Tíz új énekesmadár


Tíz új énekesmadár
Fotó: James Eaton
Olvasási idő: < 1 perc

Énekesmadarak öt új faját és alfaját azonosították a kutatók három apró indonéz szigeten.

Ez az elmúlt több mint száz év legnagyobb ilyen jellegű felfedezése, ami a Szingapúri Nemzeti Egyetem szakemberei által a Celebesz partjainak közelében fekvő Taliabu, Peleng és Batudaka szigetekre összpontosító hathetes expedíció keretén belül történt. Noha a madarak az állatvilág legátfogóbban tanulmányozott osztályai közé tartoznak, évente mégis csupán maroknyi új fajt sikerül azonosítani. A mostani tanulmányban használt úttörő módszer révén azonban világszerte megnőhet majd a felfedezések száma. Több mint száz év óta először fedeztek fel ilyen nagy számú új madárfajt ilyen kis földrajzi területen.

Az újonnan felfedezett madárfajok egyebek között a legyezőfarkúak nemzetségébe, a füzikefélék, a mézevőfélék és a tücsökmadárfélék családjába tartoznak. A szakemberek többek között a légykapófélék és a rigófélék családjába tartozó alfajokat azonosítottak.

A kutatók ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy bár az új fajokat és alfajokat csak most azonosították hivatalosan, a szigeteken zajló fakitermelés és bozóttüzek okozta erdőpusztulás miatt a madarak és a sok új énekesmadár túlélése már most veszélyben van.Previous A kutyáknál is létezik időskori szelektív hallás
Next Kolumbusz Kristóf igazat mondott

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × három =