Nobel-díjas professzor a Debreceni Egyetemen


Nobel-díjas professzor a Debreceni Egyetemen
Olvasási idő: < 1 perc

University of Debrecen Science Impact Award díjat adományoz Arieh Warshel biokémikusnak a Debreceni Egyetem.

A Nobel-díjas professzor, aki több éve dolgozik együtt debreceni kutatókkal, március 29-én, pénteken veszi át díját Szilvássy Zoltán rektortól és órát is tart a hallgatóknak.

Arieh Warshel az első kutató, akit „University of Debrecen Science Impact Award” (uDEsia) díjjal ismer el a Debreceni Egyetem Szenátusa. Az egyetemi kitüntetés olyan Nobel-díjas vagy azzal azonos értékű elismeréssel rendelkező tudósnak adományozható, aki az intézmény kutatóival szoros tudományos kapcsolatban áll, és vállalja, hogy az Egyetem Tudományos Tanácsadó Testületének (Scientific Advisory Board) tagja lesz. Segítve ezzel az intézmény tudományos színvonalának emelését.

Az izraeli-amerikai biokémikus-biofizikus tagja az Amerikai Tudományos Akadémiának, a brit Királyi Kémiai Társaságnak. Valamint tiszteletbeli doktorátusi címmel rendelkezik a svéd Uppsala Egyetemen. A kémia és a biokémia professzora a Dél-Kaliforniai Egyetemen, korábban a Harvard Egyetemen, a Weizmann Tudományos Intézetben és a Cambridge-i Molekuláris Biológia Laboratóriumban is kutatott.

A tudományos élet egyik legnevesebb elismerését, a Nobel-díjat 2013-ban Martin Karplusszal és Michael Levittel közösen érdemelte ki. Kémiai, illetve biokémiai molekuláris rendszerek számítógépes modelljének kifejlesztéséért. A világhírű tudóst több éves szakmai kapcsolat fűzi a Debreceni Egyetemhez.

Arieh Warshel Nobel-díjas professzor jelenleg is közös kutatásban vesz részt a Debreceni Egyetem kutatóival.

Azon a jövőbemutató eljáráson dolgoznak, hogyan lehet a természetben megtalálható több ezer természetes enzimhez hasonló, mesterségesen megtervezett fehérjemolekulákat előállítani, melyek nagy hatékonysággal képesek növelni a biológiai folyamatok sebességét.

A Nobel-díjas tudós március 29-én, pénteken 10 órakor Szilvássy Zoltán rektortól veszi át a uDEsia díjat kiemelkedő tudományos teljesítménye elismeréseként. Az ünnepélyes rendezvényen az egyetem Főépületében „Multiscale modelling in biology” címmel tart majd előadást.Previous Interaktív múzeumpedagógia Pécsett
Next Megújult a Kincsem kiállítás

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 + tizennégy =