Optikai illúziók Debrecenben


Optikai illúziók Debrecenben
Olvasási idő: < 1 perc

Lépten-nyomon illúziók áldozatai vagyunk: természeti jelenségek, reklámok, katonai álcázások, de még az égbolton fénylő Hold is újabb és újabb optikai illúzióval csapja be látásukat. Egy új és érdekesnek ígérkező kiállítás nyílik végre vidéken is!

Optikai illúziók DebrecenbenOptikai illúziók – Fedezzük fel az agy és szem titkait! címmel látványos interaktív kiállítás veszi kezdetét 2015. április 30-tól – igaz, mindössze csak egy hónapra – május 24-ig Debrecenben, amely az optikai illúziók, a káprázatok és megtévesztések világába csábítja a látogatókat. Az igazi interaktív térben mindenki megismerheti a szem felépítését, megértheti a látás folyamatát, és megtapasztalhatja az optikai illúziók, érzékszervi csalódások zavarba ejtően különös világát, amely réges-régóta ismeretes és meglepően sok helyütt alkalmazott.

Kölcsey Központ Bényi Árpád termében (4026 Debrecen, Hunyadi utca 1-3.) mindennap 9 és 18 óra között kaphatunk választ arra, hogy mikor és legfőképp miért csap be minket a szemünk. Van, amikor a természetben élet-halál kérdése, hogy létrejön-e az illúzió, máskor az illúzió pusztán művészi kifejezőeszköz, játék a színekkel és formákkal. A mimikri témakörében bemutatkoznak az állat- és növényvilág legtrükkösebb rejtőzködői és a kiállítás leleplez néhányat az álcázás mesterei közül. De a képzőművészek is gyakran élnek a káprázat erejével, így a tárlaton a legismertebb illuzórikus alkotások is láthatók, melyeken a művészek a lehetetlen és a lehetséges határait próbára tevő grafikai megoldásokkal kísérleteznek. A kiállítás a 3D történetének, a térbeli képek fejlődésének legfontosabb állomásait is felvillantja, a sztereoszkóptól a hologramig. A kiállításra érkezők 300 négyzetméteren, tematikus elrendezés élhetik át és érthetik meg a különböző, optikai típusú érzékcsalódásokat, próbára tehetik szemüket és agyukat továbbá megtapasztalhatják sok minden más mellett a vízeséseffektust, a kávéház-falhatást és egyéb geometrikus absztrakciókat. Kipróbálhatóak lesznek klasszikus szerkezetek mint a a zootrópot vagy más néven a csodadob, a praxinoszkóp, a sztereoszkóp vagy a camera obscura. 

 Previous Új elmélet a Föld keletkezéséről
Next Balzsamozó praktikák Óegyiptomból

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 4 =