Vízágyas matracok az optimális tejtermelés érdekében


Vízágyas matracok az optimális tejtermelés érdekében
Olvasási idő: 2 perc

Ez a komfort csak a Szent István Egyetem szarvasmarháinak jár majd az intézmény Kaposvári Campusához tartozó tangazdaságában.

A precíziós tejtermelő laboratóriumban a tehenek fejését, takarmányozását, valamint a trágya eltávolítását és kezelését is robotok végzik majd. A forradalmi fejlesztésről dr. Húth Balázs, a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Állattenyésztés-technológia és Menedzsment Intézeti Tanszék vezetője számolt be, aki azt is elmondta, hogy a Kaposvári Campuson épülő automatizált istállóban a tehenek vízágyas matracokon pihenhetnek majd. Erre azért van szükség, mert az állatok akkor termelnek tejet, és a tejtermelés akkor valósul meg, ha pihennek.

Így az állattartónak az az érdeke, hogy a tehén minél többet pihenjen, hiszen ekkor termeli a profitot a gazdaságnak. Ezért a tejelő teheneknek olyan kényelmes környezetet teremtenek majd, ahol a genetikai képességeiket maximálisan ki tudják használni. Vannak tehenek, amelyek akár napi 70-80 liter tejet termelnek. Egyértelmű, hogy ezeknek az állatoknak már teljesen más a bioritmusuk, mint a harminc-negyven évvel ezelőtt élt, feleennyi tejet termelő teheneknek. Ezzel pedig az alkalmazott technológiának, a tejtermelés folyamatának is lépést kell tartania a szakértő szerint.

Az elmúlt években hatalmas innováció valósult meg az agráriumban, amely az állattenyésztést is érintette.

Az elmúlt években hatalmas innováció valósult meg az agráriumban, amely az állattenyésztést is érintette.

dr. Húth Balázs úgy véli, hogy oktatási intézményként felelősségük van abban, hogy a leendő mérnököket megtanítsák a legkorszerűbb technológiák használatára, ehhez pedig tan- és kísérleti üzemre van szükség. A fejlesztések a robotika irányába mozdultak el, így jelenleg egy teljes mértékben robotizált tejtermelő laboratórium építése zajlik a Kaposvári Campuson. Az automatizált klímatechnológiával ellátott helyiség 64 férőhellyel rendelkezik majd, ahol a legkorszerűbb tartástechnológiai megoldások szolgálják a tehenek kényelmét. A már jelenleg is működő teljesítményvizsgáló objektumokban egyedi takarmányfogyasztást, takarmányhasznosítást, valamint teljesítményre vonatkozó méréseket is tudnak végezni a szakemberek.

A hagyományos tartási rendszerekkel ellentétben a precíziós tejtermelő laboratóriumban az állatok – minimalizált humán befolyás mellett – stresszmentesen, kötött „munkarend” nélkül, saját bioritmusoknak megfelelően elégíthetik ki biológiai igényeiket, genetikai képességük maximális kihasználtsága mellett. Az állatok önállóan mennek a fejőrobotokhoz, és veszik igénybe a robot szolgáltatásait, amikor úgy érzik, hogy szükségük van rá. A fejőrobot a munka minden fázisát elvégzi, a tőgy előkészítését, a fejést, a fertőtlenítést – emberi beavatkozás nélkül. Egy robot 60-80 tehenet képes ellátni. A fejési intervallum a tehén saját biológiai ritmusához igazodik, így nem okoz stresszt az állatnak, aki jól érzi magát a fejőállásban mondja az innovációról a SZIE egyik munkatársa.

Az állatok önállóan mennek a fejőrobotokhoz, és veszik igénybe a robot szolgáltatásait, amikor úgy érzik, hogy szükségük van rá.

A projekt megvalósításának élelmiszerbiztonsági szempontból is kulcsszerepe van.

Cél, hogy a lakosságot, illetve az emberiséget minél jobb minőségű élelmiszerrel lássák el. Ezt úgy tudják megtenni, hogy a sokszor hibafaktornak számító humán befolyást a minimálisra csökkentik, és az egyes munkafolyamatokat automatizálják. Ezáltal precíziós jelleggel be tudnak avatkozni egy-egy termelési folyamatba. Ennek segítségével pedig elkerülhető a gyógyszeres kezelés vagy éppen az elhullásból származó veszteség. Ha kevesebb gyógyszert, antibiotikumot alkalmaznak a tejtermelés során, a fogyasztók egészségesebb termékekhez juthatnak. Így ezek a precíziós technológiák élelmiszerbiztonsági szempontokat is szolgálnak.Previous Fodros tollú magyar lúd – hazánk különlegessége
Next Az invazív fajok veszélyei

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × öt =