Veszélyesek-e a drónok?


Légi felvételeket készítő drónok
Olvasási idő: 2 perc

A szakemberek aggodalommal követik nyomon a drónok világméretű elterjedését. De vajon joggal nyugtalankodnak?

Veszélyesek-e a drónok?Ezek a távolról irányított, pilóta nélküli légi járművek, elsősorban katonai célra lettek kifejlesztve. Az 1960-as évek óta használják őket felderítésre, megfigyelésre, tüzérségi tűz helyettesítésére, zavarórepülésre és egyéb katonai tevékenységekre. Ma már a hétköznapi emberek számára is könnyedén elérhető néhány típusa, és éppen ezért hívják fel a figyelmet a kutatók és a jogászok a veszélyre.

A robotot irányító emberek többsége nem tudja, hogy milyen jogszabályok vonatkoznak a drónok használatára. Nem ismerik az eszközök repülési magasságát, a videózásra és fényképezésre vonatkozó előírásokat és a pilóta nélküli repülő használatának veszélyeit. Nem egyszer előfordult már, hogy drón repült fel egy utasszállító légterébe, veszélyeztetve ezzel az utasok biztonságát. Az sem számít egyedi esetnek, hogy emberek közé zuhant egy-egy robot vagy repülés közben megsebesít állatokat, esetleg épületeket rongál meg. Több országban is bevezettek már különböző jogszabályokat a technológia alkalmazására vonatkozóan, hogy visszaszorítsák a nem kívánt baleseteket és az egyes felvételekkel való visszaéléseket.

Ennek ellenére javában zajlanak a fejlesztések a robottechnológia világában. Az amerikai Fogyasztói Elektronikai Szövetség (CEA) felmérései szerint, a hétköznapi használatra gyártott drónok eladási mennyisége 2015-ben megközelíti a 400 ezer darabot. Ezek az eszközök meghatározó szerepet töltenek be már napjainkban is az emberek életében. Fellendítik az üzleti életet, rendezvényeket és sporteseményeket közvetítenek, vagy akár katasztrófák helyszínein segítenek a mentőcsapatoknak. Csak idő kérdése és szinte minden háztartás részévé válhat ez az eszköz, ráadásul nagyban átalakíthatja majd, a népesség technológiához és robotgépekhez való viszonyát.

Itthon is egyre nagyobb divat a lakosság és a vállalatok körében, hogy ilyen drónokat használjanak saját és közösségi videóik felvételeihez. A Nemzeti Közlekedési Hatóság már elkezdte kiépíteni azt a jogszabályrendszert, amely a későbbiek során előírja a pilóta nélküli légi járművek használatát. Ez nem csak a magánszemélyekre vonatkozik majd, hiszen a különböző hivatalok és hatóságok is érintettek az ügyben. A Légügyi Hivatal éves szinten már most 150-200 engedélyt vizsgál be, de az illegális drónhasználók száma meghaladhatja az 1500 főt is. Fontos az együttműködés a hatóságok és más szervezetek között, hiszen a szabályok betartatása közös érdekeket szolgál. Elmondhatjuk tehát, hogy a szakemberek aggodalmai nem alaptalanok, viszont megfelelő feltételrendszer létrehozásával és a szabályok betartásával, megelőzhetőek a drónok által okozott balesetek.Previous Ivócsap Budapest közterületein
Next Forgóajtó - a XIX. század innovációja

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 2 =