Mi is az a Crohn-betegség? II.


Mi is az a Crohn-betegség? II.
Olvasási idő: 3 perc

Előző cikkünkből megtudhattuk mi is valójában az a Crohn-betegség. Ebben a cikkben arról olvashatunk, mire kell ügyelnie egy Crohn-betegnek.

Mi is az a Crohn-betegség? II.
A Chron-betegség jellemzően a vékonybélben jelentkezik

Habár megnehezíti a betegek mindennapjait, azért a kitűzött célokat nem teszi elérhetetlenné. A Crohn-betegek állapota nagyon szeszélyes, mivel a tünetmentes, akár javuló periódusokat aktív, visszaeső időszakok követik, amik a testi és lelki stressz hatására alakulnak ki. Minden egyes Crohn-betegnek meg kell tanulnia együtt élni ezzel a hullámzó állapottal. Ilyenkor a különböző fájdalomcsillapítók életmentőként szolgálnak, a mosdó pedig a legnagyobb társ a bajban. Viszont, a Crohn minden egyes betegnél másként jelentkezik, illetve eltérő módon vészelik át a fellángolás időszakát is. A Crohn-betegek állapotát a meleg- és hidegfrontok, vagy akár a szél is mind-mind befolyásolja, azonban ez is egyénenként változó. A Crohn-os esetek közel 80 százalékánál az orvosok szükségesnek találják a műtéti beavatkozást az egyes problémák (szűkületek, sipolyok, vérzések) megoldása érdekében. Gyakori, hogy az eltávolított problémás bélszakasz után a Crohn-betegség az emésztőrendszer másik részén újra megjelenik. Habár, ezek a műtétek számos tünetet enyhítenek, fontos kijelenteni, hogy a Crohn nem gyógyítható csak kezelhető.

A táplálkozással bevitt tápanyagok a vékonybélben szívódnak fel, ebből kifolyólag ennek a bélszakasznak a gyulladása felszívódási zavarhoz, tápanyaghiányhoz vezet. Ezeknek a következménye a súlyos fogyás, a vérszegénység és az ásványianyag-hiány. A Crohn-betegség kezelésének alapja a gyógyszeres terápia, ami többek között nem szteroidos és szteroidos gyulladáscsökkentőkkel történik. A súlyosabb állapot esetében indokolt lehet a biológiai terápia, aminek hatóanyagai enyhítik a tüneteket. A vényköteles gyógyszerek orvos által előírt mennyiségének szedése segíthet elhalasztani a szükséges sebészeti beavatkozásokat. Azonban a rendszeres szűrővizsgálatok és az orvossal való konzultációk elengedhetetlenek annak érdekében, hogy az inaktív állapotot szinten tartsák. Ilyenkor egy napot vagy akár napokat is szükséges arra rászánni, hogy a tünetmentes állapotot meg tudják tartani. Ez nagyban megnehezíti a mindennapokat a betegek számára, hiszen a munkahelyen a kényelmetlen kimaradások, valamint a műszakcserék, a magánéletben pedig szintén kellemetlenséget okozhat az egész napos kórházban lét. Nem egyszer volt már rá példa, hogy valakit a betegsége miatt bocsátottak el munkahelyéről vagy éppen párja azért hagyta el, mert nem tudta kezelni a kialakult helyzetet.

Mi is az a Crohn-betegség? II.

A gyermekvállalásról sem szabad megfeledkezni, hiszen nagyon sok Crohn-betegségben szenvedő nő van, aki szeretne gyermeket. Ha a fogamzás a betegség nyugalmi, tünetmentes szakaszában történik, akkor nagyobb gond nélkül lehetséges a gyermekáldás. A gyulladásos bélbetegségre szedett gyógyszerek nagytöbbsége a várandósság alatt is szedhető, természetesen rendszeres kontroll mellett az orvossal konzultálva. Az édesanya hasában lévő magzat számára komolyabb veszélyt a betegség fellobbanása okozhat. Ugyan maga a Crohn-betegség nem örökletes, azonban a hajlam mégis tovább örökíthető.

