Szeptember 23. az Európai Ökogazdálkodás Napja


Szeptember 23. az Európai Ökogazdálkodás Napja
Olvasási idő: 3 perc

Támogatná a fenntartható mezőgazdaságot? Van öt tanácsunk. 

Európa-szerte szeptember 23-án van az Európai Ökogazdálkodás Napja, amit rendezvényekkel és ismeretterjesztő kampányokkal ünnepelnek a zöldek és a biomozgalom képviselői és támogatói. Magyarországon az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hívja fel ebből az alkalomból a vásárlók figyelmét a bio termelés és fogyasztás előnyeire.

Nemzetközi adatok szerint a biogazdaságokban átlagosan 30%-kal több faj él, jobb a talaj minősége és vízmegtartó képessége. Bár a biotermékek előállításához sok tudásra és tapasztalatra van szüksége a gazdáknak, egy kilogramm bioélelmiszert átlagosan 15%-kal kevesebb energiával termelnek meg, mint a kémiai input anyagokat használó gazdálkodó társaik.

Az Európai Bizottság két évvel ezelőtt nyilvánította szeptember 23-át az Európai Ökogazdálkodás Napjának, hogy hagyományt teremtsen és ráirányítsa a figyelmet erre a fenntartható gazdálkodási formára és életszemléletre. Az őszi napéjegyenlőség idejére meghirdetett ünnepnap nemcsak az éjszaka és a nappal közötti egyensúlyra, hanem a természettel összhangra törekvő ökológiai termesztés szellemiségére is utal. Az Ökogazdálkodás Napja (European Organic Day) és az ehhez kapcsolódó európai összefogás, lehetőséget ad a biogazdálkodás népszerűsítésére. Ideális alkalom, hogy széles körben, a termelőkkel és a vásárlókkal közösen ünnepeljen a bioágazat. 

Az ökológiai gazdálkodás, vagy más néven biogazdálkodás olyan fenntarthatóságra törekvő élelmiszertermelési rendszer, amely a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesíti előnyben a külső adalékokkal és természetidegen anyagokkal szemben.

Ez a világ legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági formája, amely ötvözi a hagyományt, a tudományos kutatást és az innovációt. Az ökológiai gazdálkodás részletes követelményeit – a gazdálkodási rendszerek között egyedülálló módon – Európai Uniós és hazai jogszabályok írják elő. A termékek öko vagy bio jelölését államilag akkreditált ellenőrző szervezetek tanúsítják mindenhol a világon, így hazánkban is.

„Az ökológiai gazdálkodásban tilos a szintetikus kémiai növényvédő szerek, gyomirtók és műtrágyák felhasználása, ugyanakkor a bio jóval több, mint vegyszermentesség. Rendszerszintű szemléletet képvisel, ahol az minőségi élelmiszertermelés és a gazdák méltányos megélhetése mellett a jól működő ökoszisztémák fenntartása is cél. Az élelmezésbiztonsághoz ugyanis a talajegészség és a biológiai sokféleség megőrzésére ugyanolyan nagy szükség van, mint a megfelelő terméshozamokat garantáló gyakorlatokra.” – mondja Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője, aki 2020 óta egyben az IFOAM Organics Europe (Ökogazdálkodók Európai Szövetsége) alelnöki tisztét is betölti.

Szerinte jelenleg az ökológiai gazdálkodás adja a legjobb garanciát a fenntartható élelmiszertermelésre. Ellenőrzési rendszerével és a termőföldtől az asztalig terjedő jó gyakorlataival a mezőgazdaságot sújtó egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok mellett is hatékony és alacsony kockázatú módszereket kínál a helyi, egészséges élelmiszer-előállításra.

Ahogy a természetben, úgy a mezőgazdaságban is a biodiverzitás és az egészséges talaj biztosítja az alkalmazkodóképességet, amire változó klímánk mellett különösen nagy szükségünk van.

