Az Állatok Világnapja – téma a 2021. Év Emlőse, a hermelin


Az Állatok Világnapja - téma a 2021. Év Emlőse, a hermelin
Olvasási idő: < 1 perc

Október 4-én van az Állatok Világnapja, ami egyben Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet védőszentjének az emléknapja is.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) a jeles alkalomra előadással készült, melynek témája: az Év Emlőse, a hermelin. Az Év Emlőse kezdeményezést 7 éve indította el Az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet által működtetett Vadonleső Program. Célja az, hogy az adott évben kiemelten foglalkozzon egy Magyarországon is előforduló emlősfajjal. Ezáltal képes hangsúlyozni az állat védelmének fontosságát, és megismertetni a fajtára jellemző tulajdonságokat a nagyközönséggel. 2021-ben az Év Emlőse a hermelin lett, melyről a MATE YouTube csatornáján egy rövid kis ismertetőt találhatunk. Az Állatok Világnapja alkalmából az állatról a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének igazgatója, Prof. Dr. Heltai Miklós osztott meg néhány alapvető információt.

A hermelin ragadozó állat, a menyétfélék családjába tartozik. A menyérfélékre jellemző kecses, szép mozgása, kiállása van, jó vadász. Kicsivel nagyobb a menyétnél, tőle abban különbözik, hogy míg a menyétnek barna farka van, a hermelin farkának vége mindig fekete, még akkor is, amikor a havas téli időszakban fehérre változik bundája. A hermelin vizes élőhelyekhez kötődik, melyek veszélyeztetett élőhelyeknek számítanak, mivel jobban ki vannak téve az emberi szennyezésnek, mint egyéb élőhelyek. A fajta elterjedése emellett nem tömeges, ezért indokolt az állat védelme.

Az Állatok Világnapja gondolata először egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencián merült fel. „Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára”. A világnap emlékeztet minket az állatok védelmére, arra, hogy törődjünk velük, figyeljünk oda rájuk. Az állatok élőhelyeinek elpusztítása, a vadászat, a környezetszennyezés és a globális felmelegedés miatt egyre több állatfaj kerül a kihalás szélére. Kötelességünk, hogy törődjünk velük, gondoskodjunk róluk!Previous A fürdősók egészségügyi előnyei
Next Több mint tanszék! - kiállítás a 30 éves pécsi néprajz szakos oktatás tiszteletére

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét − egy =