Nepáli COVID-variáns – a Delta törzs legújabb mutációja


Nepáli COVID-variáns – a Delta törzs legújabb mutációja
Olvasási idő: 4 perc

Mivel a Delta variánsok száma továbbra is terjed az Egyesült Királyságban, az ottani kormány már figyelmeztetett a változat egy olyan új mutációjára, amelyet először Nepálban azonosítottak.

A nepáli COVID-variáns a Delta variáns mutációjának neve, amelyet először Indiában azonosítottak. A B16172 Delta-variánst, más néven VOC-21APR-02-t Indiában először márciusban fedezték fel. Ez a vírus három rokon variánsának egyike. A másik két változat – B16171 és B16173 néven – továbbra is a „vizsgált változat” kategóriába tartozik. Ma az Egyesült Királyságban ez a domináns vírustípus az angol Public Health szerint. A korai bizonyítékok azt is sugallják, hogy fokozott kockázatuk van a Kent variánshoz képest.

Az Egyesült Királyságban 2021. június 2-áig összesen 12 431 Delta-variánst igazoltak a Public Health England (PHE) adatai szerint, ami 79% -kal haladja meg az előző heti 6 959-et. A nepáli változatot más változatokban is megfigyelték, beleértve azt is, amelyet először Dél-Afrikában azonosítottak. Ez a mutáció a B.1.351-ben található meg, és úgy gondolják, ez az oka annak, hogy ezt a változatot kevésbé semlegesítik az oltások.

Az eredetileg tavaly decemberben Indiában felfedezett Delta (B.1.617.2) koronavírus-variáns mára a globálisan keringő koronavírus egyik – ha nem a legnagyobb – aggasztó törzse lett. A kutatások szerint ez lehet az eddigi legfertőzőbb változat – 40-60 százalékkal fertőzőbb, mint az Alfa (UK/B.1.1.7) változat, amely maga is világszerte számos pandémiahullám indítója volt. A Delta már legalább 92 országban elterjedt. Gyakorlatilag az összes új esetet ez a variáns adja az Egyesült Királyságban, és az új fertőzések legalább 10 százalékát az Egyesült Államokban. Mindezek mellett nagyobb valószínűséggel fertőzheti meg azokat az embereket, akiket csak részben oltottak be és magasabb a kórházi kezelés kockázata is. A delta variáns minták közül kilencben találtak K417N mutációt, amelyet AY.1-nek neveztek el ez a nepáli variáns.

Miben különbözik a Delta a többi változattól, és miért lehet veszélyesebb?

Dr. Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet Egészségügyi Sürgősségi Programjának ügyvezető igazgatója szerint a Delta variáns gyorsabb és hatékonyabban választja ki a sebezhetőbb sejteket, mint a korábbi változatok. Több olyan mutációval rendelkezik, amelyek úgy tűnik, hogy előnyt jelentenek más törzsekkel szemben. A legfontosabb látszólagos előny az, hogy a mutációk a törzset átereszthetőbbé tehetik, mint bármely más variáns, ami szintén a legveszélyesebb variánssá tenné. Neil Ferguson professzor, a londoni Imperial College vezető epidemiológusa és az Egyesült Királyság kormányának egyik fő járványtanácsadója június 4-én azt mondta, hogy a Delta becslése szerint 60 százalékkal jobban terjed, mint az Alpha. Ezért a tudósok úgy vélik, hogy globálisan meghatározó variánssá vált.

Okoz-e a Delta variáns súlyosabb megbetegedést, mint más változatok. A Public Health England, a korai adatokra utalva azt közölte, hogy a Delta nagyobb valószínűséggel vezet kórházi kezeléshez, mint az Alpha-variáns. 

Az oltások hatásosak a Delta ellen, de kissé kevésbé hatékonyak

Az Egyesült Királyság kormányának kutatása szerint az oltás hatásos a Delta törzs ellen, de lehet, hogy valamivel kevésbé hatékony, mint más változatok ellen, különösen csak egy adag beadása után. Az angliai Public Health közelmúltban megállapította, hogy a Pfizer COVID vakcinája 96, az AstraZeneca oltása pedig 92 százalékkal hatékony a kórházi kezelés megakadályozásában a Delta variánsból. Az Egyesült Királyság kormányzati kutatásainak egy csoportja azt találta, hogy a COVID vakcinák két adagja 81 százalékos védelmet nyújtott a B.1.617.2 variánssal szemben (szemben a B.1.1.7 variáns elleni 87 százalékos védelemmel). Egy adag csak 33 százalékos védelmet nyújtott a B.1.617.2-től származó tüneti fertőzés ellen (szemben a B.1.1.7 elleni 51 százalékos védelemmel). Ez azt jelenti a Financial Times elemzése szerint, hogy egyetlen dózis 35%-kal kevésbé hatékony a B.1.617.2 ellen, mint a B.1.1.7.

