Komposztáló telepek fontossága a körforgásos gazdaságban


Komposztáló telepek fontossága a körforgásos gazdaságban
Fotó forrása: Szent István Egyetem honlapja
Olvasási idő: 2 perc

A gödöllői komposztáló telep kiváló mintaként szolgál kisebb települések számára és a körforgásos gazdaságban is egyre nagyobb a szerepe.

Ez a telep az összegyűjtött biohulladékok és komposztálható műanyagok gyűjtésére, valamint helyben történő hasznosítására egyaránt alkalmas. A biohulladékok hasznosításával foglalkozó, kiskapacitású decentralizált komposztáló telepek több szempontból is előnyösek. Alkalmazni tudják a helyi munkaerőt, alacsonyabb szállítási és üzemeltetési költségek mellett működtethetők, továbbá a helyben történő hasznosítás miatt alacsonyabb környezeti terhelést jelentenek. Mindezek nemcsak a klímavédelmi és fenntarthatósági szempontok érvényesülése, hanem a körforgásos gazdaságra történő átállás prioritása miatt is aktuálisak.

A Szent István Egyetem számára a hulladékgazdálkodás régóta fontos szempont.

Ezt jól szemlélteti az a tény is, hogy ebben a gödöllői székhelyű intézményben működik az első és ezidáig egyetlen olyan tanszék az országban, melynek nevében is szerepel a hulladékgazdálkodás szó. Emellett a Szent István Egyetem több telephelyén zajlik szelektív hulladékgyűjtés, és ezen a területen további fejlesztések várhatóak a közeljövőben is.

A tervek szerint rövid időn belül megvalósul a Gödöllői Campus területén képződő zöldhulladékok, konyhai hulladékok, valamint mezőgazdasági melléktermékek helyben történő hasznosítása, a megújuló energia és a jó minőségű termésnövelő anyag előállítása mellett. Dr. Aleksza László egyetemi docens, a Szent István Egyetem Hulladékgazdálkodási Tanszékének vezetője szerint a kerti zöldhulladék és avar gyűjtésének, illetve hasznosításának rendje nagy változások előtt áll, hiszen

2023. december 31-ig minden uniós országban kötelező megteremteni a biohulladékok szelektív gyűjtésének és optimális felhasználásának feltételeit.

Ezzel párhuzamosan lényeges a biológiailag lebomló és komposztálható csomagolóanyagok, azaz biopolimerek használata és terjedése is. A tagállamok ugyanis az új irányelv részeként engedélyezhetik, hogy ezeket a biopolimereket együtt gyűjtsék össze a biohulladékkal.

E folyamat részeként már most kiemelt hangsúlyt kap a házi komposztálás ösztönzése és a biohulladékból előállított anyagok használatának előmozdítása. Ám egyre inkább fókuszba kerül a gödöllőihez hasonló önkormányzati vagy közösségi fenntartású, kisebb kapacitású komposztáló telepek működtetésének lehetősége is. Továbbá mint említettük a körforgásos gazdaságban is nagy szerepe lesz.Previous Miért nincsenek a kertünkben madarak? Téli madáretetés okosan
Next Fodros tollú magyar lúd – hazánk különlegessége

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × egy =