Kiváló Minőségű Élelmiszer – mikor, hol, miért?


Kiváló Minőségű Élelmiszer - mikor, hol, miért?
Olvasási idő: 3 perc

A Nébih tavalyi reprezentatív felméréséből az derül ki, hogy kimutatható társadalmi elvárás a vásárlók számára nyújtott tájékoztatás.

Mindenki szeretné tudni, hogy a számtalan élelmiszer közül melyiket érdemes választani, miben bízhat meg. Bár a biocímkék és védjegyek terén már most is elég sok típust találunk, amely hatósági tanúsítással rendelkező, minőséget garantáló élelmiszerekhez kapcsolódó védjegy.

Az utóbbi időben megnőtt a kereslet a hazai, minőségi termékek iránt is. A védjegyekkel túlzsúfolt piacon azonban a magyar vásárlóknak szükségük van segítségre. Az Agrárminisztérium szerint ezért van igény egy olyan élelmiszereket jelölő védjegy létrehozására, mely a vásárlók felé hiteles és valódi garanciát biztosít.

Ez lett most a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer, mely a termelőket, az előállítókat, a feldolgozókat, a forgalmazókat és a vásárlókat egyaránt érinti.

A logó feltüntetése biztosítja a kiváló minőséget. A minisztérium szerint ez a védjegy ösztönzi majd a termelőket és a feldolgozókat a minőség fejlesztésére, javítására, fenntartására, és hatékony eszköz a piaci ismertség növeléséhez is. A legfontosabb pedig, hogy a védjegy segíti a lakosság tájékoztatását. Építi a bizalmat, garantálja a magasabb minőséget, hozzájárul az általános élelmiszer-fogyasztási kultúra fejlődéséhez.

A KMÉ védjegyrendszernek két fokozata lesz.

Az első az „Alapszint”, melyre bármely előállító pályázhat, aki a vonatkozó uniós rendelet alapján e körbe tartozik és rendelkezik FELIR azonosítóval. Tehát mezőgazdasági termelők, kistermelők, élelmiszer előállítást, feldolgozást végző kis-, közepes- és nagyvállalkozások, valamint saját márkás termékeket forgalmazó élelmiszer-kereskedelmi vállalkozások jelentkezését várják majd.

Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) - alapfokozat Kiváló Minőségű Élelmiszer - arany fokozat

A második, „Arany fokozat” esetében további független, a termék élelmiszerbiztonságára, minőségére, kedveltségére vonatkozó vizsgálatok alapján nyílik lehetőség a legkiválóbb termékek külön jelölésére. A szakemberek egy termékmustra során fogják összehasonlítani a vásárlói közönség számára elérhető készítményeket. Erre a fokozatra a legjobban szereplő termékekkel lehet majd pályázni és használatára 3 évig lesznek jogosultak az előállítók. 

Az Agárminisztérium célja, hogy a magyar emberek olyan hazai előállítású élelmiszereket vásárolhassanak, melyen már az „Alapszint” KMÉ védjegy is garanciát nyújt a termék biztonságos és kiváló minőségére. A legjobbak pedig az „Arany fokozat” KMÉ révén emelkedhetnek ki a kínálatból. Az első termékmustra a nyár végén lesz. A vizsgált témakör arany fokozatú védjegy jelöltjeit szeptember 26. és 29. közötti Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) mutatják majd be. 

A Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer mögötti minősítést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) végzi, bevezetésében az élelmiszerlánc minden szereplője érintett. 

Az alapvédjegy az életfát jelképező népi motívumokkal illusztrált, zöld alapon ezüstszínű embléma. Míg az arany fokozat a csodaszarvast jelképező népi motívumokkal illusztrált, bordó alapon arany színekben megjelenő embléma.

Ez eddig rendben is lenne. Na de most akkor a régi védjegy eltűnik, megújul vagy lecserélődik? 

