Élelmiszerek tisztítása járvány idején


Élelmiszerek tisztítása járvány idején
Olvasási idő: 4 perc

Sok minden napvilágot látott már az koronavírusjárvány ideje alatti élelmiszer vásárlásáról és azok biztonságos megtisztításáról.

A Popular Science magazin szerint a szállítók és termelők azt állítják, hogy az élelmiszerüzemi gyártás és szállítása nem valószínűsít COVID-19 kockázatot, mert az leggyakrabban és főleg emberről emberre terjed. De a vírus élelmiszerekkel való terjedési útja és kapcsolata, kitettsége egyelőre nem ismert. Mégis van ajánlás az élelmiszerek tisztítása esetében.

Sokkal valószínűbb, hogy az élelmiszerboltokban való emberekkel történő interakció szennyezi az élelmiszert. Az alábbi útmutató lépésről-lépésre mutatja, hogy csökkenthető a fertőződés kockázata.

Az első óvintézkedéseket már a boltba indulás előtt meg kell tenni. Régen a szüleink utánunk kiabáltak, ha hideg volt, hogy sapka, sál. Ma azt is hozzátehetjük, hogy kesztyű, maszk!

 1. Készítsen egy bevásárlólistát, útvonaltervet vagy ütemtervet is, akár azt feltételezve, hogy pár hétig nem tér vissza a boltba. Mivel az egészségügyi és élelmiszerbiztonsági szervezetek is azt mondják, hogy elsősorban nem a chips, hanem egy másik, esetlegesen fertőzött személy jelenléte a veszélyes, fontos mérlegelni, hogy egyáltalán menjünk-e boltba, és ha igen, mikor. Szánjon időt akár az étrend, akár a vásárolt ételek tárolásának megtervezésére! Olyan alapanyagokat vegyen, amely hosszútávon is használható.
 2. Jelöljön ki egy otthoni tisztítóállomást! Ez lehet a garázs, a tornác, a lakás folyosója, az erkély vagy a konyhai pult. Döntse el, hová helyezi el azokat a dolgokat, amelyeket nem kezelt és hová a fertőtlenítetteket! Ha szeretné, egy ragasztószalaggal jelölje ki ezeket a zónákat, hogy elkerülje a keresztszennyeződést. Törölje le a tiszta területet egy fertőtlenítő oldattal és egy tiszta törlőkendővel!
 3. Helyezzen több tiszta papírtörlő-tekercset és tisztítószert a higiéniai állomásba!
 4. Vigyen saját mosható szatyrot a boltba, amelyet vásárlás után ki tud mosni. Ha nincs olyan táska, amit mosógépbe dobhat, válassza a műanyag vagy papírzacskót a boltban. Néhány élelmiszerüzlet jelenleg egyáltalán nem teszi lehetővé az újrahasznosítható táskák használatát, ezt érdemes ellenőrizni. A csomagolatlan termékeknél fokozottan ügyeljünk a kihelyezett mérő- és fogóeszközök helyes használatára. Az ilyen termékeket úgy csomagoljuk el, hogy ne szennyezhessék a kosarunkban lévő többi árucikket.
 5. Érdemes maszkot és kesztyűt húzni a vásárláshoz. Ez utóbbit ki is lehet dobni, de szigorúan a kukába. Vigyázat, a maszk és a kesztyű viselése nem helyettesíti az alapos kézmosást! Ha tehetjük, a boltban válasszunk előrecsomagolt zöldséget vagy gyümölcsöt! Ügyeljünk arra, hogy a csomagolás tiszta és sértetlen legyen! Csomagolatlan zöldségek, gyümölcsök vásárlásakor mindenképpen vegyünk igénybe egyszer használatos kesztyűt, zacskót, fogóeszközt, kerüljük a termékek kézzel való érintését. Ne tapintással, hanem szemrevételezéssel válogassunk. 
 6. A vásárláskor tartsa a két méteres távolságot másoktól! Ez különösen fontos sorban állás közben. Fizetéskor részesítsük előnyben az önkiszolgáló pénztárakat. Ahol erre nincs lehetőség, ott a pénztárossal szemben is törekedjünk megtartani az 1 méteres távolságot. Készpénz helyett válasszuk a bankkártyás fizetés lehetőségét. Ha mégis készpénzhez nyúlunk, utána fertőtlenítsük le kezünket.
 7. Ne érintse meg az arcát! A szennyezett felületek megérintése, majd a szemének vagy a szájának a megérintése a leggyakoribb módszer a vírus, például a COVID-19 fertőzéséhez. Ez fordítva is igaz: az arc megérintése előtt a boltban lévő tárgyak megérintése azt jelenti, hogy vírusos sejteket szétszórhat mások számára.
 8. Ha lehetséges, tisztítsa meg a kezét és az alkarját, mielőtt újra beül az autóba, vagy kijött a boltból. Néhány boltban is található már fertőtlenítő.