A Crohn-betegségnél a legfontosabb a kiegyensúlyozottság és a nyugalom. Minden betegnek rá kell találnia arra a dologra, amivel a stresszt és a feszültséget le tudja vezetni. Minél többet foglalkozik valaki a Crohn-nal járó félelmekkel és problémákkal, annál jobban ássák magukat egyre lejjebb a betegségben. Nem könnyű a rendszeres táplálkozás betartása sem, hiszen nagyon könnyen unalmassá válik egy idő után a kialakított étrend, ami olykor mindössze csak 10-15 különböző ételből áll. A betegséghez kapcsolódó étrend két elhatárolt szakaszra osztható, a fellángolás alatti és a nyugalmi időszakra jellemzőre. Hatalmas akaraterővel kell rendelkezniük a betegeknek ahhoz, hogy megállják azoknak az ételeknek a fogyasztását, amit ők nem ehetnek. Óriási fejtörést jelenthet egy összejövetel, mivel ilyenkor vagy jelezni kell, hogy milyen ételt szeretnének enni, azaz pontosabban fogalmazva tudnak enni a Crohn-betegek, vagy kénytelenek magukkal otthon előre elkészített, csomagolt ételt vinni. Minden Crohn-osnak saját magának kell kitapasztalni, hogy mit ehet és mit nem. Mindenki más ételeket bír, egyéntől függő ez is. Ki kell tapasztalniuk, hogy mely ételeket tudják fogyasztani anélkül, hogy hasmenést vagy hasi fájdalmakat okoznának illetve, hogy milyen esetekben lángol fel a betegség újra és újra. Nagy kihívást jelent még a ruhatár is, mivel a gyakorta váltakozó állapotok fogyást eredményezhetnek, így legtöbbször, aki Crohn-beteg két ruhatárral rendelkezik.

Mi is az a Crohn-betegség? II.

A tünetmentes időszakokban a betegek sajátos tűrőképességéhez igazodva, minél kevesebb korlátozás kell, hogy legyen az étkezésben. Meg kell tanulni együtt élni ezzel az állapottal mind a betegnek, mind környezetében élőknek. Akár Crohn-os akár más betegségben szenved egy ember, de az egészséges ember számára is kulcsfontosságú, hogy legyen mellette valaki, akivel az életét minél kevesebb tiltással és szenvedéllyel élheti. Habár, a Crohn-betegek száma évről évre növekszik, az orvosok mindent megtesznek azért, hogy visszafogják a betegséggel járó tüneteket illetve, hogy a betegek teljes életet tudjanak élni az adott körülményekhez képest.Previous Mi is az a Crohn-betegség? I.
Next Kepler 452/b - Következtethetnek a Föld fejlődésére

3 hozzászólás

 1. 2016/12/18
  Válasz

  A betegseg pontos oka ismeretlen, valoszinuleg nem egy, hanem tobb ok kolcsonhatasa miatt alakul ki.

 2. Cu-s
  2016/07/31
  Válasz

  Ultra,ne viccelj ezekkel a dolgokkal,tejet mindig is ittak az emberek,max nem dobozból,hanem tehénből. Ettek burgonyát,rizst, szemes terményeket,hüvelyeseket,legfeljebb más feldolgozottsági minőségben! Nem a terményekkel van a baj,hanem a feldolgozással,még előbb a vegyszeres termesztéssel Amíg kevesebb kemikáliákat ismertünk és használtunk,kevesebb betegséget okoztak vagy ismertek fel. Hogyan akarod ezeket kiiktatni az étrendedből,mit tudsz akkor enni helyette ami nem vegyszeres? Sajnos már nincs olyan! Amire rámondják,az sem igaz 🙁

 3. Halász Gábor
  2015/07/31
  Válasz

  Diaprel Mr 60 – van as gyógyszert szedek évek óta.de az utolsó pár hétben erősen megváltoztak a székelési szokásaim.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc − három =