A földművelésügyi miniszter 1/1998. 8I. 12) számú FM rendeletében döntött a kiváló minőségű élelmiszerek megfelelőségének tanúsításáról. Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium hozzájárult, hogy a védjegy jogosultja a tárca marketing tevékenységét – és a kapcsolódó terméktanúsítást – 1998-tól ellátó szervezete, az Agrármarketing Centrum (AMC) legyen. Az AMC 2012. évi, jogutód nélkül megszűnését követően a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy jogosultja a Vidékfejlesztési Minisztérium lett. A védjegyoltalomból eredő kizárólagos rendelkezési jogot és a terméktanúsítási rendszer működtetését a Vidékfejlesztési Minisztérium gyakorolja. Ugyanakkor a Kiváló Magyar Élelmiszer védjeggyel kapcsolatos kollektív élelmiszer marketing feladatok ellátásáról a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum Vezérigazgatóság gondoskodik.

Ennek a rendeletnek az értelmében kiváló minőségű az élelmiszer, ha egy vagy több jellemzője a vonatkozó jogszabályokban, továbbá a Magyar Élelmiszerkönyv előírásaiban és irányelveiben előírtnál lényegesen jobb. A termék bevizsgálása független szerv által történik.

A felmerült kérdéseinkkel megkerestük az illetékeseket,

majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól kaptunk válaszokat. Ez a hivatal tájékoztatott bennünket arról, hogy a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer létrehozásakor az Agrárminisztérium egyfajta alapként tekintett a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyre. Felhasználta az azzal kapcsolatos munka során szerzett tapasztalatokat és a jelenlegi védjegyrendszerre annak megújításaként, továbbfejlesztéseként tekint.

Az alapvető különbséget a két védjegyrendszer között abban látják, hogy a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer struktúrája két lépcsős lesz. Az egyes szintek pedig egymásra épülnek. A Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer esetében a kiválasztás során a hangsúly a termék minőségi paraméterein van, míg a termék eredete kevésbé meghatározó szempont az eredmény vonatkozásában. A KMÉ „Arany Fokozat” hitelességét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal garantálja. A Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer esetében a védjegyjogosult az Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit Kft. A Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy jogosultja az Agrárminisztérium volt.

A hivatal arról is tájékoztatást adott, hogy a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy oltalma 2018 nyarán megszűnt. Az Agrárminisztérium nem újította meg a védjegyet. Így a rövidítés azonosságából eredő félreértések nem állnak fenn, de remélik, hogy a hasonló hangzás erősíteni fogja az új védjegyet. Vizuális szempontból viszont az összetévesztés semmiképpen sem életszerű, hisz a végjegyhez tartozó logók merőben eltérőek, így vizuálisan jól megkülönböztethetőek. Ezeket pedig a KMÉ Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit Kft. grafikai feladatokkal foglalkozó munkatársa tervezte (gratula neki), a Nébih-hel együttműködve.

A tanúsító auditot követően a cégek számára a csomagolóanyag gyártás időt vesz igénybe. Legjobb esetben is a jövő év első felében jelenhetnek meg az első védjegyes termékek a kereskedelemben. Azok az előállítók, akiknek termékei a független Termékmustra vizsgálaton a legjobbak között szerepelnek, lehetőséget kapnak a KMÉ „Arany fokozatú” védjegyhasználati jog – pályázat útján történő – megszerzésére. Az Arany fokozat első termékmustrájára a nyár folyamán kerül sor. A védjegyesélyeseket az OMÉK kiállításon tervezik bemutatni.

De senki ne kezdjen el még kapkodni!

Bár a nyárból már csak két hónap van hátra, a védjegyek lajstromozási eljárása jelenleg még folyamatban van. A védjegyrendszerhez kapcsolódó dokumentumokat a későbbiekben teszik közzé, erről pedig tájékoztatni fogják a közvéleményt. Ebből adódóan csak kicsit meglepő, hogy a procedúra költségeiről és vizsgálati szempontjairól is a későbbiekben fogják az érintetteket és az érdeklődőket tájékoztatni.

Kellene valamilyen Kiváló Magyar Folyamatmenedzsment is!Previous Az AI technológia hatása a projektmenedzsmentre
Next Baglyok - Szavazzon a 2020. év madarára!

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt + 6 =