Ha ez pontos adat, akkor ez azt jelenti, hogy a Delta lehet az a variáns, amely jelenleg a legnagyobb veszélyt jelent a részben beoltott populációkra.

A Delta terjed az Egyesült Államokban is, ahol várhatóan domináns törzs lesz. Június közepétől a Delta variáns az új fertőzések legalább 10 százalékát tette ki az Egyesült Államokban, szemben az előző heti 6 százalékkal. Dr. Rochelle Walensky, a CDC igazgatója azt mondta, arra számít, hogy a Delta lesz az ország legdominánsabb változata és egyesek szerint ősszel járványt okozhat. 

A jó hír az, hogy a Delta törzs által fertőzöttek száma továbbra is viszonylag kicsi és az Egyesült Királyság világelső a variánsok genomszekvenálásában. Így a Delta képességeiről hamar kaphatunk új képet a tudósok örömére világszerte. Más értesülések és a Financial Times jelentése szerint bár a Delta kisszámú új esetet jelent Európában, legalább három EU-országban dominál: Olaszországban, Belgiumban és különösen Portugáliában. De Oroszországban is meghatározóvá vált, állítólag az összes új eset közel 90 százalékáért felel. A WHO szerint a deltát legalább 92 országban észlelték, de valószínűleg eddig észrevétlenebbül terjedt.

Miért hívják a B.1.617.2 változatot most Delta-nak?

2021. május 31-én az Egészségügyi Világszervezet bejelentette, hogy új megnevezéseket ad a görög ábécét használó aggodalomra okot adó COVID-változatoknak. Teszi ezt azért, hogy az elnevezések zavarait megszüntesse, illetve, hogy megakadályozza a változatok nevében lévő megbélyegzés lehetőségét. A WHO a B.1.617.2 változatot jelölte Delta néven. A tudósok továbbra is a bonyolultabb alfanumerikus neveket fogják használni, mint mindig. De a WHO reméli, hogy a görög betű alapú nevek a nem tudósok körében széles körben elterjedtek lesznek.

Az alábbiakban részletezzük az új neveket:

A B.1.1.7 változatot, amelyet először Kentben, az Egyesült Királyságban azonosítottak, ma Alphanak hívják.
A B.1.351 változatot, amelyet először Dél-Afrikában azonosítottak, ma Bétanak hívják.
A P.1 változatot, amelyet először Brazíliában találtak, ma Gammának nevezik.
A B.1.617.2 változatot, amelyet először Indiában fedeztek fel, ma Deltának nevezik.

Mi a Delta Plus variáns?

A Delta variáns saját, Delta Plus névre keresztelt új, kissé módosított változata. India volt az első ország, ahol először megjelent a mutált változat – ugyancsak itt mutatták ki az első, eredeti Delta változatot. Mintegy 200 esetet észleltek 11 országban. Eddig egy, a Delta Plus variánshoz kapcsolódó halálesetet jelentettek Indiában, ahol a hatóságok a törzset „aggodalomra okot adó változatnak” tekintették.

Amikor Portugáliát nemrég törölték Anglia zöld utazási listájáról, Grant Shapps, az Egyesült Királyság közlekedési titkára egy új koronavírus-variánst hibáztatott. Ez volt az első alkalom, hogy a „nepáli mutációról” hallhattunk. Ám ekkor még az Egészségügyi Világszervezet azt mondta, hogy „nincs tudomása arról, hogy Nepálban a SARS-CoV-2 új változatát észlelnék”. Az első öt esetet Angliában 2021 április 26-án jelentették. Későbbiekben az esetek többsége fiatalabbaknál fordult elő, két eset 60 vagy annál idősebb embernél. A 36 esetből 11 „utazással kapcsolatos” volt (hat utazó és öt eset az utazók kapcsolatai között). Az első 36 regisztrált „nepáli változat” eset közül 27 vakcinázási állapota ismert volt. A feljegyzések azt mutatták, hogy 18 eset olyan embereknél történt, akiket nem oltottak be. Previous Mi az a body shaming és mit tehetünk ellene?
Next Biztonságos gombatermesztés

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kilenc + kettő =