életmódunk miatt egyre több egészségügyi probléma válik “népbetegséggé”. A rák, illetve a szív- és érrendszeri problémák mellett most már ide sorolhatjuk a különböző emésztőrendszeri gondokat és az ételintoleranciákat is.

Csak Magyarországon mintegy 1 millió ember küzd cölikáliával – más néven lisztérzékenységgel –, míg egy másik autoimmun eredetű probléma, a Crohn-betegség (a krónikus gyulladásos bélbetegségek egyik fajtája) is egyre gyakoribb, évente több száz új beteget diagnosztizálnak.

Ahhoz tehát, hogy furcsa panaszaink ne állandósuljanak és ne okozzák az életminőségünk tartós romlását, nagyon fontos, hogy odafigyeljünk magunkra – mind az életmódunk, mind a rendszeres kivizsgálások és az időben elkezdett kezelés tekintetében.

Kivizsgálás bármi áron?

A jelenleg is tomboló világjárvány a prevenció terén is jelentősen megnehezíti a dolgunkat, hiszen az alapból is leterhelt állami ellátórendszer most a népegészségügyi szűrővizsgálatok és bizonyos ellátások elhalasztására kényszerül.

Ilyenkor két választásunk van:

  1. bizonytalan ideig várakozunk, és reménykedünk, hogy nem egy komolyabb probléma – például Crohn-betegség – húzódik meg szokatlan tüneteink mögött,
  2. vagy kihasználjuk a magánegészségügy nyújtotta lehetőségeket.

A magánklinikáktól azonban sokan a mai napig idegenkednek, azt gondolják ugyanis, hogy ez csupán a gazdagok kiváltsága. Egy összegben, zsebből kifizetve valóban megterhelheti a pénztárcánkat egy teljes körű kivizsgálás, azonban szerencsére nem ez az egyetlen módja annak, hogy gyors szűrésben és – szükség esetén – professzionális ellátásban legyen részünk.

Bevezetés a magánorvosi egészségbiztosítás világába

A szolgáltatásfinanszírozó vagy más néven magánorvosi egészségbiztosítás nem helyettesíti 100 százalékban az állami ellátást, egy adott biztosítási díjért cserébe azonban elérhetővé tesz számos szakorvosi és laboratóriumi vizsgálatot, valamint a képalkotó diagnosztikai eljárásokat is.

A lényeg tehát az, hogy némi anyagi ráfordítás ellenében bármilyen panaszunk esetén azonnali segítséget kapjunk. Kivizsgálásunk és esetleges kezelésünk pedig magas színvonalon, professzionális körülmények között történjen. Mindehhez ráadásul elegendő felhívnunk a biztosító call centerét, elmondanunk igényeinket, majd az elérhető szolgáltatók, szakemberek és időpontok felkutatását már megoldják helyettünk. Nekünk nincs más dolgunk, csak rábólintanunk a legideálisabbnak tűnő lehetőségre.

A magánorvosi egészségbiztosítási csomag része egy 24 órában hívható orvosi ügyeleti vonal. Ezt a nap bármely szakában hívhatjuk, ha orvosi tanácsra van szükségünk, az ugyanakkor fontos, hogy sürgősségi ellátást nem nyújtanak, vagyis semmilyen esetben sem mennek ki házhoz. A biztosítás havi díja nagyban függ az életkorunktól, alap egészségügyi állapotunktól, és természetesen a szolgáltatás felé támasztott elvárásainktól is. Egy alap csomag például már havi 8 ezer forintért elérhető, míg ha valamennyi szakorvosi területre és vizsgálatra igényt tartunk, akkor akár a 35 ezret is elérheti a havi befizetendő összeg.

Külön előny, hogy szerződésünket – némi plusz kiadás fejében – családtagjainkra is kiterjeszthetjük. Így jelentősen kedvezőbb áron gondoskodhatunk az egész család szakszerű kivizsgálásáról, mint biztosítás nélkül.

Egészségünkre!

Ahogy tehát a fentiekből kiderült, a magánegészségügyi ellátások közel sem annyira megfizethetetlenek, mint amennyire első ránézésnek tűnnek. Ha ugyanis rendelkezünk egészségbiztosítással, akkor a havidíjon kívül semmilyen egyéb költség nem terhel minket.

Gazdaságossága mellett pedig azt is lehetővé teszi, hogy halasztás és hosszú várakozás nélkül részt vehessünk az évente szükséges szűréseken. Illetve már az első aggasztó panaszok megjelenésekor, mielőbb megkezdődjön az alapos kivizsgálásunk.

Így egy kis befektetéssel folyamatosan szemmel tarthatjuk életmódunk közvetlen hatásait és egészségügyi állapotunkat. Ha pedig kiderül, hogy valami gond van, akkor idejekorán megindulhat a kezelésünk is.Previous Maldív-szigetek, a süllyedő paradicsom
Next A munkavállalók a jövőben is igényt tartanak a távmunkára

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 + nyolc =