Több mint tanszék! – kiállítás a 30 éves pécsi néprajz szakos oktatás tiszteletére


Több mint tanszék! - kiállítás a 30 éves pécsi néprajz szakos oktatás tiszteletére
Olvasási idő: < 1 perc

Idén éppen 30 éve, hogy az 1991-92-es tanévben elindult a néprajz szakos oktatás a Pécsi Tudományegyetemen.

Az évforduló alkalmából tudományos konferenciával, kiállítással és egész napos programmal is készültek a pécsi néprajz szakos szervezők. A „Pécsi néprajz 30” című konferencia segítségével (2021. október 8., 11:30; PAB Székház, Pécs, Jurisics Miklós u. 44.) a szervezők szeretnék kiemelni, hogy a tanszék, megalakulása óta azonos súllyal jelenítik meg a néprajztudományon belül az „anyagi kultúra” kutatását, a folklorisztikát és a kulturális antropológiát. A három tudományterület egyenlő hangsúlyát a tanszék korábbi, jelentős hazai vagy nemzetközi pályázatai is illusztrálják, melyekre visszatekintést is adnak a konferencia keretein belül. A tudományos fórumon előadást tart a kutatások egyik korábbi vezetője, egy abban részvevő oktató és ugyanennek a projektnek köszönhetően a szakmában helyet talált hallgató is.

A konferencia online, regisztráció nélkül is követhető az alábbi linken ide kattintva

Meeting ID: 857 1509 8832

Passcode: 079624

Érdekesnek ígérkezik Hesz Ágnes Halotti rítusok és a nyilvánosság (15:45), és Balatonyi Judit A gyimesi lakodalmaktól a magyarországi karanténesküvőkig: Régi témák, új problémák és módszerek című előadása is (16:00).

A 30 éves pécsi néprajz szakos oktatás tiszteletére a tanszéken végzett, azóta képzőművészeti karriert befutott hallgatók műveiből szervezett kiállítás október 9-én (szombaton) 16:00 órakor nyílik meg a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályán (Pécs, Rákóczi út 15.) és egészen november 7-ig látogatható lesz. A kiállításon Agócs Írisz grafikus, illusztrátor, Csille Márta nemezművész, Gebauer Hanga fotográfus, Koczián Zoltán fotográfus és Varga Judit restaurátor műveit tekinthetik meg az érdeklődők.

A kiállítás megnyitója után 18:00 órakor koncert lesz a Reggeliben (Pécs, Király u. 23–25.). Itt egykori tanszéki hallgatók fellépésén vehetünk részt.

Fellépők:

  • Csajkás Júlia és a Rokokó Rosé /etno- indie rock/
  • Hajba Gergő, dr. Daydreamer PhD. /ambient/
  • Kurucz Réka /népdalénekes/
  • Nemes-Horváth Orsolya /operaénekes/

A találkozó kötetlen beszélgetéssel zárul.Previous Az Állatok Világnapja - téma a 2021. Év Emlőse, a hermelin
Next Nagyban hozzájárultak a pécsi kutatók dr. David Julius Nobel-díjához

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − tizenhat =