A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem megelőzte a Harvardot


Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem megelőzte a Harvardot
Olvasási idő: < 1 perc

Mivel a legkorszerűbb eszközökkel működő komposztálótelepe nemzetközi szinten is egyedülállónak számít a felsőoktatási intézmények között.

Az Európai Bizottság Körforgásos Gazdaság cselekvési terve és a kapcsolódó irányelvek alapján 2023. december 31-től kötelező lesz a biohulladék elkülönített gyűjtése vagy a keletkezés helyén történő gyűjtése és hasznosítása. A MATE célja, hogy az egyetemi tudásbázist felhasználva feltárja, elemzi és meghatározza a körforgásos gazdaságra történő áttéréshez szükséges lépéseket. A gödöllői campuson képződő összes biológiailag lebomló hulladékot pedig helyben hasznosítja. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem egy európai uniós támogatással létrehozott professzionális infrastruktúra használatával teszi mindezt. Az új fejlesztés révén a MATE az egyetlen olyan egyetem a világon, ahol saját komposztálótelepen teljes körű helyben hasznosítás van. Ezzel sikeresen megvalósul a biológiai körforgásos gazdaság is.

A most átadott adaptív levegőztetéssel és membrántakarással szabályozott korszerű technológia lehetővé teszi

A most átadott adaptív levegőztetéssel és membrántakarással szabályozott korszerű technológia lehetővé teszi,

hogy a MATE gödöllői telephelyein képződött növénytermesztési és kertészeti melléktermékeket, parkfenntartásból származó zöldhulladékokat, szerves trágyát és konyhai hulladékokat – minőségbiztosított komposzt formájában – helyben lehessen hasznosítani.

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora kiemelte, hogy a legkorszerűbb eszközökkel működő komposztálótelep nemzetközi szinten is egyedülállónak számít a felsőoktatási intézmények között. Bár a szelektív hulladékgyűjtés, zero waste program és közösségi komposztálás már más egyetemeken is működik, de teljes lefedettséggel működő biológiai hasznosítást eddig sehol máshol nem tudtak megvalósítani. E tekintetben a MATE a világ élvonalába tartozó olyan egyetemeket előz meg, mint a Harvard vagy a Michigan State University.

Dr. Aleksza László egyetemi docens szerint a szárítópusztai telepen üzembe helyezett technológia használata az oktatás-kutatás számára is egyedülálló lehetőség. A kormányzat számára pedig fontos tapasztalatokat biztosít, amelyek lehetővé teszik a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó jogszabályoknak való megfelelést.Previous Gyógyszerhatóanyag-vizsgálatok felgyorsítása
Next Egészen más volt a jégkorszak, mint ahogy azt tanultuk?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × egy =