Amerika lazít a veszélyeztetett fajok védelmén


Amerika lazít a veszélyeztetett fajok védelmén
Olvasási idő: 2 perc

Az amerikai kormányzat hétfőn befejezte a veszélyeztetett fajok védelméről szóló törvény átalakítását.

Az új szabályozás – részleteket még nem hoztak nyilvánosságra – csökkenteni fogja a vadon élő állat- és növényvilág életterét. Ami a szakértők szerint veszélybe sodorja túlélésüket is. Egyúttal veszélyezteti a védett állatokat, köztük a fehérfejű réti sast vagy a grizzly medvéket, illetve lehetővé teszi levételüket a védett fajok listájáról.

Az előkészített változtatás várhatóan új bányászati, olaj-, és gázkitermelési engedélyeket tesz lehetővé azokon a vidékeken, ahol védett állatok és növények élnek. Ezzel lényegében jelentősen visszanyesik a veszélyeztetett fajokról szóló törvény előírásait. Elő fogják írni, hogy egy-egy faj védetté nyilvánítása előtt a jövőben a gazdasági megfontolásokat is figyelembe véve számításokat kell végezni. A jelenleg érvényben lévő törvény ezt nem írja elő. Sőt, kifejezetten a gazdasági hatásoktól független, csakis a tudományra alapozott döntéseket fogad el. 

A The New York Times amerikai napilap idézte David Bernhardt belügyminisztert, aki azt állította, hogy az új szabályozás „modernizálja majd a veszélyeztetett fajok védelméről szóló törvényt és átláthatóbbá teszi alkalmazását”. A védett fajokról szóló törvényt ( több mint 1600 fajt véd) Richard Nixon elnök írta alá 1973-ban. Azóta ez a törvény biztosította, hogy egyes fajok ne pusztuljanak ki. Szakértők e törvény áldásos hatásának tudják be, hogy például nem tűntek el végleg a hosszúszárnyú bálnák, a Tennessee államban honos bíborszínű kasvirágok, vagy a floridai manátuszok (tengeri tehenek).

Szakértők e törvény áldásos hatásának tudják be, hogy például nem tűntek el végleg a hosszúszárnyú bálnák, a Tennessee államban honos bíborszínű kasvirágok, vagy a floridai manátuszok (tengeri tehenek). 

Wilbur Ross kereskedelmi miniszter hétfői közleménye szerint az új rendelkezések „illeszkednek az elnök ígéretéhez arról, hogy enyhít az amerikai polgárokat érintő szabályozási terheken anélkül, hogy feláldozná állat- és növényfajaink védelmét”. 

A rendelkezés várhatóan a héten jelenik meg a hivatalos közlönyben, és az attól számított 30 napon belül lép életbe.

Környezetvédő csoportok máris aggodalmaikat hangoztatták, mondván a változtatások katasztrófát jelentenek az egyébként is veszélyben lévő vadvilágra. Különösen a lármás daruk és a fehérfogú bálnák eltűnésétől tartanak.

Különösen a lármás daruk és a fehérfogú bálnák eltűnésétől tartanak. 

Az ENSZ három hónappal ezelőtt adta ki jelentését arról, hogy egymillió állat- és növényfaj tűnhet el az ember tevékenysége nyomán a Földről. Ezzel pedig sokkal több állat és növény pusztulhat ki véglegesen, mint az emberi történelemben bármikor. A jelentés felhívta a figyelmet arra is, hogy ennek következményeit éppen az emberek szenvedik majd el. Ugyanis e veszteségek aláássák majd az élelmiszer- és vízbiztonságot, illetve az emberek egészségét is.Previous Góliátbéka, a behemót brekegő
Next Több száz neandervölgyi pattintott kőszerszámot találtak

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 − nyolc =