Interaktív múzeumpedagógia Pécsett


Interaktív múzeumpedagógia Pécsett
Olvasási idő: < 1 perc

Az idei tanév tavaszi félévétől Pécsen útjára indult a Janus Pannonius Múzeum két éven át tartó oktatási projektje, a JPM Paletta.

A projekt keretében városi viszonylatban egyedülálló módon, a múzeum összesen 16 oktatási intézménnyel (13 pécsi, 2 vidéki iskolával, valamint egy óvodával) kötött együttműködési megállapodást a programok lebonyolítására, ezáltal több ezer gyerek részesülhet interaktív oktatásban a JPM kiállítóhelyein.

A rendkívül sokszínű történelmi, természettudományos és képzőművészeti foglalkozások részvevői az egykori tímárház falai között tímárinasok vagy az egykori pécsi polgárok „bőrébe bújva” szerepjátékokat játszhatnak. A kitelepülős foglalkozáson régészeti leleteket áshatnak ki saját kezűleg, jégkorszaki állatok csontjait vehetik kézbe és életmódjukról fejtenek rejtvényt. De akár önálló alkotásokat hozhatnak létre jeles képzőművészeti alkotások ihletésére. 

A foglalkozások előnyben részesítik az interaktív formát, a cselekedve tanulás módszereit.

A foglalkozásokat a múzeum terjedelmes kínálatából választhatják ki az iskolák. Minden intézmény a saját profiljának, valamint a tanulók és pedagógusok érdeklődésének megfelelően választhatott.

A tananyaghoz kapcsolódó, de a tantárgyköziség szempontjait előtérbe helyező múzeumpedagógiai foglalkozások kooperatív technikákat, sőt egyes témaköröknél drámapedagógiai eszközöket is alkalmaznak. Vannak speciális célcsoportoknak szóló programok is. A régészeti foglalkozások ezúttal tanulásban akadályozott és sajátos nevelési igényű gyerekek számára nyújtják a készségfejlesztés és ismeretterjesztés lehetőségét.

A hátrányos helyzetű tanulók számára különösen hasznos a múzeumi közeggel való ismerkedés, és a nem formális tanulás lehetősége. A foglalkozássorozatok és témanapok mellett a vakáció idejére táborok is szerveződnek, természettudományos és művészeti témakörben.          Previous Gólyatöcs – A 2019-es év madara
Next Nobel-díjas professzor a Debreceni Egyetemen

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 5 =