Csökkentett sugárdózisú, új digitális röntgen


Csökkentett sugárdózisú, új digitális röntgen
Olvasási idő: < 1 perc

Rendkívül modern digitális röntgenkészülék állhatott munkába a közelmúltban a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikáján.

A műszer még pontosabb, jobb minőségű felvételek készítésére alkalmas, ráadásul mindezt elődeinél rövidebb idő alatt, csökkentett sugárdózis alkalmazásával teszi. Ennek köszönhetően nő a napi ellátott betegszám, azaz csökken a röntgen-vizsgálatra való várakozási idő.

A projekt megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a fekvőbeteg szakellátó intézmények beruházásainak támogatására létrehozott forrás tette lehetővé. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja a gazdaságilag hatékony és fenntartható struktúra-átalakításhoz, illetve az ehhez kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésekre  nyújtott be pályázatot. A 931 millió forint támogatásból szereztek be a PTE Urológiai Klinikájára egy korszerű, minden igényt kielégítő digitális röntgen berendezést, valamint teljes körű felújításon esett át a vizsgálóhelyiség és a kezelőrészleg is, mely beruházás összes költsége 85 millió forint volt.

A napi rutin mellett a kórházi ellátáshoz kapcsolódó egyéb röntgen vizsgálatok elvégzése,

illetve a digitális technika alkalmazásával a távleletezés is elérhetővé válik, így a frissen operált beteg nincs kitéve a más intézetbe való szállítás viszontagságainak, valamint a műtéti tervezés folyamatai is egyszerűsödnek. Az új készülékkel éves szinten mintegy 2500-3000 beteget tudnak megvizsgálni.

Dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke szerint

„A fejlesztésnek köszönhetően Magyarországon az urológiai fekvőbeteg ellátó egységek között immár a pécsi klinika rendelkezik a legmodernebb radiológiai részleggel. Ugyanakkor önmagában az infrastrukturális háttér nem elegendő. Legalább ilyen fontos, hogy a pécsi klinikán a megfelelő orvos-szakmai háttér és tudás is a rendelkezésére áll a betegeknek.”Previous A 2020. év madara az erdei fülesbagoly
Next Visszatért a Vigadó térre a Kossuth Múzeumhajó

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − hét =