Öko- és biocímkék – tudatos vásárló


Öko- és biocímkék – tudatos vásárló
Olvasási idő: 3 perc

A bio, az öko és az organikus szónak a szakemberek szerint ugyanaz a jelentése:

ellenőrzött és környezetkímélő körülmények között termesztett, műtrágyát, toxikus és szintetikus anyagokat nem tartalmazó termékek. Egy tudatos vásárló tudja, hogy bio csak élelmiszer és kozmetikum lehet a jogszabály szerint. Élelmiszerek esetében az számít bioterméknek, ami olyan növényi vagy állati eredetű élelmiszer, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő, tehát utólagos vizsgálatokkal nem lehet semmit biotermékké minősíteni. Az ilyen módon előállított termékek mennyiségben elmaradnak vegyszerekkel kezelt társaiktól az alacsonyabb hozam miatt és emellett magasabb költségekkel is állíthatók elő. A tudatos vásárló nem lepődik meg azon, hogy a hiteles biotermék mindig drágább, mert tudja, hogy magasabb minőséget is képvisel.

A bio, az öko és az organikus szónak a szakemberek szerint ugyanaz a jelentése:  ellenőrzött és környezetkímélő körülmények között termesztett, műtrágyát, toxikus és szintetikus anyagokat nem tartalmazó termékek.

A milyen kozmetikumok esetében is elmondható, hogy természetes növényi alapanyagokból készülnek, amik maguk is biogazdálkodásból származnak. A bio- és a natúr kozmetikumok nagyon népszerűek a szépségiparban. De egyébként a marketingesek a természetes szó összes szinonimájával ellátott kozmetikumok tömkelegét küldik az üzletek polcaira. Attól, hogy zöld a csomagolása egy terméknek vagy a nevében szerepel a bio szó, még nem biztos, hogy valódi bio kozmetikumra bukkantunk.

Ha valaki tényleg ilyen termékeket keres, akkor érdemes a megbízható minősítő szervezetek logóját keresni. Bár a védjegyek odaítélésének szempontjai különbözőek, abban hasonlítanak egymásra, hogy valamiféle ellenőrzött minőséget takarnak.

A natúr kozmetikumok nem egyenlők a bio kozmetikumokkal, ezt minden tudatos vásárló tudja.

Ugyanis a natúr termékek olyan arc- és testápolási készítmények, melyek előállításához kizárólag természetes eredetű alapanyagokat használnak és szintetikus kémiai anyagoktól mentesek. A természetes összetevőket azonban nem biztos, hogy bioelőírások szerint termesztették. Ezért igaz, hogy egy natúr kozmetikumban például előfordulhat növényvédőszer-maradék vagy állati eredetű összetevőknél gyógyszermaradvány.

A biocímkével ellátott termékeket biztonsággal fogyaszthatjuk és használhatjuk.

Az ökológiai gazdálkodást Magyarországon az EU 2092/91 rendelete, valamint a magyar kormány 140/1999 és az FVMKÖM 2/2000-es közös miniszteri rendelete szabályozza. Jogszabályi rendelkezés alapján az ökológiai (biológiai, bio, öko, organikus) jelöléssel a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. szerint csak azok a mezőgazdasági termékek, élelmiszerek és takarmányok forgalmazhatók, amelyeket a jogszabályi előírások betartásával és elismert ellenőrző szerv ellenőrzése mellett termeltek, dolgoztak fel, illetve importáltak. Így a fogyasztók és a termelők között kizárt a félreértés, és az is, hogy szabálysértést követnek el mindazok, akik a jelölést nem az előírásoknak megfelelően és az ellenőrzési rendszerben előállított termékre alkalmazzák.

A minősítő munkát Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és az Ökogarancia Hungária Kft. végzi. Ha a magyar boltokban biztosra akarunk menni és tudatos vásárló szeretne valaki lenni, jobb keresni az élelmiszerekről ismert privát védjegyeket például a Biokultúrát, a Biokontrollt, a Demetert és a Naturlandet.

