A fürdősók egészségügyi előnyei


A fürdősók egészségügyi előnyei
Olvasási idő: 3 perc

A legtöbb ember ma már szinte alig vesz fürdőt, inkább csak zuhanyozik. A fürdés szerepe teljesen átalakult az évezredek alatt.

Míg korábban vallási indíttatású volt, vagy pedig közösségi célra szolgált, addig ma már a higiénia alapvető feltétele a fürdés. De mégis, hogyan jutottunk el addig, hogy sokan már csak nyaraláskor fürdenek, tavakban vagy medencékben? Mégis miért lenne előnyös otthon, kádban fürdenünk vagy, miért szükségesek a fürdősók?

A fürdőkultúra kialakulása

A fürdést kezdetben nem csak a test, hanem a lélek megtisztítására is alkalmazták. Az emberek főleg azért fürödtek, hogy lemossák magukról az átkokat, illetve, hogy közelebb kerüljenek az istenekhez. Az utóbbi elérésére koncentráltak például az ókori egyiptomiak is, akik nagy fontosságot tulajdonítottak a tisztálkodásnak és a sminkelésnek. Ezeket a tisztítási rituálékat a halottak temetésekor is elvégezték, hogy ezzel segítsék őket a túlvilági ítélethirdetéskor.

Még az ókori egyiptomiaktól korábbról, az Indus-völgyi civilizáció idejéből fennmaradt vallási tisztálkodásnak helyet adó fürdő. A mohendzsodároi Nagy Fürdőt a történelem legelső nyilvános fürdői között tartják számon. De a mai értelemben vett zuhanyzás feltalálói az ókori görögök voltak. Az edzőtermekben biztosítaniuk kellett a sportolók tisztálkodását, így először ezeken a helyeken tűnt fel a zuhanyzó és a belső vízvezetékrendszer.

A római fürdőkultúra megkérdőjelezhetetlen szerepet töltött be a fürdés népszerűsítésében. A római fürdők a közösségi élet fő színterei voltak az ókorban. A relaxálás mellett főleg ez ösztönözte az embereket a nyilvános fürdők használatára. Természetesen Pannónia provinciában is építettek fürdőket a rómaiak, így a magyarok fürdőkultúráját is jelentősen befolyásolták.

Rengeteg idő kellett ahhoz, hogy elérjük a csupán higiéniai céllal történő fürdés időszakát. Erre csak a II. ipari forradalom után került sor, mivel addig a csatornázás és tömeges otthoni fürdés magas anyag- és technológiaigényű volt. Ma már minden egyszerűen megy, noha nem olcsó egy fürdőszoba kialakítása. Sokan a kád hiánya miatt nem fürdenek. Gondoljunk csak a kisebb panellakásokra! Azonban legtöbben azért zuhanyozunk inkább, mert egyszerűen gyorsabb és ebben a rohanó világban már önmagunkra sincs időnk. Egy fürdő azonban remekül esik, nem csak a testünknek, de a lelkünknek is.

A fürdés jótékony hatásai

A fürdés nem csak azért előnyös, mert általa jobban meg tudjuk tisztítani testünket, hanem azért is, mert számos olyan pozitív hatást képes gyakorolni, melyekre nem is gondolnánk. A meleg víz serkenti a vérkeringést, és segít a fáradt vagy feszült izmok ellazításában. Azzal, hogy beleülünk a meleg vízbe, testünket tulajdonképpen egy kisebb edzésnek tesszük ki. Egy Dr. Steve Faulkner (Nottingham Trent University) és társai által készített tanulmány szerint egy meleg fürdő felér egy félórás gyaloglással, mivel annyi kalóriát égetünk el közben. Emellett a vércukorszintet is pozitívan befolyásolja. Az Oregon Egyetem egyik tanulmánya arra is bizonyítékot ad, hogy a rendszeres fürdés segíthet a vérnyomás csökkentésében.

