Magyar Nyelvstratégiai Intézetet hoznak létre


Döntött a kormány a Magyar Nyelvstratégiai Intézet létrehozásáról
Olvasási idő: 2 perc

A magyar nyelvi örökség feltárására, a nyelv ápolására, gondozására, fejlesztésre és egyes állami feladatok ellátására Magyar Nyelvstratégiai Intézetet hoz létre a kormány.

Az április 1-jén felálló új intézet irányítását a Miniszterelnökséget vezető államtitkár útján a miniszterelnök látja el. A Magyar Közlönyben kedden megjelent kormányrendelet szerint a Magyar Nyelvstratégiai Intézet (MNYI) főbb feladatai között van a középtávú magyar nyelvstratégia kidolgozásának irányítása és szakmai felügyelete. A magyar nyelv szerkezetének, sajátosságainak, működésének kutatása és azok eredményének alkalmazása a közoktatásban. Emellett a nyelvszerkezeti és a nyelvhasználati kutatások terén az intézet koordinálja a különböző szaknyelvek tudatos fejlesztését. A határon túli és az anyaországi magyar nyelvű terminológia összehasonlító kutatását, valamint az összehasonlító terminológiai szótárak összeállítását.

A nyelvpolitikai kérdésekben az MNYI készíti el a közigazgatás és a közmédia részére a szakértői állásfoglalásokat, az intézet vizsgálja az új tudományos megközelítéseket. Valamint ösztöndíjakkal, megbízásokkal, pályázatokkal segíti a nyelvészdoktoranduszokat. Az intézet fogja kidolgozni az új magyar nyelvi tankönyvprogram nyelvészeti szakmai alapjait. Őrzi a nyelvi gazdagságot, különös tekintettel a magyar nyelvjárásokra és a rétegnyelvekre. Az MNYI feladata továbbá a nyelvi kisebbségvédelem, kiemelten a magyar szórványok, határon túli nyelvváltozatok helyzetének vizsgálata – olvasható a dokumentumban. 

Az intézet fogja kidolgozni a kormány számára a magyar nyelvi értékvesztéssel szembeni irányelveket,

ápolja a nyelvstratégiai külkapcsolatokat főként a kisebbségben élő nyelvrokon népekkel, valamint szakmai és nemzetközi kerekasztal-beszélgetéseket, nyári egyetemet és kurzusokat szervez.

A kormányrendelet szerint az intézet 2014. évi működéséhez szükséges forrásokról a nemzetgazdasági miniszternek és a miniszterelnökséget vezető államtitkárnak kell gondoskodnia, a 2015. évi költségvetésről szóló törvény előkészítése során az intézet működéséhez szükséges forrásokat is figyelembe kell venni. A létrehozandó új szervezet húsz fővel, élén egy igazgatóval kezdi meg működését. De egyelőre, a napjaink nagy nyelvészeiként nyilvántartott embereket nem kereste meg még senki. De a lényeg, hogy a közlöny szerint A Kormány a magyar nyelvi örökség föltárása, a nyelv és azzal összefüggésben a  kultúra mélyebb megismerése, ápolása, gondozása, fejlesztése és egyéb meghatározott feladatok ellátására létrehozza a Magyar Nyelvstratégiai Intézetet.Previous Kutatószobát nyitott a KSH Szegeden
Next Alexander von Humboldt amerikai feljegyzései

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 − 10 =