Autonóm járművek digitális tesztkörnyezete


Autonóm járművek tesztelését kezdi meg egy osztrák-magyar projekt. Első lépése a digitális tesztkörnyezet.
Olvasási idő: < 1 perc

Osztrák-magyar projekt indul az autonóm járművek digitális tesztkörnyezetének előkészítésére.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. konzorciuma autonóm járművek tesztelésére alkalmas digitális tesztkörnyezet létrehozásának előkészítését kezdi meg. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatának keretében elnyert 100 000 000 Ft összegű támogatás segítségével. A projekt során a konzorcium megvalósíthatósági tanulmányt készít az autonóm járművek teszteléséről. Majd később azok működését támogató központi rendszer architektúra kialakításának lehetőségeiről. A rendszer a környezet egy digitális másolatát hozná létre valós időben, melyhez a legkorszerűbb technológia szükséges. Ilyen komplexitású rendszer jelenleg a világban nem elérhető, elméleti jellegű tanulmányok foglalkoztak eddig csak hasonlókkal.

Magyarországon és a régióban elsőként jöhetne létre ilyen rendszer, mely az autonóm jármű kutatások szempontjából egyedülálló eredmény lenne.

A cél – megfelelő partnerek bevonásával – első körben a működőképes tesztkörnyezet kialakítása. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, mint konzorciumvezető, az egyetemen elérhető magas szintű és több szakterületet érintő tudásával harmonizálja a projektben résztvevő partnerek munkáját. Az ausztriai partnerek bevonásával nemcsak országos szintű rendszer kialakítására van lehetőség, hanem országok közötti, összehangolt rendszerre. Ami a régiót különösen jól képes pozicionálni az autonóm járművek tesztelése és később a működtetése területén.

A projekt során egyértelműen azonosításra kerülnek a megvalósításhoz szükséges későbbi partnerek, akiket mindkét országból be kell majd vonni. A projektet Magyarországon a ZalaZONE tesztpálya is támogatja, hozzáadva a tudását és a szükséges elérhető autonóm tesztpálya egyedülálló lehetőségeiből adódó információkat. A későbbi megvalósítás során a tesztpálya akár az első fázisa is lehet a rendszer kipróbálásának és tesztelésének.

Közös kutatás-fejlesztési programok állnak annak az együttműködésnek is a fókuszában, melyet augusztus 7-én kötött a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és az Autóipari Próbapálya Zala Kft (ZalaZone). A szerződés létrejöttének fontosságát jelzi, hogy Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője is részt vett az eseményen.Previous Sörkülönlegességeket fejlesztenek a Szent István Egyetemen
Next Okostelefonok és környezettudatosság

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 2 =