Sörkülönlegességeket fejlesztenek a Szent István Egyetemen


Sörkülönlegességeket fejlesztenek a Szent István Egyetemen
Olvasási idő: 2 perc

A Szent István Egyetemen a Sör- és Szeszipari Tanszék munkatársai olyan sörkülönlegességeket alkottak, mint az ősi magyar búzafajtából készült biosör, a gyömbér- vagy tokaji aszún érlelt sör.

De a Szent István Egyetemen van még további számos izgalmas variáció is. Ilyen például a kávés, csokoládés, mézes, bodzás, chilis, homoktövises sör. Augusztus 7-én, a Sör világnapján érdemes megismerni ezeket a hagyományos ízektől eltérő kuriózumokat.

Nyáron jóval nagyobb divatja van a frissítő alkoholos gabonaital kortyolásának. A Sör világnapja alkalmából a Szent István Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékének munkatársai segítségével olyan technológiai és termékfejlesztési újításokba nyerhetünk bepillantást, amelyek egyedülállóak az országban. Emellett pedig sörkülönlegességeket ismerünk meg.

A funkcionális élelmiszerek fejlesztése és gyártása az elmúlt esztendőkben egyre inkább előtérbe került szinte minden élelmiszertípus esetében. Ez az irányzat a söripart sem hagyta érintetlenül. A gyártók – a vásárlók különböző igényeinek kielégítése érdekében, valamint a versenyképesség és gazdaságosság fenntartása miatt – táplálkozás-élettani szempontból egyre inkább kedvezőbb termékek előállítására törekednek. A tanszék tevékenysége a kiváló söripari szakemberek képzésén túl olyan technológiai- és termékfejlesztési kísérletek elvégzésére irányul, amelyekkel hatékonyan tudják segíteni az ipart.

Egyik ilyen innováció a gluténmentes sörök előállításának technológiája, amely lehetővé teszi a lisztérzékeny sörkedvelők számára a következmények nélküli fogyasztást.

Az Egyetem további újítása a sportolók számára kifejlesztett izotóniás (sóval kiegészített) alkoholmentes sör. Vagy éppen a kismamák számára alkotott nektársör, amelyet kifejezetten szoptatási időszakra ajánlanak a SZIE kutatói.

A Szent István Egyetem munkatársai nemcsak funkcionális sörkészítmények előállítására specializálódtak. Több esetben kérték a szakembereink segítségét különböző hazai sörfesztiválok szezonális söreinek fejlesztéséhez. Így született meg a magas élvezeti értékkel rendelkező gyömbér-, a tokaji aszún érlelt, a kávés, csokoládés, mézes, bodzás, chilis, homoktövises és egyéb (vad)gyümölcsös ízű sör is. Így lassan bárki megkóstolhatja a sörkülönlegességeket.

A termékfejlesztések sorából érdemes kiemelni az első magyar biosört, amely mögött több éves kutatómunka áll. Összetételét nagyrészt egy ősi búzafajta, az alakor alkotja. A biosörök kínálatát jelenleg is többféle gabona felhasználásával bővítik a kutatók, ilyen például a zab, a tritikálé, a tönköly, a tönke és a rozs. Érdekesség, hogy ezekből világos, vörös és barna sörök, valamint alacsony alkoholtartalmú változatok is előállíthatók.

A SZIE Sör- és Szeszipari Tanszéke az egyetlen söripari felsőfokú oktató-kutató műhely Magyarországon, amely rendelkezik a sörkészítés minden technológiai lépésének modellezésére alkalmas félüzemi berendezésekkel.

Kísérleti malátázó, korszerű söranalizátor, félüzemű sörfőzde, valamint korszerű analitikai berendezések és érzékszervi laboratórium. A tanszék sokrétű feladatai közé a fejlesztéseken túl a késztermékek bevizsgálása is hozzátartozik. Így szolgáltatásokat nyújt számos nagyüzemi és kézműves sörfőzde számára. Maláta-, komló-, élesztő- és sörminősítés, tárolási vizsgálatok.

A hallgatók sok egyéb mellett rangos, nemzetközi szinten is elismert oktatóktól sajátíthatják el a hagyományos erjedési technológiák mellett a korszerű alkoholos fermentálási és ászokolási technológiákat is, mint az enzimes technológia, rögzített sejtes technológia és különleges bioreaktor mérnökség. Previous Minőségi paplan- és párnatöltet kifejlesztése
Next Autonóm járművek digitális tesztkörnyezete

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − 3 =