Új magyar etimológiai szótár XML-alapú elektronikus adatbázis


Új magyar etimológiai szótár XML-alapú elektronikus adatbázis
Olvasási idő: < 1 perc

Az Új magyar etimológiai szótár elektronikus adatbázisa sokféle szempontból teszi felhasználhatóvá a benne lévő nyelvi-lexikális anyagot.

Az Új magyar etimológiai szótár teljes címszóállományát felölelő előszerkesztett anyagból kereshető pdf-fájlok készültek. A szócikkek pedig egy egyszerűbb webes felületen is olvashatók. A munkálatok fő célja az volt, hogy az 1967 és 1976 között megjelent háromkötetes A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára, valamint az 1990-es évek elejéig végzett magyar etimológiai kutatásokat összefoglaló kézikönyv, az Etymologisches Wörterbuch des Ungarischen után újra legyen egy magyar nyelvű, tudományos hitelű magyar etimológiai szótár. Az Új magyar etimológiai szótár, adatbázissal kiegészített elektronikus változata, Gerstner Károly, a Nyelvtudományi Kutatóközpont Szótári Osztály tudományos főmunkatársa szerkesztésében készült el.

Ezzel az etimológiai szótárral először jött létre egy olyan XML-alapú magyar etimológiai elektronikus adatbázis. A szótár sokféle szempontból teszi felhasználhatóvá a benne található nyelvi-lexikális anyagot. Mindemellett alapul szolgál egy nyomtatott változathoz is. A szótár 9868 szócikkben 14 091 fő- és alcímszót, 7619 származékot, 110 500 magyar nyelvi adatot (alakváltozatot és jelentést), 39 200 idegen nyelvi adatot, valamint 95 800 lelőhelyadatot tartalmaz.

A szótár törzsanyagához kapcsolódik egy szómutató. Ez elsősorban azokat a szavakat közli, amelyek önálló címszóként nem szerepelnek a szótárban, de különféle okokból a szócikkek etimológiai részébe kerültek. A mű filológiai apparátusához tartozik egy irodalom- és forrásjegyzék, a nyelvek és nyelvváltozatok listája. Ezekhez kapcsolódik a címszók tőtípusait bemutató táblázat.

Az XML-alapú adatbázis lehetővé teszi a folyamatos frissítést.

Ezzel együtt megvalósulhat az etimológiai és szótörténeti kutatások újabb eredményeinek beépítése. A szótár nyilvánosan elérhető felülete ide kattintva található.Previous Széchenyi István levelezése online adatbázisban
Next Az állatok is többféle lehetőséget vesznek figyelembe tájékozódás közben?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom − 2 =