Komondor és puli az űrben – Canes venatici


Komondor és puli az űrben - Canes venatici
Canes Venatici, ahogyan Johannes Hevelius ábrázolja Firmamentum Sobiescianum sive Uranographiájában (1687). A kép forrása: www.RareMaps.com – Barry Lawrence Ruderman Antique Maps Inc.
Olvasási idő: 2 perc

A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) az exobolygók elnevezésére kiírt pályázatán elfogadta a magyar csapat javaslatát.

A Nemzetközi Csillagászati Unió 2022-ben harmadik alkalommal írta ki azt a pályázatot (NameExoWorlds 2022), amelyen a résztvevők exobolygók (a Naprendszeren kívül található planéták) és központi csillagjuk elnevezésére lehetett javaslatot tenni. Idén 20 exobolygórendszer kapott új nevet, amelyekért több mint 8800 ember, 91 ország 603 pályázata versengett egymással. Köztük Magyarország is. A tét nem csak az elnevezés volt, hiszen ezeket az exobolygórendszereket a James Webb Űrteleszkóp (James Webb Space Telescope, JWST) elsőként fogja megvizsgálni a jövőben. Komondor és puli lesz az űrben.

A csillag, illetve a bolygó elnevezési kritériumai közé tartozott, hogy ha a rendszernek esetlegesen új bolygóját fedezik fel a későbbi években, azoknak neve témájában illeszkedni tudjon az első felfedezett bolygó, és csillaga nevéhez. Az IAU az elbírálás során támogatta a pályázók anyanyelvén kitalált neveket. Döntését pedig a bolygók felfedezőivel való egyeztetés után hozta meg.

A magyar névjelölő bizottság munkájában a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) exobolygó kutatói mellett a Svábhegyi Csillagvizsgáló bemutató csillagászai és amatőr csillagászok is részt vettek. Pályázatuk az ómagyar pásztornemzet nomád, vándorló életmódja előtt tiszteleg. Emléket állít az akkori kultúra megbecsült részét képező, a vadászatban, nyomkövetésben, illetve a nyájak őrizetében jeleskedő kutyafajtáknak. Nyertünk, nyertünk! Még akkor is, ha ez nem egy verseny, hanem pályázat volt.

Így a jövőben a Vadászebek csillagképben (Canes venatici) található HAT-P-12 csillag és a HAT-P-12 b bolygó a Komondor és a Puli nevet viselheti.

Így a jövőben a Vadászebek csillagképben (Canes venatici) található HAT-P-12 csillag és a HAT-P-12 b bolygó a Komondor és a Puli nevet viselheti.

(Bár jó, ha tudjuk, hogy a nyertes nevek nem helyettesítik a tudományos alfanumerikus megjelöléseket.) A későbbiekben a rendszer további felfedezett exobolygói a többi magyar kutyafajtáról kaphatják majd nevüket. De a magyar kutyafajtákról elnevezett exobolygó-rendszernek van egy másik magyar vonatkozása is. Hiszen a központi csillag körül keringő bolygót a magyar származású Bakos Gáspár részvételével fejlesztett Magyar Automatikus Távcsőhálózat (Hungarian Automated Telescope Network, HAT-Net) exobolygókereső távcsőhálózat segítségével fedezték fel.

Az elfogadott nevek teljes listája megtalálható ezen a weboldalon.

Az exobolygók olyan Naprendszeren kívüli bolygók, amelyek idegen csillagok körül keringenek. Jellemzőinek feltérképezésével a csillagászok közelebb kerülhetnek a bolygókeletkezés folyamatának megértéséhez, illetve a Földön kívüli élet lehetőségének kutatásához is.Previous Globális villámtevékenység
Next A hírhedt 731-es egység és a Japán Birodalmi Hadsereg

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × öt =