Szorongó fiatalok és a mobiltelefon-használat


Szorongó fiatalok és a mobiltelefon használat
Olvasási idő: 2 perc

Az ELTE Etológiai Tanszék és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársainak legutóbbi vizsgálatából kiderült,

Szorongó fiatalok és a mobiltelefon használata bizonytalan, szorongó kötődésű fiatalok jobban ragaszkodnak a mobiltelefon által nyújtotta kapcsolattartási lehetőségekhez, mint mások.

A Humans’ attachment to their mobile phones and its relationship with interpersonal attachment style című publikáció, mely a Computers in Human Behaviour szakfolyóiratban jelent meg, elemzi a digitális bennszülöttek, azaz a 18-25 év közötti fiatalok mobiltelefonjukhoz fűződő kapcsolatát. A kutatás rávilágít arra, hogy a telefonok közelsége egyaránt fontos mindenki számára, azonban az általa nyújtott kapcsolattartási lehetőség jelentősebbnek bizonyult a szorongó, bizonytalan kötődésű emberek körében. Ők azok, akik nagyon vágynak az intimitásra, a személyes kapcsolatokra, azok fenntartására és megőrzésére, azonban amennyire vágyják azt, annyira félnek is attól, hogy például esetleg párjuk elhagyja, vagy nem szereti viszont őket.

Szorongó fiatalok és a mobiltelefon használatAz életünk szerves részét alkotó személyekhez való ragaszkodás minden korosztálynál megfigyelhető. Ahogy a gyermek ragaszkodik szüleihez, az ember idősebb korban úgy kötődik legjobb barátaihoz, barátnőihez, illetve családtagjaihoz. Ez a természetes viselkedésforma azonban már hatványozottan érzékelhető azon felnőtt generáció körében, akik mobiltelefon mellett nőttek fel. Az ő életükre szerves befolyással vannak már nem csak a telefonok, de a különböző okos készülékek is, amelyek megkönnyítik a kapcsolattartást, és sok esetben majdnem az egyetlen lehetőséget is nyújtják ahhoz. Konok Veronika tudományos segédmunkatárs, a publikáció egyik szerzője szerint: „Korábbi kutatások azt mutatták, hogy az emberek többsége stressznek éli meg, ha nincs nála a mobiltelefonja, lemerül vagy otthon felejti azt. A közelség-keresés és az elváláskor jelentkező (szeparációs) stressz a társas kötődés legfontosabb jellemzői. Ezt mutatja minden gyerek a szülei felé, és felnőttként is kötődünk szerelmünkhöz, családtagjainkhoz vagy legjobb barátunkhoz.” A mobiltelefon eszköz a kapcsolatok fenntartására és erősítésére, azonban ezzel maga is a kötődés részévé válik, mint kéznél lévő, potenciális lehetőség a kommunikáláshoz. Ebből kifolyólag keressük közelségét, és éljük meg stresszként annak ideiglenes elszakadását tőlünk.

Szorongó fiatalok és a mobiltelefon használatA kutatásban 142 fő, 18-25 év közötti fiatal vett részt. A kutatók azért őket vizsgálták, mert ők az első olyan felnőtt generáció, amely már mobiltelefon mellett nőtt fel. Facebook-on toborozták a résztvevőket a kérdőív kitöltésére, mely anonim módon zajlott. A felmérésben szerepeltek demográfiai kérdések is, mint például milyen telefont használnak a kitöltők, okos telefont, vagy hagyományosat, illetve mobiljukon van-e internetezési lehetőség. Ezentúl a résztvevőknek egy 1 (nagyon ritkán) és 5 (nagyon gyakran) közötti skálán kellett értékelniük, hogy a különböző telefon nyújtotta opciókat, mint telefonhívás, SMS-, vagy MMS-küldés, internethasználat, milyen gyakran veszik igénybe. Egy hasonló skála alapján kellett értékelniük, mennyire jellemző rájuk a telefonjuktól való függőség, vagy a félelem, hogy esetleg az lemerül. Valamint egy harmadik elemzés segítségével a zárkózottság, függőség és szorongás mértékét vizsgálták a kitöltőkön. A kutatás 2012 szeptemberétől 2012 októberéig tartott, és kimutatta, hogy azok, akik okos telefonnal rendelkeznek, jobban kötődnek eszközükhöz, mint azok, akik hagyományos telefonnal rendelkeznek. De az is biztosan kiderült, hogy a szorongó, bizonytalan kötődésű fiatalok még inkább igénylik mobiltelefonjuk közelségét.

A kutatócsoport, melyet Miklósi Ádám egyetemi tanár vezet, szemléletváltást szeretne elérni a mobiltelefonok használatával kapcsolatos kutatásokban. Eddig a viselkedési addikciók szerint vizsgálták ezt a jelenséget, mint ahogy azt a szerencsejátékokhoz vagy számítógépes játékokhoz való függőséggel is teszik, azonban mivel egyre inkább úgy tűnik, hogy a mobiltelefonhoz való kötődés általánosan, minden fiatalra jellemző, más módszert kell keresni annak analizálására. A kutatók szerint az etológiai szemlélet célravezetőbb lehet, hiszen így nem csak bizonyos egyénekre jellemző szélsőségként tekintenénk erre a jelenségre, hanem átfogóbb képet kapnánk róla az egész társadalmat tekintve. Ennek érdekében, és azért, hogy további adatokhoz jussanak, a későbbiekben viselkedésteszteket szeretnének végezni az embereken.Previous Mennyit keres egy bérgyilkos?
Next Lehet-e az egészséges káros?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 + 20 =