Őshonos Nyelvek Nemzetközi Konferencia


Őshonos Nyelvek Nemzetközi Konferencia
Olvasási idő: < 1 perc

Az őshonos népek által és számára szervezett találkozó célja a nyelvek újjáélesztését szolgáló legjobb gyakorlatok támogatása.

A világ élő őshonos nyelveinek száma riasztó ütemben csökken. A becslések szerint a Föld mintegy 6700 beszélt nyelvének megközelítőleg 40 százalékát a kihalás veszélye fenyegeti. Mivel a veszélyeztetettek többsége őshonos nyelv, a nyelv eltűnésével elveszik az az identitás és kultúra, illetve azok a hagyományok, amelyeknek az adott nyelv a hordozója.

A 2019-es évet az Egyesült Nemzetek Szervezete az őshonos nyelvek nemzetközi évévé nyilvánította. Ez alkalomból a First Peoples’ Cultural Foundation (FPCF) és a First Peoples’ Cultural Council (FPCC) az UNESCO Kanadai Nemzeti Bizottságával együttműködve idén nyáron Brit Columbiában nemzetközi konferenciát rendez az őshonos nyelvek újjáélesztésének témájában.

A Hadd éljenek a nyelvek mottóval megrendezésre kerülő

2019. évi Őshonos Nyelvek Nemzetközi Konferencia találkozási lehetőséget kínál a világ legkülönfélébb tájain élő őshonos népek vezetői és nyelvi szakértői, az őshonos nyelveket beszélők, tanulók és használatukat támogatók számára. Lehetőség nyílik rá, hogy ünnepeljenek. Leróják tiszteletüket az őshonos nyelvek életben tartásán munkálkodók előtt. Megosszák egymással a rehabilitáció, újjáélesztés és fenntartás terén szerzett tapasztalataikat és tudásukat. Valamint megismerjék a Brit Columbiában végrehajtott sikeres projektek eredményeit.

A konferencia (2019. június 24-26.) célja, hogy a gyakorlatban hasznosítható tudást és készségeket biztosítson a résztvevők számára a közösségeikben és szervezeteikben az őshonos nyelvek újjáélesztését célzó munka általuk való irányításához.

A konferencia keretében számos műhelyfoglalkozást tartanak, 

ideértve a következőket: az őshonos nyelvekben való úgynevezett „immerziós” (megmerítési) módszereket oktató gyakorlati képzés. Archiválási és dokumentációs technikák, nyelvpolitikák és a jogszabályi környezet bemutatása, nyelv-újjáélesztési programok tervezése. Nyelvi revitalizációs és oktatási modellek; nyelv és technológia, valamint mesemondás.

A 2019-es év őshonos nyelvek évévé való nyilvánításával az Egyesült Nemzetek Szervezete célja az, hogy nemzetközi szinten is ráirányítsa a figyelmet az őshonos nyelvek eltűnését eredményező kritikus helyzetre. Mert az őshonos nyelvek védelme, megőrzése és újjáélesztése érdekében sürgősen lépéseket kell tenni a nemzeti és nemzetközi szintű összefogás és koordinált fellépés elindítása és támogatása céljából.

A konferencia (2019. június 24-26.) célja, hogy a gyakorlatban hasznosítható tudást és készségeket biztosítson a résztvevők számára..Previous Kézikönyv pedagógusoknak a Magyar Nemzeti Múzeumtól
Next Virtuális Erőmű Program

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + nyolc =