Kínában diagnosztizálják a legtöbb új rákos megbetegedést


Kína világelső az új daganatos megbetegedések és a rák miatti halálozások számát tekintve.
Olvasási idő: < 1 perc

Kína világelső az új daganatos megbetegedések és a rák miatti halálozások számát tekintve.

A rosszindulatú daganatok négy típusának új eseteiből is a világ legnépesebb országában van a legtöbb – számolt be a South China Morning Post című lap az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése nyomán.

A hivatkozott négy betegség a máj-, a nyelőcső-, a gyomor- és a tüdőrák. A rákbetegségekről készült nemzetközi tapasztalatokat összegző tanulmány 2012. évi adatai szerint a legsúlyosabban érintett térségek a fejlődő világ államai Afrikában, Ázsiában, valamint Közép- és Dél-Amerikában. A világon összesen 14 millió új esetet és 8,2 millió halálozást regisztráltak.

Kína világelső az új daganatos megbetegedések és a rák miatti halálozások számát tekintve.

Kínában 3,07 millió diagnosztizált esetet vettek nyilvántartásba, ami csaknem 22 százaléka a globális számnak. A rákbetegség következtében elhunytaknak közel 27 százaléka volt kínai, a számuk 2,2 millió körül volt. A jelentésben szereplő adatok némileg elmaradnak a Kínában hivatalos becslésként közöltektől. Mindazonáltal a kutatók szerint a lakosságra vetített arányokat illetően nem Kína vezet. A daganatos betegségeket illetően Dánia, Franciaország, Ausztrália, Belgium és Norvégia áll a lista élén. A halálozások tekintetében Mongólia, Magyarország, Örményország, Szerbia és Uruguay a listavezetők.

A hongkongi lapban megszólaló Cse Hsziu-ji, a pekingi tüdőrák kezelő központ igazgatója arról számolt be, hogy a tüdőrák mellett a máj-, a nyelőcső- és a gyomorrák a legelterjedtebb daganatos betegség Kínában. A szakember szerint igen fontos lenne az embereket meggyőzni arról, hogy nem minden rákbetegség gyógyíthatatlan. E nézet elterjedtsége ugyanis akadálya a betegségek korai stádiumban történő felfedezésének. A tanulmány szerint a jövőben a rákbetegségek számának általános növekedésére kell számítani; becslések szerint két évtizeden belül 57 százalékkal, 22 millióra nő majd a megbetegedések éves száma, míg a haláleseteké eléri majd a 13 milliót.Previous Háromezer éves, ősi rituális hely nyomai Kínában
Next Az Afrikán kívüli legrégebbi emberi lábnyomokat fedezték fel

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 + 20 =