Kutatószobát nyitott a KSH Szegeden


Kutatószobát alakítottak ki a KSH Szegedi Főosztályán, amit sajtótájékoztató keretében mutattak be a meghívottaknak. Képen: Lengyel Imre professzor, Németh Zsolt, KSH elnökhelyettes a kutatószobában. Fotó: Karnok Csaba
Olvasási idő: < 1 perc

A főváros után már Szegeden is lehetőség nyílik a statisztikai adatok tudományos célú vizsgálatára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szegedi főosztályának épületében nyílt kutatószobában – tájékoztatott Holka László, az intézmény sajtóreferense.

A KSH központjában 2008 májusában nyílt meg a statisztikai adatok tudományos célú kutatásának helyet adó kutatószoba, ahol az egyedi statisztikai adatok kiemelt szintű védelme, illetve az adatvédelemmel kapcsolatos jogszabályok szigorú betartása mellett férhetnek hozzá a tudományos szakemberek a közvetlen azonosításra alkalmatlanná tett adatállományokhoz.

A kutatók itt a statisztikai célra kezelt részletes adatállományokon saját belátásaik szerint elemzéseket végezzenek.

A szakembereknek így olyan mélységű elemzések elvégzésére van lehetőségük, amelyek a kiadványokban, illetve honlapján elérhető adatok alapján nem lehetségesek. A budapesti kutatószobában eddig közel negyven témában végeztek kutatást, elsősorban az egyetemi és tudományos élet képviselői. Jelenleg hét kutatható témakör érhető el térítés nélkül, és egyedi állományok létrehozására is adott a lehetőség.

A KSH fejlesztéseinek köszönhetően a szakembereknek már nem kell személyesen felkeresniük a KSH központjában kialakított kutatószobát. A távoli hozzáférési rendszer révén a szegedi főosztály épületéből is igénybe vehetik a szolgáltatást.Previous DNS-elemzéssel fedeztek fel egy új madárcsaládot
Next Magyar Nyelvstratégiai Intézetet hoznak létre

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy − 11 =