Ráadásul egy forró fürdő abban is segít, hogy jól aludjunk. A tökéletes alváshoz hidegebb környezetre van szükségünk. Mivel fürdés után hirtelen leesik a testhőmérsékletünk, ez előkészít minket az alvásra. Egyesek szerint a kád vízben történő elmerülés az anyaméhben való létre emlékeztet minket, ezért olyan nagyon nyugtató.

Fürödjünk fürdősóval!

A fürdősók használói már bizonyára tudják, hogy nincs is jobb termék, amellyel otthon a fürdés során ellazulhatunk. Azonban nem árt vigyázni velük, hiszen a tömeggyártás miatt, mesterséges festék- és illatanyagokat tartalmazhatnak. Ezek a legkisebb mértékben sem szolgálják bőrünk egészségét, sőt akár allergiás reakciókat is kiválthatnak. Nagyon fontos tehát, hogy természetes összetevőjű fürdősót válasszunk! Ha biztosra akarunk menni, válasszunk például parajdi fürdősót!

Fürödjünk fürdősóval!

A parajdi só 84-féle ásványi anyagot tartalmaz és 100 százalékban természetes. Bár ezt a 84-et nem tudtuk pontosan detektálni és az is lehet, hogy ez városi legenda, ettől még a parajdi só valóban jó. Ugyan a só hatását a szervezetre állandóan vitatják, de természetesen nem mindegy, hogy milyen sóról van szó. A nátriumra szüksége van szervezetünknek, és ezt természetes sóval tudjuk megfelelően bevinni.

Az „Étkezési só” megnevezésű termék minőségére sem európai uniós, sem nemzeti jogszabály, illetve egyéb kötelezően betartandó szabályozás (pl. Magyar Élelmiszerkönyv irányelve) nincs hatályban. Létezik viszont az MSZ 11007:2013 számú „Étkezési só (Nátrium-klorid)” című Magyar Szabvány. Bár ennek alkalmazása sem kötelező, azonban, ha a vállalkozó hivatkozik rá, akkor meg kell felelnie a benne előírtaknak. Az étkezési vagy asztali só nem természetes, káros tartósítószereket, minőségjavítókat tartalmaz. A tipikus asztali só kristályai teljesen el vannak választva egymástól, így azért, hogy testünk megpróbálja ezeket metabolizálni, hatalmas mennyiségű energiát áldoz fel. A nem természetes nátrium-klorid megbonthatja a folyadékháztartás megfelelő egyensúlyát, illetve túlterhelheti a kiválasztórendszert is.

Szervezetünknek más ásványi anyagokra is szüksége van, melyeket a parajdi fürdősók használatával fürdés során is megkaphatunk.

A magnézium például elengedhetetlen testünk egészségéhez, legyen szó a csontokról, az izmokról vagy az idegi működésről. A kalcium a csontok és az izmok, a kálium az izmok és az idegrendszer megfelelő működésében játszik kulcsszerepet. Annak érdekében, hogy szervezetünk megfelelő mennyiségű ásványi anyagot vegyen fel, nem csak táplálékkiegészítőket kell szedni, hanem parajdi fürdősóval is érdemes fürödni. Olyannal, aminek tudjuk az eredetét!

A só semlegesíti a bőr pH-értékét, így selymesebbé teszi azt és a bőrbetegségek enyhítésében is segít. Emellett a sónak általában is tisztító hatása van, így légúti megbetegedésekre is eredményesen alkalmazható. A só és így a jó minőségű fürdősók is gyógyító és gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ezért például ízületi és reumatikus panaszokkal élőknek is ajánlott. A különböző gyógynövényekkel kevert parajdi fürdősók más és más problémákra használhatóak, így nem csak a reumatikus panaszok ellen, de például a jobb alvás elősegítésére is alkalmazhatóak.

Nem csak relaxálás céljából érdemes tehát fürödni. Ha parajdi fürdősóval tesszük azt, akkor egészségünkre is vigyázhatunk. Szánjunk egy kis időt magunkra és egészségünkre, fürödjünk!

Parajdi fürdősóPrevious Pécs szerb megszállása – új honlap a centenáriumra
Next Az Állatok Világnapja - téma a 2021. Év Emlőse, a hermelin

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + tizennyolc =