Az ELTE csapata nyerte a legnagyobb európai perbeszédversenyt


Az ELTE csapata nyerte a legnagyobb európai perbeszédversenyt
Olvasási idő: 2 perc

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar hallgatóiból álló magyar csapat nyerte a 2022-es Telders Nemzetközi Perbeszédversenyt Hágában.

Az ELTE ÁJK hallgatói emellett átvehették, 35 egyetem csapatát maguk mögé utasítva, a legjobb összevont (felperesi és alperesi) írásbeli és szóbeli teljesítményért járó Max Huber díjat is a legnagyobb európai nemzetközi perbeszédversenyen. A csapat a június 11-i döntőn alperesként bizonyult jobbnak a Leideni Egyetem hallgatóinál az idén 45. alkalommal meghirdetett perbeszédverseny eseményén. 

A perbeszédverseny résztvevőinek minden alkalommal egy elképzelt jogesetről szóló eljárásban kell részt venniük. Az idei eset két fiktív trópusi állam, Jonam és Maleen jogvitájáról szólt: Maleen gyorsan fejlődő országként 2013-ban egy alacsony költségvetésű, a Mars körül keringő műholdat bocsátott fel, majd 2021 végén úgy döntött, hogy innovatív, ám kockázatos módon a Föld körül keringő műholddá alakítja át a Nemzetközi Űrállomás asztronautáinak közreműködésével.

Az átépítési munkálatok közben Jonam egy űrbeli művelete miatt űrszemét ütközik a műholddal, amely ennek következtében meghibásodik és felrobban. A darabjai Jonam területére hullanak, ahol egy esőerdőben komoly személyi és környezeti károkat okoznak. Az államok kölcsönösen kártérítési követelést nyújtanak be egymással szemben, Maleen a műhold elvesztése, Jonam pedig a területét ért károk miatt. A Nemzetközi Bíróság első ítéletében megállapítja mindkét állam jogsértését.

Ezután kezdődik az ügy jóvátételről, kártérítésről szóló szakasza, amelyben a két fél felelősségének pontos meghatározása, illetve a károk számszerűsítése a feladat. A versenyzőknek így emberi életek és egészség, védett állatfajok, egy nagy kulturális értékű templom, illetve egy innovatív műhold értékének meghatározására kellett módszereket javasolniuk, illetve az egyes módszerek mellett érvelniük a két állam képviseletében.

Az ELTE Telders Team tagjai: Bodansky Benjámin (alperes), Nagy Ottó (alperes), Póka Lili (felperes) és Püsök Kata (felperes). Felkészítőik dr. Kajtár Gábor, az ELTE Nemzetközi Jogi Tanszék docense és dr. Vittay Melinda doktorandusz (ELTE), a Külgazdasági és Külügyminisztérium emberi jogi referense voltak.

Az ELTE ÁJK hallgatói egyébként 2019-ben jutottak be először és nyerték meg a perbeszédversenyt. A hágai döntőben ugyanis rögtön a dobogó legfelső fokára állhattak.Previous Japán tárlat nyílik a Zsolnay Múzeumban
Next Tarsolylemezek – A honfoglaló elit kincsei

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 + 9 =