Szexuális úton terjedő betegség a prosztatarák okozója?


Prosztatarák - talán szexuális úton terjedő betegség okozhatja
Olvasási idő: 2 perc

A prosztatarákot talán – ezt azért kiemeljük: csak talán – szexuális úton terjedő betegség okozhatja egy új amerikai kutatás szerint.

Prosztatarák - talán szexuális úton terjedő betegség okozhatjaMás szakértők ugyanakkor úgy vélik, erre nincs elég bizonyíték, még akkor sem, ha a Kaliforniai Egyetem kutatói laboratóriumban teszteltek emberi prosztatarákos sejteket és azt állapították meg, hogy a trichomoniázis nevű nemi betegség elősegítette a rákos növekedést. Az összefüggés alátámasztására további kutatás szükséges – idézte a BBC hírportálja az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányt. A trichomoniázisról (prosztatarák okozója) úgy tartják, évente körülbelül 275 millió embert fertőz meg. Ez a leggyakoribb, nem vírusos eredetű, szexuális úton terjedő kór. Amely sokaknál nem okoz semmiféle tünetet, sőt észre sem veszik, hogy hordozzák. A fertőzöttek nemi szerveik viszketéséről, fájdalmáról, vizeléskor érzett kellemetlenségről panaszkodnak.

A legutóbbi kutatás nem az első, amelyik kapcsolatot fedezett fel a trichomoniázis és a prosztatarák között. Egy 2009-ben megjelent tanulmány a prosztatarákos betegek negyedénél találta meg a trichomoniázis jeleit. 

A friss kutatás arra utal, hogy a trichomoniázis a férfiakat esendőbbé teheti a prosztatarákkal szemben.

Bár ezt nem bizonyítja egyértelműen az összefüggést. Patricia Johnson és kollégái úgy gondolják, hogy a trichomoniázist okozó élősködő mint a prosztatarák okozója olyan fehérjét választ ki, amely gyulladást, valamint a rákos prosztatasejtek növekedését idézi elő. Úgy vélik, a felfedezést további kutatásnak kell követnie, különösen, mivel még mindig nem tudni, mi vezet a prosztatarákhoz. Nicola Smith, a Brit Rákkutató Intézet munkatársa szerint a kutatást csak laboratóriumban végezték, és a korábbi, páciensekkel végzett vizsgálat nem mutatott világos kapcsolatot a prosztatarák és a gyakori nemi betegség között. Szerinte számos tanulmány készült a prosztatarákról, és nem találtak olyan életmóddal kapcsolatos tényezőt, amely növelte volna a betegség kockázatát. A prosztatarák a leggyakoribb daganatos betegség a brit férfiak körében, nagyjából minden tizedik férfinél kialakul élete folyamán. A 70 év felettieket nagyobb valószínűséggel sújtja, kockázata az életkorral növekszik, és úgy tűnik, genetikai tényezőkre is visszavezethető, mivel egyes családokon belül halmozottan fordulhat elő.Previous A Proton-M hordozórakéta katasztrófája
Next II. Ptolemaiosz templomára bukkantak Egyiptomban

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat − négy =