Nemzetközi adatok szerint a tudatos földhasználat és a természetes élőhelyek védelme révén a biogazdaságokban átlagosan 30%-kal több faj és 50%-kal több élőlény egyed fordul elő. 28-39%-kal kevesebb a nitrát kimosódás, így a természetes vizeink ökológiai gazdálkodás mellett védettebbek a szennyeződésektől. Bizonyítottan jobb a talajminőség és -termékenység, átlagosan 26%-kal kevesebb az erózió okozta talajveszteség és 137%-kal nagyobb a víz földbe jutási sebessége, ami a kedvezőbb talajszerkezetre, magasabb vízmegtartó képességre utal. Mivel az ökogazdálkodás a minél zártabb tápanyagkörforgást célozza meg – fosszilis alapú, szintetikus növényvédő szerek és műtrágyák használata nélkül –, egy kilogramm biotermék előállításához a szokványosnál 15%-kal kevesebb energiafelhasználás szükséges.

A biogazdálkodás ellenőrzött módon, méltányos és gondos módszerekkel védi a termés, az ember és a környezet egészségét.

Bárkiből lehet biogazdálkodó, aki a jogszabályokban meghatározott ökológiai termelési módszereket alkalmazza és a rá vonatkozó termelési szabályokat betartja. Árutermelés esetén pedig az ellenőrzési rendszer keretein belül végzi tevékenységét. Azonban nem kell mindenkinek földet és traktort vásárolni ahhoz, hogy hozzájáruljon a fenntartható mezőgazdasághoz. Bárki dönthet úgy, hogy életének apró, átgondolt lépéseivel inkább a fenntarthatóság felé halad, mindennapos választásaival pedig leteszi a voksát egy egészséges és tudatos életmód mellett.

Hogyan támogathatjuk a mindennapokban az ökogazdálkodást? Íme, öt egyszerű tanács.

  1. Vásároljunk közvetlenül a termelőtől! Termelői biopiacról vásárolva, vagy egy ökológiai dobozrendszer tagjaként lényegesen többet lehet megtakarítani, hiszen közvetlenül a gazdától vásárolsz.
  2. Ha van lehetőségünk, válasszuk a hazait és vásároljunk minél több bioterméket!  Ezzel csökkenthetjük a környezeti terhelést és támogathatjuk a magyar ökogazdákat. Ők csak akkor tudnak fennmaradni, ha megveszik egészséges termékeiket. Öko termék vásárlásakor érdemes keresni a hivatalos logót, a zöld alapon fehér leveles címkét!
  3. Mindent a maga idejében! Nemcsak sokkal fenntarthatóbb és finomabb szezonális biozöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, de takarékosabb is. Ha megoldható, nagyobb mennyiséget vegyünk egyszerre, amit el tudunk tenni későbbre (aszalással, befőzéssel stb.).
  4. Ha tehetjük, vágjunk bele a biokertészkedésbe! Az ökológiai gazdálkodás szemléletét és jó gyakorlatait követve nemcsak egészséges élelmiszert termelhetünk magunknak és családunknak, hanem olyan ökológiai oázisokat is létrehozhatunk, ahol az intenzív földhasználat miatt élőhelyükről kiszorult élőlények menedékre lelhetnek.
  5. Tanuljunk és tájékozódjunk az ökológiai gazdálkodásról rendezvényeket látogatva, cikkeket olvasva, videókat nézve, podcastokat hallgatva, műsorokat figyelve! Adjuk tovább az így megszerzett tudást másoknak is!

Az ökológiai gazdálkodás ünnepét (Európai Ökogazdálkodás Napja) az ÖMKi a Kutatók Éjszakájával is emlékezetessé teszi. Hat állomást végiglátogatva, szórakoztató feladványok és izgalmas bemutatók közben lehet megismerni az intézet kutatási témáit, eredményeit. Szeptember 29-én este hattól a kertészeti, szántóföldi, állattenyésztési és agrárinformatikai csapatok kutatói izgalmas programokkal várnak minden korosztályt a kutatóintézet óbudai központjában.Previous Miért perlik az amerikai írók az OpenAI-t?
Next 5 új idegenhonos meztelencsigafaj és egy új kagyló is van már Magyarországon

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 + 6 =