 9. Amikor hazaérkezik vegye le e cipőjét, ruháit, tegye a mosógépbe vagy egy zsákba és tegye félre bezárva legalább egy napig mielőtt kimosná. Tegyen így a ruhaszatyrokkal is. Ezután jöhet a kézmosás, de akár zuhanyozhat is. Legalább 20 másodpercig mossa meg a kezét szappannal!
 10. A vásárolt holmik rendszerezését, kesztyűs kézzel, kezdjük a csomagolt elemekkel. Sok dolog könnyen kicsomagolható vagy dekantálható. A dobozos kekszek, a ropik például az eredeti dobozukból egy másikba helyezhetőek, így az eredeti doboz eldobható. Törölje le minden egyéb műanyag vagy karton csomagolást tisztítószerrel és ruhával. A lezárt, műanyag csomagolással ellátott tárgyakat közvetlenül permetezheti vagy meg is moshatja, ha nem árt neki a melegvíz. Törölje le a kartondobozokat is egy nedves ruhával és tisztítószerrel!
 11. Ezután mosson kezet szappannal 20 másodpercig!
 12. Most menjünk tovább a zöldségekhez, gyümölcsökhöz, jöhet az ilyen típusú élelmiszerek tisztítása! A friss növényi összetevőket ne mossa le szappannal! A szappant nem szabad enni, ráadásul irritálhatja a gyomrot vagy a beleket, émelygést és/vagy hasmenést okozva. Ehelyett csak alaposan mossa le az elemeket hideg vízzel. Használjon növényi kefét, ha szeretné, de ügyeljen arra, hogy tiszta, fertőtlenített legyen! Szárítson meg minden elemet papírtörlővel, mert a mikrobák szeretik a nedvességet.
 13. Nem csomagolt élelmiszerek felületén – ilyenek tipikusan a zöldségek és a gyümölcsök – jelenlegi ismereteink szerint alacsony a koronavírus túlélési esélye. Éppen ezért a gyümölcsök és zöldségek tisztítási gyakorlata nem változik a koronavírus miatt. Az alapos lemosás hideg vízzel és a súrolókefe használata a „földes” termékek esetében (mint például burgonya, sárgarépa, gyökér) megfelelőnek tűnik.
 14. Saláta és más levélzöldek: A salátaféléket bő vízben, rövid áztatással mossuk, hogy a rátapadt szennyeződéseknek legyen ideje leoldódni. Ezt követően helyezzük szűrőedénybe, és nagyon alaposan öblítsük le hideg víz alatt, majd centrifuga segítségével vagy konyhakendőn távolítsuk el a fölösleges vizet. A külső néhány levelet érdemes eltávolítani. Jégsaláta esetén elegendő a külső néhány levél eltávolítása, a zöldség mosása felesleges, mert a levelek szoros záródása miatt gyakorlatilag nem tud szennyeződés bejutni a salátafej belsejébe.
 15. Gyökérzöldségek: Bár a gyökérzöldségek és a burgonya egyre inkább mosva kerülnek a piacra, boltokba, elkészítés előtt hideg folyóvíz alatt mossuk meg őket, majd töröljük szárazra.
 16. Olyan termékeket, amelyek jól bírják az árukezelést, mint például a zöldbab, spárga, uborka és a szőlő, alaposan öblítsük le vízzel, miközben kézzel dörzsöljük le a látható szennyeződéseket. Ha szükséges, hagyjuk megszáradni vagy töröljük szárazra.
 17. Az élelmiszerek tisztítása során az árukezelésre érzékenyebb termékeket, mint például a paradicsom, az érett csonthéjas gyümölcsök (őszibarack, sárgabarack), a gombafélék és a bogyósgyümölcsök, öblítsük le folyó vízzel úgy, hogy minden oldal lemosódjon, de ne sérüljenek meg. A megmosott gyümölcsöket tiszta konyhai törölközőre vagy papír törülközőre helyezve szárítsuk.
 18. A banán hámozása után ne felejtsük el megmosni a kezünket, ugyanez igaz a citrusfélékre is.De mindenképpen ajánlott az elővigyázatosság és az alapvető élelmiszerhigiéniai-szabályok betartása.
 19. Ha végeztünk, akkor fertőtlenítsük a munkaállomásunkat, hogy legközelebb az élelmiszerek tisztítása már ismét ne legyen gond!

Ha a gyümölcs, zöldség jellege, felhasználási módja engedi, célszerű hőkezelést (párolás, főzés, sütés legalább 2 percen át tartó 72°C-os maghőmérséklet megtartásával) alkalmazni, hiszen ez garantáltan elpusztítja a kórokozókat.

Azt viszont jó tudni az élelmiszerek tisztítása kapcsán, hogy a fagyasztás általában nem öli meg a mikrobákat, így a vírusokat sem, tehát „fertőtlenítésként” ezt ne alkalmazzuk!Previous Allergia vagy COVID-19?
Next Ősi hüllőfaj egy brazíliai kövületben

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő − nyolc =