Közösségi múzeum címet kapott a JPM


Közösségi múzeum címet kapott a JPM
Olvasási idő: 2 perc

Az elismerést 16 muzeális intézmény kapta meg a Nemzeti Múzeumban rendezett átadási ünnepségen.

A Közösségi múzeum elismeréssel a MOKK jutalmazni és ösztönözni kívánja a múzeumi alaptevékenységgel összehangolt közösségépítő munkát. Melyben valamilyen módon részt vesznek az önkormányzatok, a lakosok, illetve a civil szervezetek. Ennek az együttműködésnek a kialakítása és beépítése a mindennapokba, hosszabb, több szakaszból álló folyamat. A projekt módszertani fejlesztése keretében kialakított szempontrendszer alapján kitöltött teszt és a kapcsolódó dokumentumok benyújtását követően történt meg az intézmények kiválasztása. A 16 elismerésben részesült muzeális intézmény közül 10 a legmagasabb szintet érte el. Ők folyamatosan bevonják a közösségi élet szereplőit a döntéshozatalba, akik aktívan részt vállalnak a múzeumi feladatok ellátásában is. A Janus Pannonius Múzeumnak még van hova fejlődnie, de ez nem kisebbíti érdemeit.

Ünnepélyes keretek között vette át dr. Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum (JPM) igazgatója azt az oklevelet, amely azt tanúsítja, hogy a Cselekvő közösségek – aktív szerepvállalás című projektben a JPM elérte a „közösségi múzeum II.” szintjét.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Oktatási és Módszertani Központ által vezetett projekt

(EFOP-1.3.1-15-2016-00001) által adott elismerésre országosan pályázhattak a hazai múzeumok. A „közösségi múzeum II.” szint azt jelenti (többek között), hogy a közösségekkel való együttműködés során megszületett álláspontok bekerülnek a döntési folyamatba, már tervezéstől és a döntés előkészítésén át a döntésig.

Az első, a konzultációs szint, amely esetében nincs még tevékeny együttműködés, de az intézmények szoros kapcsolatot ápolnak a civil szervezetekkel, közösségekkel, döntéseik előtt kikérik véleményüket, egyeztetnek velük.

A második szinten már megtörténik a bevonás a kulturális intézmény munkájába. Ez már egy közvetlen, közös munkát jelent. Ahol a közösségek véleménye megjelenik a döntésben és a megszületett álláspontok bekerülnek a döntési folyamatba.

A harmadik szint az együttműködés. Ez azt jelenti, hogy a megvalósult partnerség és a felek kölcsönösen meghallgatják egymás véleményét, együttesen dolgozzák ki az alternatívákat.

A negyedik, legmagasabb szinten – a társadalmiasított intézmény – megvalósítja a közösségi múzeum eszméjét. Itt már egy olyan kölcsönös bizalom alakul ki a partnerek között, ahol megtörténik a közösségek felhatalmazása, jogokkal való felruházása. A múzeum folyamatosan bevonja a közösségi élet szereplőit a döntéshozatalba, akik aktívan részt vállalnak a múzeumi feladatok ellátásában is.

A JPM hétről hétre valósít meg olyan projekteket, amelyek az előbb említett együttműködésekre, szinergiákra épülnek.

Pécsett működik a Tájak-Korok-Múzeumok országosan az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező Klubja, amelynek tagjai a múzeumi események aktív részvevői, közreműködői. Nagy büszkeség az intézmény számára a JPM Jurassic Családi Túraklubjának kezdeményezésére Az Év Fája verseny hazai, majd európai fordulójába benevezett (ezeken diadalt arató) mandulafa győzelméhez szükséges közösségi összefogás megteremtése.

Elismerésben részesültek még: a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeum, a kiskunhalasi Thorma János Múzeum, a Marcali Múzeum, a celldömölki Kemenes Vulkánpark, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft., a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, a cigándi Bodrogközi Múzeumporta, a Tatabányai Múzeum, a keszthelyi Balatoni Múzeum, a tatai Kuny Domonkos Múzeum, a tápiószelei Blaskovich Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a nyíregyházi Jósa András Múzeum, a sümegi Kisfaludy Sándor Emlékház.

A múzeumi közösségépítésben előre haladó muzeális intézmények számára továbbra is nyitott a lehetőség az elismerés elnyerésére, valamint a közösségi múzeum cím következő, magasabb fokozatának elérésére.Previous Mesterséges intelligencia és pontosabb rákdiagnosztika
Next Papírzsebkendő szalmából?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 5 =