10 érdekesség a paralimpiai játékokról


10 érdekesség a paralimpiai játékokról
Olvasási idő: 2 perc

Bár még közel öt hónap van hátra a 2016. szeptember 7-én kezdődő

10 érdekesség a paralimpiai játékokrólés 18-áig tartó, a brazíliai Rio de Janeiroban zajló paralimpiai játékokig összegyűjtöttünk néhány érdekességet a témával kapcsolatban.

 1. Ez a világ második legnagyobb sporteseménye.
 2. Rio lesz az első latin-, illetve dél-amerikai ország, amely megrendezheti a játékokat.
 3. A nyári játékok megrendezésekor Rióban valójában tél lesz.
 4. A játékok a sportágaktól függően különböző helyszíneken lesznek és ezek Rio de Janeiro négy kerületében találhatóak: Deodoro, Maracana, Copacabana, Barra.
 5. úgy tartják, hogy az első „paralimpiát” 1948-ban Londonban szervezte meg Sir Ludwig Guttmann, német származású neurológus, aki az olimpiai játékok nyitó napjára sportversenyt hirdetett a háborús sérült katonák számára. Így történt, hogy az első paralimpián egy csapat brit világháborús veterán vett részt. Ehhez csatlakozott 1952-ben néhány dán versenyző is, így vált a megmérettetés nemzetközivé.
 6. Az első hivatalosan is jegyzett, igazi paralimpiát 1960-ban Rómában tartották, ekkor még „Mozgássérültek Olimpiája” néven. Ezen a tornán már 23 ország 400 kerekesszékes sportolója vett részt.
 7. A versenyeken kezdetben csak kerekesszékes atléták vehettek részt egészen 1976-ig, az első téli paralimpiáig, amikor először csatlakozhattak a megmérettetéshez más, különböző fogyatékossággal élő sportolók is.
 8. A paralimpiai elnevezést 1988-ban, Koreában használták először. A paralimpia szót eredetileg az angol paraplegic (bénult) és az olimpia szavak összetételével alkották meg. Később ezt átdefiniálták, és az előtagot a görög para (mellett) szóval helyettesítették, ezzel kifejezve az olimpiához való kapcsolódást, a játékok egymás mellettiségét, valamint az ép és fogyatékos sportolók összetartozását.
 9. A paralimpiai játékok televíziós közvetítése 1976-ban kezdődött, ekkor azonban még csak felvételről lehetett az egyes nemzetek eredményeit nyomon követni. Az 1992-es paralimpiáról már 45 órányi élő közvetítést adtak Európában.
 10. Először 1988-ban, Szöulban tartották a paralimpiai játékokat az olimpiai játékokkal azonos városban és helyszíneken. Azóta mindig az olimpiai játékoknak helyet adó városban, 3 héttel az olimpiát követően tartják a paralimpiai játékokat.
 11. A paralimpiai játékokon négy fő kategóriába sorolják a versenyzőket a fogyatékosságuk típusától függően: mozgássérültek, központi idegrendszeri mozgászavarban szenvedők, enyhe értelmi sérültek és látássérültek. Ezeken a fő kategóriákon belül – sportáganként eltérő számú osztály létezik, a fogyatékosság súlyától függően. Ezeknek a kategóriáknak és osztályoknak köszönhető, hogy a riói paralimpián 528 alkalommal osztanak majd ki érmeket, szemben az olimpia 306 versenyszámával.
 12. A paralimpiai játékokon összesen 23 sportágban mérik össze tudásukat a versenyzők. Ezek között 3 olyan van, amelyik nem olimpiai sportág: a boccia, a csörgőlabda és az erőemelés – más néven fekve nyomás.
 13. A paralimpiai játékok történetének legeredményesebb sportolója az egyesült államokbeli Trischa Zorn, aki 24 éven keresztül, 1980 és 2004 között 7 paralimpiai eseményen vett részt, látássérült úszóként és összesen 55 érmet nyert, köztük 41 aranyat.
 14. Hazánk először az 1972-es heidelbergi játékokon vett részt. A paralimpiai játékok történetében eddig összesen 30 arany-, 41 ezüst- és 55 bronzéremmel büszkélkedhetünk.
 15. A Magyar Paralimpiai Csapatnak így jelenleg már 22 érvényes kvótája van a riói paralimpiára az alábbi megoszlásban: judó (2), asztalitenisz (6), kajak-kenu (1), sportlövészet (2), kerékpársport (1), úszás (9) erőemelés (1).

Az összeállítás néhány pontjáért köszönet a K&H Banknak, a Magyar Paralimpiai Bizottság ezüst fokozatú támogatójának.

 Previous Varázskastély – Interaktív kiállítás és játék
Next Szexuális felvilágosítás, avagy a homokba dugott fej esete

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 3 =