Extremely Large Telescope – A világ legnagyobb optikai távcsöve épül Chilében


Extremely Large Telescope – A világ legnagyobb optikai távcsöve épül Chilében
Olvasási idő: 3 perc

A világ legnagyobb szeme az égen a Rendkívül Nagy Távcső (Extremely Large Telescope – ELT) nevet viselő szerkezet.

Az óriás Extremely Large Telescope (ELT) kupola ad majd otthont a távcsőnek és belső szerkezetének, védelmet nyújtva a chilei Atacama-sivatag szélsőséges környezetével szemben. A teleszkóp fő szerkezete az öt tükröt és az optikát fogja tartani, köztük egy hatalmas, 39 méteres elsődleges tükröt.  A 39 méteres főtükör és az egyedülálló öttükrös kialakítás a legmodernebb technológiát képviseli és igen bonyolult optikai rendszert alkot, amely korrigálja a légkör képtorzító hatását, így 15-ször élesebb képet ad majd, mint a Hubble űrtávcső.

A kupola körülbelül 80 méter magas és 88 méter átmérőjű lesz, ami nagyjából egy futballpálya nagyságának felel meg.

A kupola felső része elfordul, hogy a teleszkóp bármely irányba pásztázhasson a nagy megfigyelő résen keresztül. A valaha látott földi csillagászat legkifinomultabb teleszkópja érzékeny és kényes alkatrészekkel rendelkezik, amelyek különleges védelmet igényelnek. Ez különösen igaz egy olyan országban, ahol gyakoriak a földrengések, illetve a zord sivatagi környezetben, ahol a homok és a szél potenciálisan káros lehet. Az Extremely Large Telescope kupolája egy alsó fix részből, egy forgó felső részből és a burkolatból áll, amely két, oldalirányban nyíló, motoros résajtóval van felszerelve. Ez lehetővé teszi az éjszakai égbolt megfigyelését. A kupolaház alumíniumból készült hőszigetelt burkolattal rendelkezik, amely lehetővé teszi a teleszkópkamra hőkondicionálását nappal és szabályozza a lehűlést éjszaka. Ez a forgó szerkezet speciális darukkal is felszerelt, amelyek lehetővé teszik a napközbeni kezelési műveleteket, amikor a rések zárva vannak.

Ez a forgó szerkezet speciális darukkal is felszerelt, amelyek lehetővé teszik a napközbeni kezelési műveleteket, amikor a rések zárva vannak.

A kupola alól kinyúlik egy segédépület, a műszerszerelő terület és a bejárati csarnok. A kupola és a teleszkóp működtetésére szolgáló különféle elektromos, termikus és hidraulikus berendezések az épület különböző helyiségeiben találhatók. A fennmaradó helyiségek a tükörszegmens tárolására, a számítógéptermekre és tükörbevonat elhelyezésére szolgálnak.

Az egész épület lengéscsillapítókon nyugszik, így védett a nagyobb földrengések ellen.

Az ELT teleszkóp fő szerkezete tartalmazza az optikát és a műszereket a csillagászati megfigyelésekhez. Ez a szerkezet stabilan tartja a távcsövet minden körülmények között, beleértve a nagy szelet és a földrengéseket is. Kialakításának két egymásnak ellentmondó követelményt kell kielégítenie: a szerkezetnek merevnek kell lennie ahhoz, hogy alkatrészei stabilak legyenek és pontosan illeszkedjenek, de elég könnyűnek is kell lennie ahhoz, hogy a gigantikus ELT ne görbüljön meg saját súlya alatt. Összességében az optikával és a tudományos műszerekkel felszerelt teleszkóp körülbelül 3700 tonnát fog nyomni. A vízszintes rész, vagyis az azimut szerkezet a teleszkópcsövet vagy magassági szerkezetet támogatja, és két hatalmas platformmal rendelkezik, amelyek az ELT tudományos műszereinek adnak otthont.

Ezek összegyűjtik és feldolgozzák a kozmikus objektumok fényét. A függőleges rész vagy magassági szerkezet az Extremely Large Telescope öt tükrét tartalmazza és 50 méter magas. A lenyűgöző, 39 méteres elsődleges tükör ennek a szerkezetnek az alján van. E felett található a mintegy 4 méter átmérőjű másodlagos tükör, míg a másik három tükör a teleszkópcső 10 méteres középső tornyában található, az elsődleges tükörtartó szerkezet közepén.

A függőleges rész vagy magassági szerkezet az Extremely Large Telescope öt tükrét tartalmazza és 50 méter magas.

A tükrök mindegyike különböző alakú, méretű és szerepkörű, de zökkenőmentesen működnek majd együtt.

Az elsődleges, az M1 a leglátványosabb. Egy óriási, 39 méteres homorú tükör, amely összegyűjti az éjszakai égbolt fényét és visszaveri azt a másodlagos tükörre. A domború M2, egy távcső valaha használt legnagyobb másodlagos tükre, az M1 felett fog lógni és visszaveri a fényt az M3-ra, amely viszont továbbítja azt a felette lévő adaptív lapos tükörhöz (M4). Ez a negyedik tükör másodpercenként ezerszer módosítja alakját, hogy korrigálja a légköri turbulencia okozta torzulásokat, mielőtt a fényt az M5-re, egy lapos, dönthető tükörre küldi, amely stabilizálja a képet és továbbítja az ELT műszereihez. Az M4 a valaha készült legnagyobb, 2,4 m átmérőjű ilyen típusú deformálható tükör.

A tudományos megfigyelések központja magától az ELT-től 23 km-re lesz, egy műveleti épületben a Cerro Paranalon. Ez egyébként a Very Large Telescope (VLT) otthona. A hat év múlva működésbe lépő Extremely Large Telescope a legnagyobb fénygyűjtő-képességű és a legnagyobb felbontású távcső lesz, amit valaha építettek.Previous Animáció és programozás – könnyebb, mint gondolnád!
Next Az ősi DNS-vizsgálatokra vonatkozó etikai irányelvek

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 + tizenhat =