Mi is az a Crohn-betegség? I.


Mi is az a Crohn-betegség? I.
Olvasási idő: 2 perc

Ha jobban körülnézünk, és egy kicsit utánajárunk, akkor rájöhetünk, hogy akár közvetlen környezetünkben, baráti körünkben is akadnak Crohn-beteg emberek.

Mi is az a Crohn-betegség? I.Így ma már egyre kevesebben teszik fel az olyan tudatlan kérdéseket, mint például: „Mi vagy? Króm-beteg? – Én is króm érzékeny vagyok.”. Garantáljuk, hogy cikksorozatunk elolvasása után már tudni fogjuk, mit is rejt valójában a rejtélyes Crohn-betegség. Az első fejezetben magáról a Crohn-betegségről tudhatunk meg többet.

A Crohn-betegek közül sokan szívesen beszélnek saját történeteikről annak érdekében, hogy minél többünknek felnyissák a szemét ezzel a gyógyíthatatlan, krónikus bélbetegséggel kapcsolatban. Érthető módon vannak, akik nem szeretnek róla beszélni és titkolják a környezetük elől, mert félnek a reakcióktól vagy az esetleges szánalomtól. Számos híres ember is aktívan kiveszi a részét a különböző Crohn-nal kapcsolatos alapítványok munkájában, egyesületekben, jótékonyságban. Nem is gondolnánk, hogy Anastacia az ismert amerikai énekesnő, Dwight D. Eisenhower az Amerikai Egyesült Államok 34. elnöke vagy Mike McCready a Pearl Jam gitárosa és még Dynamo az angol bűvész is ezzel a betegséggel küzd meg nap mint nap.

A Crohn-betegség az amerikai belgyógyász, Burrill Bernard Crohn után kapta elnevezését, aki 1932-ben számolt be először a kórképről. A gyulladásos bélbetegségnek számos kísérő tünete van, emiatt az orvosok nem tudják időben diagnosztizálni a Crohn-betegséget, hiszen tévútra viszik őket ezek a különböző, a Crohnt elfedő társbetegségek. Ennek a betegségnek a diagnosztizálása számos esetben jelent nagy fejtörést és egyáltalán nem egy egyszerű feladat a gasztroenterológusok számára. Akinél Crohn-t diagnosztizálnak, annak az életét fenekestül fordítja fel a betegség.

A gyulladásos bélbetegség vagy IBD, ami az általános kifejezése, magába foglalja a fekélyes vastagbélgyulladást, azaz a Colitis ulcerosa-t, illetve a Crohn-betegséget. A legfrissebb adatok szerint hazánkban körülbelül 20-25 000 fő közé tehető a diagnosztizált gyulladásos bélbetegséggel együtt élők száma. Elsősorban a fiatalabbak betegségekén szokták emlegetni, mivel többnyire 20 és 30 év közöttieknél jelentkezik, de sajnos nagyon sok esetben van arra is példa, hogy fiatal gyermekkorban vagy akár 60 év felett is kialakul ez a betegség. A Crohn-betegség a tudomány mai állása szerint egyelőre ismeretlen eredetű, így akár nem specifikus betegségnek is nevezhetnénk a másik gyulladásos bélbetegséggel, a Colitis ulcerosa-val együtt. A két betegség közötti különbség gyakorlatilag az, hogy míg a Crohn-betegség az emésztőrendszer bármely szakaszát akár foltokban is érintheti, de jellemzően a vékonybélben jelentkezik, addig a Colitis ulcerosa kizárólag a vastagbél és a végbél nyálkahártyájának felületes rétegeit, illetve a bélszakasz összefüggő területeit érinti. A Crohn kialakulásában nagy szerepet játszhatnak az autoimmun folyamatok, a genetikai tényezők, a nem megfelelő táplálkozás (túlzott finomított szénhidrát, hidrogénezett zsírok fogyasztása) és a környezeti hatások is.

Mi is az a Crohn-betegség? I. IBD világnap - Fotó: Keszi Laszló
IBD világnap – Fotó: Keszi Laszló

A Crohn-betegség tünetei általában a jelentős fogyás, az erős és elviselhetetlen görcsökkel járó hasi fájdalom, ami jellemzően az étkezés után tovább fokozódik, a szűnni nem akaró hasmenés és a visszatérő láz. Azonban, ha a vastagbél szakasz is gyulladt, akkor jellegzetes lehet a véres hasmenés is. Ezeknek a tüneteknek az az oka, hogy az illető immunrendszere nem ismeri fel a bélflórája saját baktériumait és megtámadja azokat. Ez a bélben gyulladáshoz és bélkárosodáshoz vezet, ami az érintett bélszakaszon nemcsak a nyálkahártyára, hanem a bélfal teljes keresztmetszetére, vastagságára is kiterjed.

Az emésztőrendszert érintő tüneteken kívül időként ízületi gyulladással vagy különböző módon jelentkező bőrtünetekkel, szemtünetekkel is járhat ez az állapot. A Crohn-os eseteknél fennállhat az a veszély, hogy a bélben szűkületek keletkeznek, vagy az illető bele perforál, azaz kilyukad. A kilyukadt bél a szomszédos bélszakaszokkal vagy hasi szervekkel (hólyag, méh, hüvely) össze is tapadhat. Ezt a rendkívüli szakaszt nevezzük belső sipolynak, ami a Crohn-betegek közel 20 százalékánál kialakul. Azonban a végbél körüli területen külső sipoly is kialakulhat. További szövődmények is jelentkezhetnek úgy, mint a bél elzáródása vagy tályogok és fekélyek.Previous Három vérellátó újul meg idén
Next Mi is az a Crohn-betegség? II.

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 2 =