Öko- és biocímkék – tudatos vásárló. Biokontroll   

A natúr kozmetikumok kivételt jelentenek, hiszen a nem élelmiszer kategóriában ezekre egyedül a Biokontrollnak van érvényes előírásrendszere. A natúr kozmetikumokon kívüli termékek viszont nem állnak jogszabályok védelme alatt, ezért érdemes megismerni a termék előállítása során alkalmazott előjárásokat.

Sajnos ma még szinte bárki ráírhatja ezekre a termékekre, hogy az bio, organikus, natúr, vagy természetes, mindenféle vizsgálat és jogi ellenőrzés, eljárás nélkül.

A káoszt tovább fokozza, hogy maguk a minősítő szervezetek előírásai is különböznek egymástól és a bio, illetve a natúr kifejezés kritériumai sincsenek jogilag egységesítve. Ezek tudatában, ha másban nem is, abban biztosak lehet minden tudatos vásárló, hogy az adott termék megfelel az azt minősítő szervezet előírásainak. Ezért jó, ha az ember tájékozott a védjegyeket illetően, és felismeri a hiteles tanúsítást igazoló különféle címkéket.

Bár törvény nem szabályozza szigorúan a bio, öko és natúr szavak használatát, vannak szervek, amik igen. A termékek csomagolásain feltüntetett tájékoztató címkék alapján informálódhatunk sok mindenről, akár azok környezetre gyakorolt hatásáról is. Előfordul, hogy a gyártó, forgalmazó vagy reklámozó vállalkozás a kínált árut a valóságosnál kedvezőbbnek tünteti fel a fogyasztók előtt. Ilyen módon megtéveszti őket, aminek köszönhetően előnyösebb helyzetbe kerül a piacon. Miközben nem is azt nyújtja, amit ígér.

Több terméken ma már a vegán jelző is megtalálható.

A vegán szó azt jelenti, hogy az a termék állatkísérlet- és állati eredetű összetevőktől mentes. Ezek legtöbb esetben sminktermékeken, higiéniai termékeken, testápoláshoz kapcsolódó és tisztasági termékeken találhatók meg.

Ma már az egész ország területén egyre több piac és üzlet választékában szerepelnek biotermékek. De, ha biztos helyen akarunk élelmiszert vásárolni, akkor ökopiacokra ellátogatni. Budapesten kettő nagyobb is található a Marczibányi téren és Újpesten. Vidéken Győrben, Kecskeméten, Kiskunfélegyházán, Nyíregyházán, Szegeden, Esztergomban és Tokod-Altárón is vásárolhatunk ökopiacokon. 

ha biztos helyen akarunk élelmiszert vásárolni, akkor ökopiacokra ellátogatni.

Az ökocímke-rendszerek meghatározó eleme, hogy a termékek környezetbarát minősítése és ezzel együtt az ökocímkék használata önkéntes. Bevezetésük és alkalmazásuk nem a hagyományos hatósági előírásokon alapuló szabályozási elveken nyugszik. Hanem a pozitív környezeti magatartást jutalmazza. A vállalatok piaci és környezeti politikájukat egyaránt mérlegelve, maguk dönthetik el, hogy részt akarnak-e venni a környezetbarát védjegyek rendszerében.

Magyar címkék:

Élelmiszer: Magyar Termék Nagydíj, Magyar Baromfi, Kiváló Magyar Élelmiszer, Biokontroll Hungária (HU-ÖKO-01), Premium Hungaricum, Magyar Termék, Kiváló Magyar Termék, HU-ÖKO-02: bio termék

Kozmetikum:

Egyéb: Környezetbarát Termék

Európai címkék:

Élelmiszer: Bio Siegel, Demeter, Delfinbarát, EU Organic, Naturland, Austria bio garantie, Zöld Pont, UTZ Certified, Bio Suisse, Fairtrade, ÖKO-Test, MSC, Hagyományos különleges termék, Ecocert

Kozmetikum: BDIH, Na True, Leaping Bunny
 
Egyéb: EU energia címke, EU Ecolabel, Energy Star, FSC,  AENOR, Zöld Pont, TCO, PEFC, 80 Plus, CENIA, Der Blaue Engel, ÖKO-Test, NF-EnvironnementPrevious Inkontinencia – a férfiak is veszélyben vannak
Next Nagypéntek ünnepe

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy + kilenc =