Hogyan legyél etikus hacker?


Hogyan legyél etikus hacker?
Olvasási idő: 2 perc

Ironikusan hangozhat, hogy menj el közel 2 millió forintért egy tanfolyamra vagy tanuld a budapesti (Óbudai Egyetem) és a pécsi egyetemen (PTE MIK).

De máris nem ironikus, ha  túljutunk a sokak képzeletében élő kockán, aki kapucnis, farmeres, hátizsákos hacukában ténfereg és legtöbbször egyedül egy kis szobában ülve a gépe előtt úgy veri a klaviatúrát, mint Lang Lang a zongoráját. Mert – tájékozatlanságunkból fakadóan – az etikus hacker szó hallatán nem az 1950-es évek kiváló programozóira, hanem – a hollywoodi filmek hatására – a számítógépes bűnözőkre  gondolunk. De vannak a fekete kalaposok és a fehér kalaposok, azaz a rosszak meg a jók. Már, ha egyáltalán bármikor is elfogadható és legális, hogy valakik hozzáférjenek valahogy olyan számítógépekhez vagy más IT eszközökhöz és azon tárolt adatokhoz, amihez nincs jogosultságuk.

Amikor a világ szép, jó és habosan rózsaszín, akkor az etikus hackerek az informatikusok elitjét képezik. Tevékenységük pedig jelentősen hozzájárul a világ kiberbiztonságához. Feladatuk, hogy feltérképezzék, megtalálják és megszüntessék a biztonsági réseket, védetté tegyék a rendszereket a támadásokkal szemben. Az ilyen informatika-biztonsági szaktudással rendelkező mérnökök ma az egyik legkeresettebb munkaerők között vannak.

A 2020-as Hacker-jelentés már életképes karrierként határozza meg a hackelést. A felmérés válaszadóinak 18 százaléka teljes munkaidős hackerként jellemzi magát, aki sebezhetőségeket keres és mindenki számára biztonságosabbá teszi az internetet. A közösség tavaly majdnem megkétszereződött, több mint 600 000-re nőtt a számuk, és globálisan tovább növekszik. A hackerek csak 2019-ben mintegy 40 millió dollárt kerestek, 7 hacker túllépte az egymillió dolláros nyereséget.

Ha valaki python, linux és hálózatfüggő jó esélyekkel indul. Ha szereti a problémákat megoldani, kíváncsi, kreatív és élvezetből feszegeti a határait az online térben, akkor már csak egy informatikai képzés és a hackelés valamilyen szintű, esetleg specializálódó elsajátítására lesz szükség. És akkor, et voilà helyben is vagyunk.

Certified Ethical Hacker – Minősített Etikus Hacker

Az egyik legkeresettebb és legnépszerűbb minősítés világszerte a CEH (Certified Ethical Hacker). A vizsga egy négy órás feleletválasztós elméleti teszt. Offensive Security Certified Professional (OSCP) elit hacker certifikáció, melynek vizsgája egy 24 órás gyakorlati teszt.

Na és még egy dolog! Ha nincs felkérésed és szerződésed, legyél tökös is! Mert lehet, hogy a legjobb jó szándékod ellenére is a bíróságon találod magad! (A vonatkozó törvény (Btk. 423.§)A Társaság a Szabadjogokért tavaly év eleji cikkében azt mondja, hogy: „Nincs világos közmegegyezés arról, ki számít etikus hackernek.” Majd nem a hackerséghez, hanem az etikussághoz ad tanácsokat. (Telekom ügy kapcsán.)

Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának hallgatói már 2012 szeptembertől nemzetközi minősítéssel rendelkező képzésen sajátíthatják el az informatikai rendszerek védelmének mesterfogásait. 2013. április 2-án ünnepélyes keretek között nyílt meg az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán az Etikus Hacker Oktató- és Vizsgaközpont. Ma pedig már akár két hét alatt etikus hacker lehet valaki, ha elvégzi az Óbudai Egyetem intenzív kurzusát.

A PTE MIK-en a mérnök-informatikusok egy két féléves tantárgy keretében sajátíthatják el az informatikabiztonsági ismereteket. Tulajdonképpen egy fúziós tantárgyról van szó, ami több terület tudásanyagát igyekszik egy egységben kezelni. A hallgatók a képzés során a programozás mellett megismerkednek a számítógéphálózatok, az adatbázisok, valamint különféle irányítási és automatizálási rendszerek létrehozásával, üzemeltetésével és több hazai egyetemmel egyetértésben megfogalmazott, az informatikai biztonság megközelítését szolgáló kétféle az offenzív és a defenzív szemléletmóddal.Previous A pronoia téveszmerendszere - Boldogok a lelki szegények?!
Next A máig lezáratlan orosz-japán háború

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc + kettő =