Lépések a hulladékmentes háztartás felé


Lépések a hulladékmentes háztartás felé
A fotó forrása: Monkey Business Images / Shutterstock.com (a hirdető tulajdona)
Olvasási idő: 2 perc

A zero waste olyan életmód, amely minden forrás újrafelhasználását támogatja, hulladék nélkül vagy minimális hulladék keletkezésével.

Hol máshol kezdhetnénk a hulladékmentes életet, mint otthon. Kezdjünk hát neki!

1. Csak azt vedd meg, amire valóban szükséged van!

Itt kezdődik az egész hulladékmentesség gondolata. Ha csak a valóban szükséges dolgok vannak otthon, az sok szempontból felszabadító. Kihívást jelent, hogy átgondoltan vásároljunk minőségi termékeket, amelyeket évekig használunk majd, és ne engedjünk az átmeneti kedvezményeknek vagy trendeknek. Másrészt viszont sokkal könnyebbé teszi az életünket. Ha kevesebb cuccunk van, kevesebb pénzt kell költenünk és kevesebb dolgot kell kidobni.

2. Műanyag helyett használj üveget!

Nem kell hosszasan bizonygatni, hogy a műanyagokkal nem szabad viccelődni. Mindenki jelentősen csökkentheti a mennyiségüket. A bolti PET-palackokat helyettesítheted csapvízzel és, ha utazol, mindig tarts kéznél egy üvegpalackot, amelyet éveken át újra és újra használhatsz.

3. Pamut sminklemosó-korongok

A bőröd tisztítását fenntartható módon is elvégezheted. Vannak például mikroszálas sminkeltávolító kesztyűk, amelyekkel csak vízre lesz szükséged a mindennapi smink eltávolításához. De választhatsz olyan pamut sminklemosó-korongokat is, amelyek használat után egyszerűen kimoshatók.

Pamut sminklemosó-korongok
A fotó forrása: SpelaG91 / Shutterstock.com (a hirdető tulajdona)

4. Csomagolásmentes boltok

Mint már említettük, a hulladékmentes élet egyik alappillére a csomagolásmentes vásárlás. A kozmetikumoktól és mosóporoktól kezdve a főzési alapanyagokig mindent megtalálhatsz. A piacon friss zöldséget vagy húst vásárolhatsz. Természetesen a szupermarketekben is vásárolhatsz zöldséget és gyümölcsöt, a lényeg, hogy azokat a termékeket részesítsd előnyben, amelyek nincsenek csomagolva. A pékáruk, gyümölcsök és zöldségek hazavitelére használj mindig hálós táskát vagy komposztálható zacskót!

5. Éttermi ételek saját dobozban

Ha szereted az éttermi ételeket, de azokat nem az étteremben fogyasztod el, hanem magaddal viszed az irodába vagy haza, akkor itt is van lehetőség a hulladékmentes megoldásra. Elég, ha a kedvenc éttermedbe vagy bisztródba viszel magaddal egy ételtartó dobozt, amibe betehetik az ételt. Ezzel a megoldással rengeteg hulladékot spórolhatsz meg.

6. Komposztálás

A biológiailag lebomló anyagok komposztálhatók. Mármint, ha gyümölcs- és zöldségmaradékról, kávéról, pékáruról vagy diófélékről van szó. Bár a biohulladékgyűjtő-konténerek egyre elterjedtebbek, még mindig nem mindenhol állnak rendelkezésre. Ha családi házban laksz, a megfelelő megoldás a kerti komposztáló. Lakásban használhatsz konyhai komposztálót vagy vermikomposztálót is, amely a szerves hulladékot földigiliszták segítségével hasznosítható anyaggá bontja. Ráadásul a divatos falábakkal ellátott modern változatok könnyen összetéveszthetők az otthoni designbútorokkal.

A biológiailag lebomló anyagok komposztálhatók.
A fotó forrása: j.chizhe / Shutterstock.com (a hirdető tulajdona)

7. Cseréld le a papírtörlőket textilkendőkre!

A papírzsebkendők és papírtörlők hatalmas fogyasztását nagyon egyszerűen csökkentheted – szövet változat használatával. Hasonlóképpen, a klasszikus eldobható nedves törlőkendők helyett újrafelhasználható törlőkendőket vagy mikroszálas kendőket használhatsz a portörléshez.

8. Ne pocsékolj!

A fejlettebb országokban tonnaszámra dobják ki az élelmiszert. Az élelmiszervásárlás bölcs megtervezésével csökkentheted az élelmiszerpazarlást és pénzt takaríthatsz meg. Ha nem használod fel azonnal az élelmiszert, fagyaszd le későbbre! Rendezd át a hűtőszekrényedet is, hogy pontosan tudd, hol mi van. A FIFO (first in, first out) rendszer szintén praktikus. Ez azt jelenti, hogy minden új terméket a hűtőszekrény hátuljába teszel, a korábbi lejárati idővel rendelkező termékek pedig előre kerülnek. Ez teljesen logikusnak tűnhet, de nem mindenki teszi ezt automatikusan.

9. Ökootthon

Nemcsak alapanyagokat, hanem energiát is elég könnyen megtakaríthatsz otthon. Legyen szó LED-világításról a régi izzók helyett, csaptelepekről gyöngyöztetővel, esővíztartályokról vagy egyszerű mindennapi szokásokról, melyek tehermentesítik a családi költségvetést. Az ökootthon azonban sokkal több lehetőséget rejt magában. A lakástextíliáknál használt szintetikus anyagok helyettesíthetők természetes pamut, bambusz vagy vászon anyagokkal. Az olcsó műanyag polcok helyettesíthetők tömörfa szekrényekkel. De itt is a kevesebb több. Ahelyett, hogy rengeteg új terméket vásárolnál, inkább használd ki azt, amid van és légy megfontoltabb az új dolgok vásárlásakor.Previous Adventi kvíz – Hogyan és miért így készülünk a karácsonyra?
Next Svédországi részecskegyorsító magyar műszerekkel

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + 6 =