Mit csinál egy radiológus?


Tudd meg, mit csinál egy radiológus?
Olvasási idő: < 1 perc

Kifejezetten radiológus szakemberhez csak ritkán és indokolt esetben kell mennünk, általában valamilyen más vizsgálat folyamán kerülünk hozzá.

Talán ez a magyarázata annak, hogy bár sokszor találkozunk a radiológia kifejezéssel, mégsem tudjuk pontosan mit takar. A radiológus az a szakember, aki különböző képalkotó vizsgálatokat végez és elemez. Ilyen vizsgálat például a röntgen, az ultrahang, a komputertomográfia, azaz a CT, illetve a mágneses rezonancia, vagyis az MR.

Röntgen 

A röntgenképeknek nagy szerepük van a csonttörés, illetve a daganatok diagnosztizálásában, ugyanakkor a tüdőszűrés alkalmával is jó szolgálatot tesznek. Amikor a has vagy a vastagbelek vizsgálata történik, akkor előtte a radiológus kontrasztanyagot juttat a szervezetbe. Ennek hatására a szervek kirajzolódnak és szépen megkülönböztethetők egymástól. Továbbá az esetleges elváltozások, rendellenességek is jól láthatók. Más testrész is megvizsgálható röntgennel, például az emlőkről a mammográfia során készülnek felvételek.  

Komputertomográfia (CT) 

A CT, azaz a komputertomográfia lényegében nem más, mint egy továbbfejlesztett röntgen. A vizsgálat itt is röntgensugarakkal történik, a különbség csak az, hogy ez esetben keresztirányú síkokban készít képeket a radiológus. CT-t szoktak javasolni a daganatos elváltozások igazolására, de a belső szervek nem rosszindulatú rendellenességei is azonnal felfedezhetők a képek segítségével. 

Mágneses rezonancia (MR) 

Az MR vizsgálat az úgynevezett mágnesen magrezonancián alapszik. Lényege, hogy a vizsgálat során egy mágneses térbe kerülünk, ahol különböző irányokból képeket készít rólunk a radiológus. MR-t szokás alkalmazni a rendszeres fejfájások, szédülések kivizsgálására, de a gerinc állapotát is jól fel lehet mérni vele. Mindemellett pedig a hasi szervek, emlők, illetve a nyirokcsomók vizsgálatában is nagy segítséget nyújt.

Még nem foglaltál időpontot, de szeretnél kérni egy MR vizsgálatot valamelyik hozzáértő radiológustól? Akkor a Dokio.hu oldalon megteheted. Csak válassz egy szimpatikus szakembert, majd kattints az egyik elérhető szabad időpontra!Previous Csupán 10 Kaliforniai disznódelfin maradt életben
Next A cianobaktériumok nitrogénfelvétele

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 5 =