Szénhidrátalapú gyógyszerek előállítása


Szénhidrátalapú gyógyszerek előállítása
Olvasási idő: < 1 perc

A szénhidrátalapú gyógyszerek hatékonyabb előállításához járulhat hozzá a Debreceni Egyetem kutatóinak módszere.

A szénhidrátok minden sejt felületén megtalálható, fontos biológia információhordozók. Meghatározó szerepet játszanak számos egészséges és kóros, például rákos folyamatban. Ezért a gyógyszerkutatók számára fontos vegyülettípust jelentenek.

Amikor szénhidrátokból szeretnénk gyógyszert fejleszteni, akkor módosítani kell a molekulákat. Ekkor az egyik fontos feladat stabilitásuk növelése. Ha ugyanis a molekulában meghagyjuk a természetes, oxigéntartalmú glikozidos kötést, akkor a szervezetben nagyon gyorsan lebomlanak. Így a tervezett hatóanyag is eltűnik még azelőtt, hogy elvégezné a feladatát. Ha azonban kicseréljük az oxigént kénre, akkor egy biológiai környezetben stabil, ezért gyógyszerkészítésre alkalmasabb származékot nyerünk.

Borbás Anikó, a DE Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) Gyógyszerészi Kémia Tanszék egyetemi tanára szerint a módosítással olyan szintetikus molekulákat, úgynevezett szénhidrát-mimetikumokat lehet létrehozni, amelyek képesek utánozni a természetes szénhidrátok biológiai szerepét és akár a kóros folyamatok megakadályozására is alkalmasak lehetnek.

A Gyógyszerésztudományi Kar szakemberei gyökeresen új módszert dolgoztak ki a kénatom szénhidráthoz való kapcsolódására.

A különlegesen nehéz szintetikus feladat kivitelezésére a Debreceni Egyetem kutatócsoportjának elsőként sikerült száz százalékban szelektív és általánosan, minden fajta szénhidrátra alkalmazható módszert kifejleszteni. Az eljárás lehetőséget teremthet a szénhidrát alapú gyógyszerek könnyebb, gyorsabb és hatékonyabb előállítására.

Az apró szintetikus módosításnak köszönhetően az új molekulák ellenállnak az enzimek általi lebontásnak és felhasználhatók szénhidrát-anyagcsere betegségek vagy különböző rákos megbetegedések gyógyítására alkalmas gyógyszerek kifejlesztéséhez. A kidolgozott módszer környezetbarát, a folyamatot UV-fény indítja el és tartja fenn.

Optimalizált körülmények alkalmazásával a fotokémiai reakció nagyon gyorsan, alig egy óra alatt végbemegy. Igazán érdekes felfedezés, hogy ez a reakció a legtöbb kémiai folyamattal ellentétben alacsony hőmérsékleten még hatékonyabb, mint szobahőmérsékleten.Previous Milliók számára hasznos víztisztító
Next Mennyit tudnak magukról az állatok?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + tizenegy =