520 millió éves tengeri ragadozó


520 millió éves tengeri ragadozó - TUDOMÁNYPLÁZA
Olvasási idő: < 1 perc

Egy 520 millió évvel ezelőtt élt tengeri ragadozó maradványaira bukkantak Kínában.

520 millió éves tengeri ragadozóA lelet szenzációja, hogy az állat idegrendszere és agyának egy része is látható. A kambrium elnevezésű földtörténeti korszakban élt, Lyrarapax unguispinus névre keresztelt faj egyedeinek összetett szemük, páncéljuk és egy pár szúrós, a rákéhoz hasonló ollójuk volt, amellyel zsákmányukat megragadták.

Az 543-tól 493 millió évvel ezelőttig tartó kambrium előtt létező életformák nagyrészt egyszerű moszatokra és medúzaszerű lényekre hasonlítottak. A kambriumban azonban evolúciós robbanás következett be, és megjelentek az összetett szemű, ízelt végtagú és kemény külső vázú, úszó tengeri élőlények.

Közéjük tartozott az Anomalocarididae nevű, rákokra emlékeztető család, amelynek tagjai a kambrium kori tengerek csúcsragadozói voltak, méretük elérhette az 1,8 métert is. E családba tartozott a Kínában megtalált faj is, amely azonban jóval kisebb, mintegy 15 centiméteres lehetett. Pejjün Cung, a kínai Jünnan Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője ugyanakkor a Live Science tudományos portálnak nyilatkozva rámutatott: az e fajról ismert három lelet talán még kifejletlen egyedeket őrzött meg, így az állat mérete valójában ennél talán nagyobb lehetett.

A 251 millió évvel ezelőtt kihalt Anomalocarididae családhoz tartozó eddigi leletek többnyire gyenge minőségűek voltak, a mostani, új faj maradványai azonban olyan jó állapotúak, hogy a teljes idegrendszer látható rajtuk, és még az agy egy részének nyomai is kivehetők.

 Previous Megállíthatatlan a lávafolyam
Next Tibet legnagyobb tava

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő − hét =