Pécs szerb megszállása – új honlap a centenáriumra


Pécs szerb megszállása – új honlap a centenáriumra
Olvasási idő: 2 perc

Pécs 100 éve szabadult fel a szerb megszállás alól.

A centenárium alkalmából három pécsi közgyűjtemény – a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára, a Janus Pannonius Múzeum, valamint a Csorba Győző Könyvtár – honlapot indít. Ez folyamatosan bővülő oldal forrásanyagok felhasználásával követi nyomon a megszállás alatti eseményeket. Továbbá próbálja a mai érdeklődők számára „láthatóvá tenni” a korabeli Pécs városát.

Az 1918. november 13-i belgrádi fegyverszüneti megállapodás értelmében Magyarország déli területe a Barcs–Szigetvár–Pécs–Baja–Kisszállás vonalig ideiglenesen az antant hatalmakat képviselő szerbek megszállása alá került. Így Baranya nagy részét szerb katonák által ellenőrzött demarkációs vonal választotta el a Magyarországtól. Ennek az évekig tartó elszakítottságnak a trianoni békeszerződés vetett véget. Ennek értelmében a szerbeknek egy éven belül ki kellett vonulniuk a megszállt területről. Száz évvel ezelőtt Pécs lakosságának óriási lelkesedésével övezve a Magyar Nemzeti Hadsereg csapatai visszavették a várost.

Ez a 33 hónap jelentős korszakhatárt és meghatározó élményt jelentett pécsieknek, baranyaiaknak egyaránt, felelevenítését és bemutatását a közgyűjtemények kötelességüknek érezték.

A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára, a Janus Pannonius Múzeum, valamint a Csorba Győző Könyvtár egyesített képeslap-állományát felhasználva alakítottak ki egy virtuális történeti teret. Ebben a város középületei, fontosabb terei a mai kereshető térképek mintájára mutatkoznak meg az egykori képeslapok felvételein keresztül. Felvillantva azokat a helyszíneket, ahol a kortárs Pécs élete zajlott a megszállás időszakában. Pécs szerb megszállása valóban jól nyomon követhetővé válik.

Az egyesített dokumentum-gyűjtemény egy idővonalra vetítve követi nyomon az eseményeket a politika, a közigazgatás vagy éppen a mindennapi élet területéről vett részleteken keresztül. A dokumentumok típusaik szerint (fotók, újságcikkek, képeslapok, visszaemlékezések, hirdetmények) tematizálva, külön-külön is végiglapozhatók.

Pécs szerb megszállása időszakának 33 hónapja alatt a megszállók a magyarországi politikai változásokra reagálva, különböző eszközökkel igyekeztek megvalósítani az impériumváltást, Pécs és Baranya beolvasztását a Szerb–Horvát–Szlovén Királyságba. Ennek megfelelően ez az időszak különböző szakaszokra osztható. Közülük az első – a szerb csapatok megérkezésétől az 1919. márciusi nagy sztrájkig terjedő – szakasz eseményeinek bemutatásával indítják el a honlapot. Ezt folyamatosan kiegészítik majd ki a soron következő szakaszokkal. Érdemes lesz tehát időről időre visszatérni a weboldalra, és a bővülő adattár segítségével nyomon követni az eseményeket.Previous Egyre több matematika konferencia lehet
Next A fürdősók egészségügyi előnyei

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 + 14 =