Újabb klímahiszti! Most az asztmások a hibásak.


Újabb klímahiszti! Most az asztmások a hibásak.
Olvasási idő: 2 perc

A könnyű, zsebméretű, aeroszolos inhaláló készülékek, amelyek megkönnyítik a légzést 235 millió embernek, akik világszerte asztmában szenvednek, megfojthatják a bolygót.

Most nevetsz? Nem, nem vicceltünk! A BMJ Openben közzétett új tanulmány szerint bizonyos asztmás betegek által általánosan használt inhalátorok üvegházhatású gázokat bocsátanak ki, amelyek 25 kilogramm szén-dioxid kibocsátással egyenértékűek eszközönként.

Mi hiányzik a hangzatos asztmapipákat elítélő címsorokból? Az arányosság érzékeltetése és megjelenítése. Az, hogy százalékban mekkora mértékben járulnak hozzá az inhalátorok az összes szén-dioxid-kibocsátásunkhoz? A tanulmány közvetlenül nem válaszolja meg ezt a kérdést, de kiszámítja a brit kutatók székhelyén működő brit inhalátorok szén-dioxid-lábnyomát. Ez becslések szerint Angliában 2017-ben 635 kilotonna szén-dioxiddal volt egyenértékű. Összehasonlításképpen, az ország teljes szén-dioxid-lábnyoma abban az évben 449 millió tonna szén-dioxid kibocsátással volt egyenértékű. Ez azt jelenti, hogy az asztma-inhalátorok az összes szén-dioxid-kibocsátás 0,14 %-át képviselik.

Tehát mindenki lenyugodhat a …

Megtámadhatunk egy olyan gyógyszert, gyógyászati segédeszközt, amely sok esetben életmentő, de az sosem volt jó, ha a problémák forrásának felkutatása helyett, a sajtó segítségével, bűnbakokat találunk, akiket majd jól átalakítunk, megreformálunk és büntetünk. Gyorsan, tudattalanul és gondolkodás nélkül. Mostanában számos egészen fiatal tinédzser és kicsit idősebb ifjúember akad, akikben fölébredt a vágy, hogy megmentsék Földünket a klímakatasztrófától.

Na de, szakemberek szerint, a globális felmelegedés hatására egyre komolyabb asztmás tünetekkel vagyunk kénytelenek szembenézni. Tehát, ha úgy vesszük eljött a 22-es csapdája. Az egyéni környezeti lábnyomunk csökkentésének fontossága elengedhetetlen egy jóravaló, bolygómentő számára. De rendszerszintű változások nélkül nem jutunk túl messzire. Így nem véletlen, hogy „az asztmások gyilkolják a Földet” gondolat most komolyan kiverte és kiveri a biztosítékot a „jobbérzésűek” és a kritikus gondolkodásúak fejében.

Nagyon leegyszerűsítve: A vizsgált inhalátorok hidrofluor-alkán hajtógázt használnak. Ez a gáz üvegházhatású gáz, tehát igen, csapdába esik a légkörben és hozzájárul a globális felmelegedéshez. Az orvosok most sírva könyöröghetnek asztmás tinédzserek sokaságának, hogy a klímabűntudat hatására semmiképpen se hagyják abba a gyógyszer szedését. Azt se feledjük el, hogy a globális felmelegedést alapvetően négy üvegházhatású gáz (CO2, metán, nitrogén oxidok és fluorozott szénhidrogének) koncentrációjának növekedése okozza.

A Twitteren sokan arra jutottak, hogy a gyógyszeripari vállalatok felelőssége a környezetbarát lehetőségek biztosítása. A járművek általi szennyezés asztmához vezethet. A frakkolást is az asztmához tudják kötik. Az olajfinomítás is asztmát okoz. A szénerőművek is elősegítik az asztma kialakulását. Maga az éghajlatváltozás is gerjeszti az asztmát. Ha folytatjuk a fosszilis tüzelőanyagok elégetését, akkor egyre több embernél fog kialakulni asztma, egyre többen lesznek asztmások! Így azt asztmások hibáztatása helyett az okokat kellene gyógyítani. No meg azokat is, akik a hülyeséget és a rémhíreket kitalálják és terjesztik.

Ha Ön is azt gondolja, hogy látja a szén-dioxidot a levegőben, akkor álljon meg egy pillantásra gondolkodni! Kritikusan.Previous Hidrogénbusz Franciaországban
Next Vasúti forgalom a Krími-hídon

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 4 =