Biztonságos gombatermesztés


Biztonságos gombatermesztés
Olvasási idő: < 1 perc

Magyar kutatók eredményei alapján tehető biztonságossá a gombatermesztés.

Kevesen tudják, hogy a gombaipar, a digitalizációt is magában foglaló nagyüzemi technológiák mellett, növényi vázanyagok és különféle mezőgazdasági hulladékok alkalmazására is nagymértékben támaszkodik. Ezek felületén azonban összetételükből, továbbá kezelési, tárolási és szállítási előéletükből következően számos olyan penészgomba telepedik meg, amelyek másodlagos anyagcseretermékei között toxikus vegyületek, azaz mikotoxinok is vannak. Egy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai vezetésével zárult kutatás-fejlesztési projekt eredményeinek köszönhetően az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően, mikotoxinmentesen folyhat az étkezési gombák termesztése. A biztonságos gombatermesztés és a Nemzeti Versenyképesség és Kiválósági Program finanszírozásával sikerrel zárult projekt egyik legfőbb célja az volt, hogy a szakemberek a lehető legpontosabban felmérjék a gombaiparban potenciálisan jelen lévő mikotoxinok élelmiszerbiztonsági kockázatát.

A kérdések megválaszolásához szükséges mélyreható elemzések érdekében a Bio-Fungi Kft. és Mutsy Árpád projektvezető irányításával, valamint a MATE több intézetének és az ELTE Mikrobiológiai Tanszékének részvételével egy konzorcium állt össze. Ennek tagjai alap- és alkalmazott kutatásokat, illetve kísérleti fejlesztéseket végeztek.

„A kutatás során megvizsgáltuk azoknak a mikrobiológiai folyamatoknak a tudományos hátterét, amelyek kedvezően változtatják meg a gombakomposzt és a szubsztrátum mikotoxin koncentrációját. Meghatároztuk, melyek azok a baktériumfajok, amelyek alkalmasak a mikotoxinok mennyiségi bontására. Továbbá az ipar oldaláról kidolgoztunk egy olyan monitoringrendszert is, amely analitikai mérések alapján jelzi a toxinok koncentrációját, és útmutatást ad arra, hogyan tehető biztonságossá a gombatermesztés” – hangsúlyozta Dr. Fodor Péter, a MATE emeritus professzora, a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával megvalósult projekt szakmai vezetője.

A kidolgozott nyilvántartó rendszer, folyamatos adatnyilvántartás mellett, alkalmas az élelmiszeripar számára biztonságos gombatermesztés alapjaihoz és a messze toxin határérték alatti, egészséges biogomba előállítására.Previous Nepáli COVID-variáns – a Delta törzs legújabb mutációja
Next A ritka betegségek, tünetegyüttesek akár szuperhőssé is tehetnek! 1. rész

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − 13 =