Öt éven belül gyógyíthatóvá válik az asztma?


Öt éven belül gyógyíthatóvá válik az asztma?
Olvasási idő: < 1 perc

A Cardiffi Egyetem kutatói a Londoni King’s College és az amerikai Mayo Egyetem szakembereivel együttműködve megtalálták, mi okozza az asztmát és hogyan lehet az okot megszüntetni.

Öt éven belül gyógyíthatóvá válik az asztma?Felfedezésük nyomán öt éven belül gyógyíthatóvá válhat a világszerte 300 millió embert sújtó betegség, mert a tudósok azonosították azokat a sejteket, amelyek a légutak összeszűkülését okozzák, ha azokat ingerlő, például szennyezésből származó anyagok érik. A Science Translational Medicine orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukban leírták a kalciumérzékelő receptor (CaSR) sejtek – amelyek érzékelik a környezeti változásokat – eddig nem bizonyított szerepét az asztma előidézésében. Egérkísérletekben, valamint asztmás és nem asztmás emberek légúti szöveteivel végzett kísérleteikben kimutatták, hogy a csontritkulás kezelésében használt kalciumreceptorgátló (calcilytic) szerek hatásosak lehetnek az asztma gyógyításában.

A szakemberek remélik, hogy a jövőben az asztmások a rohamok megelőzése céljából fogják szedni ezt a gyógyszert, és nem lesz szükségük inhalálóra. „Eredményeink hihetetlenül izgalmasak. Először találtunk a környezeti triggerek (allergének, cigarettafüst, kipufogógáz) okozta léguti gyulladások és a légutak izomösszehúzódása között kapcsolatot az allergiás asztmában” – idézte a King’s College honlapja Daniela Riccardit, a Cardiffi Egyetem professzorát.

Ha bizonyítani tudják, hogy a kalciumreceptorgátlók biztonságosak, amikor közvetlenül az ember tüdejébe juttatják azokat, akkor öt év múlva lehetségessé válik kezelni a betegeket és megállíthatják az asztma kialakulását, aminek pontos okát eddig nem ismerték.

A felfedezés utat nyithat új kezelések számára is például a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) és a krónikus hörghurut, amelyre jelenleg nem létezik gyógymód is áttörést hozhat. Ez már csak azért is fontos, mert az előrejelzések szerint 2020-ra ezek a betegségek lesznek a harmadik helyen a halálozási okot tekintve. Bár az asztmát ellenőrzés alatt lehet tartani a betegek nagy részénél, sajnos minden tizenkettedik beteg rosszul reagál a jelenleg alkalmazott kezelésekre.Previous Kínában mindennap történik valami
Next A világegyetem titokzatos hideg foltja magyar szemmel

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × három =