Jeddah Tower – az égbe törünk


Jeddah Tower - az égbe törünk
Olvasási idő: 2 perc

Az emberiség egyik legalapvetőbb igénye a határok folyamatos feszegetése, aminek egyik legújabb megnyilvánulása az előrejelzések szerint 2020-ra elkészülő Jeddah Torony.

Jeddah Tower - az égbe törünkEz új fejezetet teremthet a Guiness-rekordok könyvében, hiszen a világon először lépheti át az 1000 méteres magasságot egy épület. A szaúd-arábiai Vörös-tenger partján álló tornyot még 2012-ben a chicago-i Adrian Smith + Gordon Gill Architecture építészeti iroda tervezte – az ő munkájukat dicséri többek között a világ jelenlegi legmagasabb épülete, a Burj Khalifa is. Adrian Smith-t saját bevallása szerint a sivatagi növények fejlődése inspirálta a háromoldalú épület tervezésekor. „Ahogy a pálmalevelek egymásba fonódva nőnek ki a szárból, majd a fa tetején kezdenek elválni egymástól, az a technológiai haladás metaforája.” Az eredeti tervekben egyébként a Királyság Torony körülbelül másfél kilométer magas lett volna, csakhogy a talajszerkezet miatt a kivitelezőnek le kellett mondania erről.

Mounib Hammoud, a Jeddah Economic Company vezetője szerint a beruházás „még nem tapasztalt magasságokba repíti az ingatlanfejlesztést, és egy olyan világklasszis városközpontot hoz létre, ami a legkorszerűbb életstílus ígéretével vonzhatja a Jeddah-ba a látogatókat.” Ezt az állítást alátámasztani látszanak az építkezés során alkalmazott technológiai megoldások: a speciális, alacsony hővezetésű üvegburkolatnak hála jelentősen csökken az épület energiafelhasználása, míg a csúcs felé erősen elvékonyodó forma a gravitációval és a szél erejével szembeni ellenállást szolgálja. Az épület alapja 60 méter mélyen nyúlik le a felszín alá, hogy ellen tudjon állni a talajban található sós víznek és a három méter átmerőjű cement tartóoszlopok akár kisebb szobának is beillenének.

A Jeddah Torony azért, hogy elnyerje a jelenleg csúcstartó, közel 900 méteres Burj Khalifától a világ legmagasabb épülete címet, összesen 167 emeletes lesz, melyeknek körülbelül egy hatoda készült el eddig. (Kíváncsiak az alábbi videón nézhetik a felgyorsított építkezés folyamatát.)

A felhőkarcoló a 20 milliárd dolláros Kingdom City projekt központi eleme, és egy 530 ezer négyzetméteres területen áll. 439 lakás és 200 hotelszoba kap benne helyet összesen 245 ezer négyzetméteren, amelyeket 65 lift köt össze. Ezek közül mindössze egy jut fel a Jeddah Torony csúcsába, és az átlagosnál lassabban kell majd közlekednie a többi lifttel egyetemben, hogy a bennük utazók ne kezdjenek émelyegni az alsóbb és felsőbb szintek közötti légnyomáskülönbség miatt.

A lélegzetelállító látványra vágyók a csúcson helyet kapó csillagvizsgálón kívül akár egy 637 méter magasan épített, hatalmas teraszról is csodálhatják a panorámát. Ráadásul ezen a teraszon kívül az épület mindhárom oldalára számos, távolról bemetszésnek látszó erkélyt építenek, amelyek árnyékolókként szolgálnak a beltér számára.

Jeddah Tower - az égbe törünk

Mindezek alapján talán nem olyan meglepő, hogy a 80 ezer tonna acél felhasználásával megépülő tornyot kritikusai a „túlméretezett ambíció szimbólumának” tartják. Egy, a Wall Street Journal-ban megjelent cikk a beruházás technológiai újdonságai helyett inkább a vele járó gazdasági kihívásokat domborítja ki. Az is lehetséges, hogy Jeddah Torony nem élvezheti sokáig előkelő helyezését a világrekordok között, ha a híreknek megfelelően valóban megépül az Azerbajdzsán Torony, ami közel 50 méterrel lekörözheti. Ez azonban még a jövő zenéje, mert az azeri beruházás tervezett átadása 2022.Previous Mikor jött el az idő a méregtelenítésre és a lúgosításra?
Next Az éjszakai gyereksírás a csecsemők összeesküvése?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 2 =