A CIA terrorizmusellenes titkos programja


CIA terrorizmusellenes titkos programja
Olvasási idő: < 1 perc

A brit kutatók egy online adatbázisba gyűjtötték össze az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) terrorizmusellenes titkos programja keretében működtetett repülőjáratokkal kapcsolatos összes információt.

Ez az adatbázis adja az eddigi legrészletesebb képet a CIA műveletének az egész világra kiterjedő börtönök és a fogolyszállítás rendszeréről. Mondta ezt Ruth Blakely, a kenti egyetem egyik oktatója. A 2001. szeptember 11-i merényletek után a CIA külföldön működtetett börtöneiben állítólag olyan módszerekkel kérdezték ki a terrorizmussal gyanúsított személyeket, amelyek az Amerikai Egyesült Államokban kínzásnak minősülnek. Ebben az adatbázisban a gyanúsítottakat szállító repülőjáratokra vonatkozó adatokat gyűjtötték össze. 2002. és 2006. között több mint 1500 repülőjáratról állapítható meg, hogy bizonyíthatóan vagy gyaníthatóan részt vett a terrorizmusellenes titkos programban. Az érintett repülőjáratokat több csoportba sorolták aszerint, hogy milyen szilárd bizonyíték van rá, hogy azok CIA-járatok voltak.

Az összegyűjtött adatokból fény derült az úgynevezett „kifutópálya-transzferekre”. Vagyis arra a gyakorlatra, hogy az amerikai hírszerzés –azért, hogy megnehezítse a fogolyszállítási útvonal rekonstruálását – a gyanúsítottakat félreeső repülőtereken rakta át egyik repülőről a másikra – írta a The Guardian című brit lap. Ennek az adatbázisnak a létrehozása közel három évig tartott, két brit egyetem és egy jogvédő alapítvány dolgozott rajta közösen. Az adatbázis adati frissíthetők akár a később napvilágra kerülő esetleges újabb információkkal is.Previous Százharminc éves torpedó
Next Miért alszanak a virágok?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 + 14 =